Potrivit unui comunicat ANI, aceste propuneri adoptate oferă aleşilor posibilitatea rotirii în funcțiile publice în condițiile în care sunt incompatibili sau în conflict de interese.
„Agenția Națională de Integritate reiterează faptul că cele două propuneri legislative de modificare a art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010 urmăresc eliminarea sancțiunilor ce decurg din încălcarea regimului conflictelor de interese și al incompatibilităților în așa fel încât persoana în cauză să nu mai poată ocupa aceeași funcție eligibilă care a generat starea de incompatibilitate ori conflictul de interese, dar să poată ocupa orice altă funcție aleasă ori numită.
De asemenea, prin aceste propuneri se instituie posibilitatea rotirii în funcțiile publice în condițiile în care sunt incompatibili sau în conflict de interese. Spre exemplu, un primar care a încălcat regimul conflictelor de interese sau al incompatibilităților, în exercitarea mandatului de ales local, ar putea candida pentru un mandat de membru al Parlamentului.
Mai mult, adoptarea acestor amendamente, în condițiile în care anul viitor urmează să fie organizate alegeri locale și parlamentare, va da posibilitatea persoanelor incompatibile sau aflate în conflict de interese să ocupe funcții sau demnități publice, cu toate că în cazul acestora operează interdicția de trei ani.
Menționăm faptul că cele două propuneri de amendare a cadrului legislativ contravin Deciziei Curții Constituționale nr. 418/2014, „a accepta interpretarea conform căreia unei persoane constatate a fi în stare de incompatibilitate sau conflict de interese îi este interzis să mai ocupe doar funcția care a generat starea de incompatibilitate sau conflictul de interese, putând, în schimb ocupa orice altă funcție eligibilă, ar pune, practic, la îndemâna categoriilor de persoane vizate de Legea 176/2010 un procedeu extrem de simplu de eludare a legii și aplicabilității sancțiunilor instituite de aceasta, aspect de neconceput într-un stat de drept”.
În altă ordine de idei, Agenția Națională de Integritate solicită instituțiilor abilitate clarificarea elementelor care țin de procedura de adoptare într-o manieră transparentă a celor două propuneri legislative având în vedere informațiile contradictorii cu privire la termenele constituționale de adoptare tacită„, se arată în comunicastul ANI.
Camera Deputaţilor a adoptat tacit, miercuri, o serie de modificări la legea ANI privind sancţionarea incompatibilităţilor, care vin în ajutorul aleşilor incompatibili, dar aceleaşi modificari legislative au mai fost adoptate tacit de Camera Deputaţilor şi pe 13 mai 2015.