Nicolae Ciucă este extrem de șocat după ce Reprezentanții Consiliului de Justiţie şi Afaceri Interne a respins joi aderarea României la spaţiul Schengen, deși șansele să se întâmple acest lucru erau destul de mari.
Eșecul aderării este din cauza votului Austriei şi Olandei care și-au exprimat opoziția față de extinderea Schengen cu România și Bulgaria. Austria nu a aprobat intrarea României în Schengen, iar Olanda a respins aderarea Bulgariei.
”În calitate de prim-ministru și cetățean român îmi exprim profunda dezamăgire față de lipsa consensului la nivelul Consiliului JAI în ceea ce privește aderarea României în Schengen. Le mulțumim tuturor partenerilor noștri din statele membre Comisia Europeană, Parlamentului European și din agențiile europene care ne-au susținut vocal pe baze corecte, demonstrate prin argumente, fapte și cifre solide și care au insistat să găsim împreună soluții. Toate statele europene au fost de acord să deschidă românilor porțile spațiului Schengen ca o recunoaștere a pregătirii noastre, a eforturilor continue de ani de zile pentru protejarea granițelor externe europenetoate cu o singură și nejustificată excepție Austria. Unanimitatea nu a fost posibilă astăzi în contextul în care un singur stat membru Austria a refuzat aderarea României. Această decizie este bazată pe alegații bazate pe cifre pe care România le-a probat clar ca fiind incorecte. Nu am folosit nici măcar date naționale, am folosit statistici, am foosit datele Agențiilor Europene care trebuie să rămână baza atunci când lumă decizii europene. Numai împreună putem să rezolvăm aceste probleme. Am avut propuneri concrete pentru partenerii noștrii și am lucrat intens cu Comisia Europeană să răspunem la acestor preocupări, a declarat Nicolae Ciucă.
Premierul României a spus că regretă și nu înțelege de ce Austria și-a manifestat opoziția față de aderarea României la Schengen.
”Regretăm și sincer nu înțelegem poziția inflexibilă arătată de Austria. România a dovedit că este un veritabil actor în asigurarea securității europene. Etapele parcurse în acest proces relansat de aderare la Schengen au reconfirmat că cetățenii români și europeni pot să aibă încredere în modul în care România protejează frotierele Uniunii și asigură cooperarea polițienească” a declarat Nicolae Ciucă.
Șeful Guvernului a transmis că România va continua să își protejeze frotierele externe care sunt și frontierele UE pentru a-și proteja cetățenii.
”Așa cum am procedat în ultimii 15 ani, vom continua să protejăm frontierele noastre externe, care sunt și frontierele Uniunii Europene, pentru că e vorba în egală măsură de securitatea României și a românilor, dar și a celor europeni. Acest lucru a fost și mai vizibil în acest context dificil generat de războiul de la granițele noastre”, a mai spus premierul.