Reacţia BOR după ce Florin Cîţu a cerut ajutorul Bisericii pentru a susţine campania de vaccinare. Reprezentanţii Bisericii Ortodoxe au afirmat că îi încurajează pe români să se informeze din surse sigure şi să ia decizia cea mai bună pentru sănătate.
„Ajutorul Bisericii există şi se (va) traduce prin transmiterea din partea clericilor spre credincioşi a informaţiilor cuprinse in Broşura «Vaccinarea împotriva COVID-19 în România. Gratuită. Voluntară. Sigură», material oficial informativ pe care toate cultele religioase l-au primit in ianuarie de la Secretariatul de Stat pentru Culte. Conţinutul acestei broşuri este deja cunoscut de preoţi. Ei îl comunică credincioşilor în diferite ocazii. Aşa au fost şi sunt îndemnaţi, inclusiv de Patriarhia Română”, a declarat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, conform News.ro.
Reprezentantul BOR a afirmat că preoţii „pot transmite informaţiile despre vaccinarea gratuită, sigură şi voluntară”.
„Este ceea ce pot face reprezentanţii cultelor. Biserica Ortodoxă Română şi-a exprimat şi a reiterat frecvent poziţia sa favorabilă vaccinării, salutând cu bucurie apariţia vaccinurilor anti-Covid”, a mai transmis reprezentatul Patriarhiei, potrivit sursei citate.
De altfel, Vasile Bănescu a mărturisit că s-a vaccinat, despre care spune că este cea mai bună decizie pe care o poate lua pentru sănătatea sa.
„Personal pledez cu toată convingerea pentru implicarea fiecăruia dintre noi în acest act firesc de informare onestă cu privire la o problemă acută şi majoră care ţine nu doar de sănătatea personală, ci şi de cea comunitară. În calitatea temporară de persoană publică, îi îndemn personal pe cei ce încă ezită, să se informeze cât mai atent şi din surse sigure cu privire la beneficiile vaccinului şi, în urma consultării cu medicul de familie, să ia decizia cea mai bună pentru sănătatea lor şi a celor dragi. Eu am ales să o fac, vaccinându-mă, a mai afirmat Bănescu.
Premierul Florin Cîţu a declarat luni că e nevoie de o implicare a Bisericii în campania de vaccinare, mai ales în mediu rural. Guvernul îşi propune ca până la finalul lunii mai ar însemna să avem, într-un scenariu mai pesimist, 5 milioane de persoane vaccinate şi într-un scenariu mai optimist 6,3 milioane.