Managerul precizează că avaria s-a produs din cauza scăderii semnificative a cantităţii de oxigen, iar acest lucru ar fi trebuit semnalat de firma care asigura furnizarea de oxigen, dar şi mentenanţa.
„Trebuia să vină când era scăzută cantitatea de oxigen (firma – n.red.). Când cantitatea de oxigen scădea, putea să fie şi unu noaptea (… ) Era scăzută. Era aproape deloc„, precizează managerul.
La solicitarea Româniatv.net, compania LINDE GAZ ROMANIA S.R.L a intervenit cu un punct de vedere asupra incidentului de la Spitalul din Târgu Cărbuneşti.
„Facem eforturi considerabile pentru a sprijini spitalele în această situație fără precedent în ce privește nevoia de oxigen medicinal.
Alimentarea cu oxigen lichefiat a spitalelor se face pe baza unor prognoze de consum în funcție de istoricul recent. În situația unor fluctuații bruște de consum, unitățile medicale ne pot solicita intervenții cu surse de rezervă la un număr de urgentă disponibil non-stop. Consumul de oxigen poate varia foarte mult în funcție de numărul de pacienți, tratamentul medical aplicat și dispozitivele medicale conectate.
Astfel, spitalele trebuie să monitorizeze permanent și să ne informeze atunci când se adaugă puncte de consum suplimentare, ce influențează profilul de consum de oxigen. Pentru a gestiona consumul neprevăzut de oxigen, spitalele au surse secundare și de rezervă, iar comutarea între acestea se realizează automat, conform standardului european în vigoare.
În cazul spitalului de la Târgu Cărbunești, ultima alimentare a fost realizată în cursul serii de miercuri 20.10, iar conform datelor de consum anterioare, următoarea alimentare a fost programată pentru astăzi, vineri, 22.10, la ora 10.00. Am fost contactați de spital la prima oră a dimineții de astăzi, când cisterna se afla pe traseu conform planificării„, a transmis Biroul de presă al companiei LINDE GAZ ROMANIA S.R.L.
„N-avem nicio problemă la plata facturii pentru oxigen. M-am uitat chiar pe contract şi am văzut situaţia exactă a contractului. Este asigurarea cantităţii necesare 7 zile din 7, 24 de ore din 24. Mai mult, acel stocator avea prin telemetrie (…) Firma putea să vadă în orice moment cantitatea de oxigen din stocator. Trebuia să vină când era scăzută cantitatea de oxigen.
Când cantitatea de oxigen scădea, putea să fie şi unu noaptea (… ) Era scăzută. Era aproape deloc”, a mai spus Constantin Târziu.
De altfel, managerul Spitalului din Târgu Cărbuneşti a explicat că în cursul dimineţii de vineri, în timpul controlului zilnic efectuat în secţia ATI, un reprezentant al ISU a observat o concentraţie mai mare a oxigenului.
„În secţiile ATI se fac controale de către pompieri din trei în trei ore şi, la un moment dat, unul dintre aceştia a spus că i se pare o concentraţie mai mare a oxigenului, nu am depistat cauza, am trecut pe faptul că au fost puse ventilatoare noi în funcţiune şi poate că pacienţii, din cauza agitaţiei, nu ţin toţi masca la gură şi se pierde mult din cantitatea de oxigen. Staţia de oxigen are în jur de 10 sau 12 ani. (…) Am fost avertizaţi să economisim oxigenul că nu mai au şi o să fie din ce în ce mai puţin. Situaţia e destul de gravă fiindcă nu ştiu cât o să mai putem face faţă”, a precizat managerul spitalului.