Reacţia CNCD la întreruperea filmului 120 BPM de fundamentalişti creştini: S-a depăşit libertatea de exprimare

Csaba Asztalos, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), a condamnat, joi, întreruperea proiecţiei filmului „120 BPM/ bătăi pe minut” de la Muzeul Naţional al Ţăranului Român (MNŢR), care a avut loc duminică, spunând că prin acest incident a fost depăşită libertatea de exprimare.
Filip Stan
08 feb. 2018, 10:42
Reacţia CNCD la întreruperea filmului 120 BPM de fundamentalişti creştini: S-a depăşit libertatea de exprimare

Condamn public cele întâmplate la MNŢR. Apreciem că depăşeşte libertatea de exprimare. Putem avea opinii în societate, să nu fim de acord cu anumite puncte de vedere, dar aceste puncte de vedere trebuie să fie exprimate fiind respectată libertatea de exprimare a celuilalt – în acest caz, dreptul oricărei persoane de a viziona un film artistic şi dreptul regizorului şi actorilor care au produs filmul pentru a îl prezenta publicului”, a spus preşedintele CNCD, în cadrul unei conferinţe de presă organizate în parteneriat cu asociaţia ACCEPT.

Mai multe persoane au întrerupt duminică seară proiecţia filmului „120 BPM/bătăi pe minut”, considerând că tema legată de homosexuali nu este potrivită cu cinematograful MŢR, văzut ca un spaţiu „sacru”. Ei au cântat imnuri bisericeşti şi au afişat icoane, steaguri şi un banner cu inscripţia „Soros, leave them kids alone”. Filmul, regizat de Robin Campillo, a fost recompensat cu marele premiu al juriului la Cannes 2017 şi a fost propus de Franţa pentru o nominalizare la premiile Oscar.

Citeşte şi Reacţia CNCD la întreruperea filmului 120BPM de fundamentalişti creştini: S-a depăşit libertatea de exprimare

Luni, MNŢR a transmis că reprezentanţii instituţiei nu vor ca aceasta să fie transformată în terenul minat al unor confruntări care ţin mai degrabă de ideologie decât de credinţă. Muzeul a precizat că dacă cei implicaţi doreau să protesteze legal ar fi putut să o facă în faţa instituţiei, păstrându-se în limitele permise de lege.

Tot luni, Reţeaua Naţională a Muzeelor din România a transmis un mesaj prin care condamnă „reacţiile isterice şi deplasate” care au avut loc duminică seară la MNŢR. Reţeaua a precizat că grupul de protestatari nu a înţeles că acest muzeu tratează universul rural nu numai din perspectiva trecutului, dar şi în strânsă relaţie cu alteritatea satului românesc din zilele noastre, cu noua tipologie a ţăranului român.

Proiecţia filmului francez „120 BPM/ bătăi pe minut”, regizat de Robin Campillo, a fost reprogramată pe 20 februarie, de la ora 18.00, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român (MNŢR) din Bucureşti.

Cristian Mungiu a reacţionat la întreruperea proiecţiei care a avut loc duminică la sediul instituţiei muzeale, spunând că acest incident a făcut ca România să fie din nou asociată cu termeni ca „primitivism”, „fanatism” şi „intoleranţă”.

Un protest a fost anunţat la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, prin intermediul reţelelor de socializare, faţă de proiecţia filmului „Soldaţii. Poveste din Ferentari”, debutul în lungmetraj al regizoarei Ivana Mladenovic, care va avea loc joi seară. Manifestanţii cer Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale (MCIN) anularea reprezentaţiei.

Conducerea instituţiei muzeale a transmis, miercuri, că a solicitat sprijinul autorităţilor, considerând inacceptabilă presiunea şi impunerea cenzurii.

Spynews
ADN-ul principalului suspect a fost găsit pe corpul Marinei, femeia ucisă în Brăila. Bărbatul i-ar fi mințit pe anchetatori
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Horoscop zilnic pentru luni, 22 iulie 2024. Oportunități pentru nativul Fecioară
Capital.ro
SE CONFISCĂ mașinile pe loc. Regulile se aplică deja LA GRANIȚA cu România
Playtech.ro
Cât de deștept ești în funcție de forma frunții. Mihai Voropchievici: Ei au o inteligenţă sclipitoare
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Omul care l-a făcut pe Ceaușescu președinte. Unul dintre cele mai misterioase personaje din istoria românilor, stalinizatorul României
Spynews
Ilie Pălie și Foca. Ce reprezintă cele două sărbători care vin după Sfântul Ilie
Spynews
”Noi nu suntem criminali”. Mama bărbatului suspectat că a ucis-o pe Marina din Brăila își apără fiul! Femeia spune că cei doi se cunoșteau
Evz.ro
El va fi viitorul președinte. Traian Băsescu știe
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
DETALII NOI | Primele DECLARAȚII ale presupusului criminal al doctoriței din Brăila. A procedat fix ca în filme 😱
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Dentista din Brăila a fost ucisă în 33 de secunde! Principalul suspect a fost reținut pentru 24 de ore
Capital.ro
ESTE ILEGAL să îți repari propria MAȘINĂ. Se consideră infracțiune
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Măsuri drastice pentru turiști în Calpe: Amenzi pentru ocuparea plajelor înainte de ora 09:00
MediaFlux
Cum arăta VILA NUFĂRUL din NEPTUN, unde NICOLAE ȘI ELENA CEAUȘESCU își petreceau verile
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'