„Comisia urmărește îndeaproape discuția din România cu privire la o eventuală ordonanță de urgență privind căile extraordinar de atac pentru cauze penale în urma a două hotărâri recente ale Curții Constituționale. Comisia a luat act deja de prima hotărâre privind completurile de 5 judecători (8 noiembrie), în ultimul său raport în cadrul mecanismului de cooperare și verificare (MCV). Amintim că președintele Juncker s-a exprimat clar privind problema unei posibile ordonanțe de urgență privind aministia, în timpul recentei sale vizite la București”, a transmis marți Comisia Europeană.
Comisia avertizează din nou că „este esențial ca România să revină pe drumul cel bun în lupta împotriva corupției, să asigure o justiție independentă și să evite orice pași înapoi”.
Klaus Iohannis a avut marţi prima reacţie la intenţia Guvernului de a da o ordonanţă pentru procesele afectate de completurile nelegale de cinci judecători de la Înalta Curte.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că OUG privind contestaţiile în anulare, aşa cum a fost prezentată, este neconstituţională şi că PSD încearcă să caute soluţii pentru politicienii săi cu probleme penale, în frunte cu preşedintele lor de partid.
„Nu știu exacte ce își imaginează ministrul Justiției să scrie în această ordonanță, dar după părerea mea dacă dorește să scrie acea ordonanță așa cum a anunțat, ea este neconstituțională. Aceste princii pe care se bazează statul de drept și care sunt scrise în Constituție spun că o lege nu acționează pentru trecut, ci are efecte numai pe viitor. PSD încearcă ceea ce a făcut de când a venit la putere, să caute soluții pentru politicienii lor cu probleme penale, în frunte cu șeful de partid. PSD nu poate veni cu astfel de soluții neavenite, Am speranța că ministrul Justiției va mai citi legislație și va renunța la această ordonanță”, a declarat Iohannis.
Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declarat luni, referindu-se la OUG privind contestaţia în anulare, că o astfel de contestaţie va fi făcută de cei care din 2014 au fost condamnaţi de complete nelegal constituite, precizând însă că sunt vizate atât condamnările, cât şi achitările.
„Contestaţia în anulare va putea fi formulată de către cei care din 2014 încoace au fost condamnaţi de complete nelegal constituite”, a precizat ministrul Justiţiei, subliniind însă că „atenţia ar trebui să se îndrepte cel puţijm în egală măsură şi spre cei care au generat acest eveniment juridic extrem de neplăcut, nerespectând prevederile imperative ale legii şi am ajuns în situaţia în care timp de aproape patru ani de zile completele de cinci judecători au fost nelegal constituite”.
„La Ministerul Justiţiei avem un astfel de draft de Ordonanţă de Urgenţă. Doamna prim-ministru va decide dacă şi când poate fi adoptată o astfel de OUG”, a afirmat Toader, explicând că, pentru a fi adoptată, va respecta normele de tehică legislativă privind tarnsparenţa decizională, solicitarea avizului Consiliului Legislativ şi a avizului CSM, funcţie de care se va decide conţinutul final al proiectului de act normativ.
„Trebuie să asigurăm accesul cetăţeanului la un proces echitabil, care înseamnă ca şi cel trimis în judecată să fie condamnat de către un judecător competent, pe de o parte, şi de o instanţă legal constituită, de cealaltă parte”, a argumentat ministrul Justiţiei.
„M-am referit la toate cauzele pronunţate de către complete nelegal constituite şi nu doar la cauzele în care cei judecaţi au fost condamnaţi. Condamnaţi sau achitaţi, procesele desfăşurate în faţa uneor complete nelegal constituite vor trebui să urmeze acelaşi regim. O stare de aşteptare vor avea cei condamnaţi, sperând la o altă soluţie dar, în opinia mea, pot şi trebuie să fie procupaţi şi cei achiitaţi de complete nelegal constituite. În situaţia aceasta poate face contestaţie cel care l-a trimis în judecată , procurorul”, a spus Tudorel Toader.
Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a anunţat duninică, la România TV că ministerul a elaborat proiectul de OUG prin care se vor putea contesta sentinţele date de completurile de cinci judecători constituite nelegal. Toader a susţinut că o opţiune similară există şi în cazul dosarelor bazate pe protocoalele secrete între Ministerul Public şi SRI.
Ministrul a precizat că este vorba despre o ordonanţă de urgenţă pentru „repunerea în termen a celor condamnaţi de complete nelegale”, iar aceştia vor putea face contestaţie în anulare.