Corpul de Control al premierului Cioloș a criticat într-un raport intervenția de la incedniul declanşat la Clubul „Colectiv”.
Documentul Guvernului, datat 16 martie 2016, analizează reacția autorităților la ceea ce cei din Palatul Victoria numesc „cel mai mare dezastru provocat de om cu care s-a confruntat societatea românească în ultimii 25 de ani”.
Din el, Ambulanța București iese bine, iar DSU, ISU și Ministerul Sănătății nu primesc notă de trecere, scrie tolo.ro.
În documentul de 30 de pagini pe care Raed Arafat l-a trimis expres către Dacian Cioloș apare punctul de vedere al instituțiilor subordonate lui: ISU, SMURD și DSU.
Răspunsul lui Arafat e dat pe puncte și a fost redirectat de către premier către Corpul de Control.
Cineva din executiv a confirmat: „Da, e normal ca să existe și punctul de vedere al instituțiilor analizate în raport. Documentul DSU a ajuns la Corpul de Control. Se vor întîlni și vor discuta. Mai multe nu vă putem spune”.
Plecat pentru două zile din țară, șeful DSU nu a detaliat nici el răspunsul trimis lui Dacian Cioloș.
Reconstituit din surse concordante, provenind din ambele părți, punctul de vedere al celor de la DSU, SMRD și al pompierilor conține următoarele argumente:
1. De ce nu s-a ridicat „spitalul de campanie” mobil?
Corpul de Control: „Decizia de neinstalare a posturilor medicale avansate a fost o decizie de oportunitate luată de șeful DSU (…) Resuscitarea victimelor a fost făcută în condiții improprii, pe asfalt”.
Răspuns DSU: În toate marile catastrofe, activitatea de salvare a vieților este prioritară. „La Boston, Paris și, recent, la Bruxells, echipele de salvare au procedat la fel ca la Colectiv. Vă atașăm fotografii din care puteți vedea cum și acolo oamenii au fost resuscitați și îngrijiți, inițial, pe caldarîm”. Ei au răspuns că în resuscitare nu poți întrerupe manevrele mai mult de 10 secunde.
Cei din Corpul de Control consideră că decizia medicală nu e de comentat, dar constată că există informații potrivit cărora instalarea „cortului – spital mobil” ar fi început, dar s-a oprit. Ei arată că instalarea ar fi durat 18 minute, iar din momentul sosirii primei ambulanțe și pînă cînd s-a evacuat ultimul rănit în viață, ora 00:20, au trecut circa o oră și patruzeci de minute.
Citeşte şi Reacţiile medicilor la raportul tragediei din Colectiv
2. Ce trebuia să coordoneze Raed Arafat?
Corpul de Control: „Șeful DSU ajuns la fața locului ar fi trebuit să coordoneze, potrivit legislației în vigoare, TOATE activitățile de intervenție, nu doar cea de ajutor medical calificat”.
Răspusul DSU: Incendiul a fost stins în aproximativ trei minute de cînd primele echipaje de pompieri au ajuns acolo. „La 22:47-22:48 incendiul a fost stins. Coordonatorul DSU Raed Arafat a ajuns la Colectiv în jurul orei 23:20, cînd nu mai ardea nimic și doar operațiunea de salvare medicală mai era în plină desfășurare”. Prin urmare e incorect să i se reproșeze că nu a coordonat ceva ce nu mai exista.
Argmentul Guvernului este acela că Departamentul pentru Situații de Urgență, „o structură specială cu 50 de oameni”, a fost creat tocmai pentru ca cineva să controleze toate aspectele într-o astfel de criză. „Nu doar stingerea incendiului sau îngrijirea medicală de la fața locului, ci și redistribuirea către spitale, activarea planului alb al spitalelor sau ordinea de la fața locului”, a explicat un om din executiv.
3. Cum s-a activat planul roșu?
Corpul de Control: „Planul roșu a fost activat tîrziu”.
22:50: este ora declanșării planului roșu de intervenție, la 18 minute de la primul telefon primit la 112 și la 7 minute după ce echipajul a ajuns la „Colectiv”
Răspusul DSU: „Chiar și nedeclarat, planul roșu a fost activat”. Ideea oamenilor lui Raed Arafat este aceea că s-au folosit toate mijloacele din dotare, ca și cum planul roșu fusese deja declarat. De fapt, ei acuză formalismul alcătuirii raportului Corpului de Control.
4. „Comanda s-a schimbat și la cîteva minute”
Corpul de Control: Comanda operațiunii de la Colectiv s-a schimbat de cîteva ori, uneori la cîteva minute. Practic, nici nu au avut timp să-și informeze superiorii.
Răspunsul DSU: Conform ordinului ministrului de Interne nr. 1134/2007, comanda militară se schimbă în funcție de gradul superior care ajunge la fața locului. Asta nu înseamnă că fluența activității a fost afectată în vreun fel.
CRONOLOGIE
22:32 – primul apel la 112
22:37 – primii care ajung la fața locului sînt polițiștii de la Secția 14, cu două echipaje
22:43 – ajunge primul echipaj de la Ambulanță și primele echipaje ISU
22:44- ajunge a doua mașină de la Ambulanță. Cînd sosesc următoarele echipaje ISU, la fața locului erau 5 mașini de la Ambulanță
5. Cine a făcut raportul Corpului de Control?
La acest punct, se inversează replicile, primii care vorbesc fiind cei de la DSU.
DSU: Nu e normal ca un astfel de raport să fie alcătuit de oameni care să nu aibă experiență în situații de urgență.
Corpul de Control: „E normal ca un corp de control să nu aibă specialiști în orice domeniu. Unii dintre cei care au cules datele sînt foști polițiști, alții, juriști. Desigur, nu sîntem Dumnezei! Dar am avut consiliere de la oameni cu experiență în domeniul situațiilor de urgență, pe unii i-am numit în raport, pe alții, nu”.
Răspunsul DSU: „Sistemul de urgență din România este recunoscut și dat ca exemplu de multe țări europene. Nu e normal să fim judecați pe argumente emoționale”
Oficial din palatul Victoria: „Evident că dacă incendiul de la Colectiv ar fi avut loc acum 10 sau 15 ani ar fi fost mult mai rău! Intenția noastră nu este aceea de a acuza sau de a viza pe cineva, cu atît mai puțin pe Raed Arafat. Dar vrem să dăm un impuls”
Cei din Guvern susțin că nu vor să intre într-un război al declarațiilor și că Raed Arafat nu e în pericol.
„Dar credem că e responsabilitatea noastră față de cetățeni să ne asigurăm că nici o instituție, oricît de performantă se consideră, să nu spună: nu mai avem nimic de învățat, nu mai avem nimic de îmbunătățit. E genul de punct de vedere pe care premierul Cioloș nu-l va accepta niciodată”, a declarat o sursă.
Care vor fi pașii următori?
Raed Arafat intenționează să facă public în cîteva zile răspunsul DSU.
Pe de altă parte, Guvernul susține că a gîndit raportul Corpului de Control ca pe „primul pas într-o operațiunea mai largă”.
Ei așteaptă și răspunsul celorlalte insituții, apoi vor să se pună la masă și „cei care răspund de fiecare domeniu, de la infecțiile nosocomiale și pînă la situațiile de urgență, să prezinte un plan cu ce e de făcut”.