Reacția companiei AstraZeneca în contextul dozelor problematice. Reprezentanții companiei susțin că nu există nicio dovadă de risc crescut de emobilie pulmonară, tromboză venoasă profundă sau scădere a trombocitelor din cauza vaccinului AstraZeneca.
Cu toate acestea, se vor reanaliza toate datele de siguranță disponibile. Compania deja a făcut o revizuire a datelor pe care le are în cazul celor peste 17 milioane de persoane care au fost vaccinate deja în Marea Britanie și Uniunea Europeană. Astfel, specialiștii companiei au ajuns la concluzia că nu există dovezi ale unui risc crescut de tromboze, embolie pulomonară sau trombocitopenie, în cazul niciunei grupe de vârstă, de gen, lot de vaccin sau în vreo țară anume, arată un comunicat al companiei.
Citește și: România suspendă preventiv o săptămână vaccinarea cu lotul AstraZeneca care a creat probleme în Italia
Reacția companiei vine în contextul în care mai multe țări din Europa au oprit sau suspendat vaccinarea cu unele loturi de vaccin „ca măsură de precauție”, după apariția unor cazuri severe, unele soldate cu deces, la persoane care se vaccinaseră cu AstraZeneca.
Totuși, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat joi continuarea administrării vaccinului AstraZeneca, subliniind că la ora actuală nimic nu demonstrează riscul unei coagulări sanguine mai puternice (tromboze) în cazul persoanelor vaccinate cu acest ser. Conform constatărilor instituţiei europene, numărul tromboemboliilor la persoanele vaccinate nu este superior celui observat pentru ansamblul populaţiei, punct de vedere împărtăşit vineri şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
9000 de români şi-au anulat programarea la vaccinarea cu AstraZeneca
Valeriu Gheorghiţă a anunţat joi seară că acele 4.257 de doze de vaccin AstraZeneca rămase neutilizate sunt păstrate în condiţii de respectarea a lanţului de frig, iar în momentul va exista o concluzie a Agenţiei Europene a Medicamentului se va stabili ce se va întâmpla cu ele.
În mai puțin de 24 de ore, peste 5740 de persoane s-au programat pentru imunizarea cu vaccinul produs de compania AstraZeneca! Încrederea românilor în campania de vaccinare a fost demonstrată prin dinamismul înscrierilor pentru imunizare!
Pe măsură ce locurile s-au eliberat pe platforma de programare, peste 5740 de persoane au ocupat sloturile disponibile.
Vaccinarea rămâne soluția sigură și eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate în România au sunt autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), cel mai riguros for decizional, care reunește experți la nivel european.
Din cele 200.000 persoane înscrise la vaccinarea cu vaccinul de la AstraZeneca, 9000 s-au retras până la ora 11.00 după scandalul din ultimele zile. Asta înseamnă doar o proporţie de 4,5%. „Vaccinarea este un act benevol și au existat situatii in care oamenii înscriși inițial la programare și-au mai schimbat/ amânat opțiunea și pentru celelalte tipuri de vaccin, nu doar pentru cel de la AstraZeneca”, precizează Grupul de Comunicare.