Reacţia FR Rugby după anunţul că România ar putea rata Cupa Mondială

Federaţia Română de Rugby (FRR) afirmă că are încredere în cele două instituţii abilitate să analizeze cu celeritate situaţiile particulare referitoare la echipele participante în Rugby Europe Championship.
Iulian Tudor
27 mart. 2018, 13:50
Reacţia FR Rugby după anunţul că România ar putea rata Cupa Mondială

Punem la dispoziţia Rugby Europe şi World Rugby toate informaţiile solicitate, astfel încât această perioadă să se încheie cu o serie de concluzii clare şi cu proceduri bine stabilite pentru viitor. Federaţia noastră nu este în postura de a se pronunţa în vreun fel cu referire la aspectele evaluate în acest moment de forul continental şi cel mondial. Dorim să mulţumim celor care susţin acest sport. Încrederea voastră, coroborată cu ataşamentul nostru pentru valorile rugbystice, ne vor ajuta să depăşim aceste momente”, se arată într-o postare pe site-ul FRR.

Ziarul spaniol AS scrie că România riscă să rateze prezenţa la Cupa Mondială din Japonia după ce l-ar fi folosit pe Sione Faka’osilea, jucător din Tonga, naturalizat, care nu ar fi avut dreptul de a evolua. Sione Faka’osilea a jucat pentru reprezentativa de rugby în şapte din Tonga în competiţia Gold Coast 2012-2013 şi nu ar mai fi avut dreptul de a evolua pentru o altă echipă naţională. Jucătorul în vârstă de 31 de ani a debutat în naţionala României în martide 2017, într-o partidă cu Rusia, şi a evoluat de atunci în şase din opt meciuri din cadrul Rugby World Championship, în 2017 şi 2018.

Dacă forurile internaţionalede rugby vor considera că Faka’osilea a fost folosit încălcând regulamentul de naturalizare al World Rugby, România va pierde calificarea la Cupa Mondială din Japonia, deoarece vor fi anulate victoriile obţinute cu sportivul din Tonga pe teren. În cazul unei soluţii împotriva „stejarilor”, Spania va obţine calificarea directă al Cupa Mondială din Japonia, iar Rusia va merge în competiţiile de recalificare pentru CM 2019.

De asemenea, responsabilii Rugby Europe vor analiza din nou, joi, arbitrajul controversat al meciului Belgia – Spania (18-10), din REIC 2018, de al cărui rezultat a profitat România, calificată la turneul de anul viitor în detrimentul spaniolilor, a anunţat instanţa continentală a sportului cu balonul oval.

Citeşte şi Belgia intervine în scandalul din rugby: Naţionalitatea arbitrilor a fost o problemă, o alegere fără logică

La finalul unei reuniuni desfăşurate luni şi care a urmat celei de vineri a comisiei de selecţie a arbitrilor, „membrii board-ului au cerut, în unanimitate, elemente suplimentare (în special cele transmise către World Rugby chiar înaintea reuniunii), pentru a putea lua o decizie corespunzătoare. O nouă reuniuni este prevăzută joi după-amiază”, a precizat într-un comunicat Rugby Europe, al cărei preşedinte este românul Octavian Morariu.

Federaţia europeană a luat această decizie „după două ore de conversaţie cu preşedintele Federaţiei spaniole de rugby (FER), Alfonso Feijoo”, conform forului rugbystic iberic, care doreşte ca meciul să fie rejucat din cauza a 19 decizii pe care FER le consideră părtinitoare, luate de arbitrul român Vlad Iordăchescu în defavoarea echipei Spaniei.

La rândul său, World Rugby a prevăzut o reuniune pentru studierea dosarului„, adaugă FER. După meciul disputat pe 18 martie, la Bruxelles, World Rugby a cerut explicaţii din partea Rugby Europe, sub autoritatea căreia s-a disputat întâlnirea respectivă.

Citeşte şi Scandalul din rugby, primele urmări. Arbitrul Vlad Iordăchescu a fost schimbat de la un meci din Challenge Cup

Imediat după fluierul final, jucătorii spanioli, foarte frustraţi, au încercat să-l agreseze pe arbitru, care a ajuns la vestiare sub escortă.

Dacă înfrângerea cu Belgia va fi confirmată, Spania va avea în continuare şanse de calificare la Cupa Mondială, urmând să dispute două baraje, în care va înfrunta mai întâi Portugalia, iar apoi Samoa.

România, în cazul în care calificarea sa va fi confirmată, va disputa partida de deschidere a Cupei Mondiale, pe 20 septembrie 2019, împotriva selecţionatei ţării gazdă, Japonia.

Spynews
Guess Who, prins cu substanțe interzise, în toaletă la Untold! Artistul, implicat într-un nou scandal
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Laguna din România care i-a înnebunit pe turiști. Are o culoare aparte și e considerată o bijuterie a naturii
Capital.ro
Rusia a dat ORDIN de evacuare! Decizia luată acum la granița cu Ucraina
Playtech.ro
ȘOC uriaș! Ana Bărbosu ar putea rămâne iar fără medalie? Americanii au depus dovada la TAS
DailyBusiness
O nouă veste proastă pentru români. Rata inflației a urcat în luna iulie, la 5,42%. Topul scumpirilor și ieftinirilor
Adevarul
Minivacanța de Sfânta Maria Mare în 2024. Câte zile libere au bugetarii anul acesta
Spynews
Meteorologii, anunț de ultimă oră! Cod galben de ploi și vijelii în 16 județe din România. Care sunt zonele vizate / FOTO
Spynews
Costel Biju vrea să ia fetița pe care o are cu amanta de lângă mamă, la 5 ani după ce s-a aflat că are un alt copil. De ce o acuză pe Florentina Ioniță de neglijență
Evz.ro
Loredana, onorariu de ”regină”. Cât primește artista pentru o cântare
Ego.ro
Fotografie rară cu fiicele Danei Budeanu. Cât de mult au crescut gemenele creatoarei de modă, sunt studente în Marea Britanie
Prosport.ro
FOTO. Fosta cumnată a lui Ilie Năstase arată senzațional la 43 de ani!
wowbiz.ro
Florin Piersic, apariție șoc! Cum a ajuns să arate? Problemele de sănătate l-au transformat complet
Cancan.ro
Cum arată acum Mariana Bitang? Cu greu o mai recunoști! Timpul nu iartă pe nimeni...
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Un jandarm în vârstă de 24 de ani a fost găsit împușcat în cap în propria locuință. Descoperirea a fost făcută de colegii tânărului
Capital.ro
Ungaria e paralizată! Pericol la granița cu România. Ungurii sunt pe marginea prăpastiei
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Rebela tenisului feminin românesc s-a pozat într-o pereche de pantaloni mult prea mulați şi a postat imaginile controversate pe internet
stirilekanald.ro
Breaking news! Cine e, de fapt, bărbatul de 24 de ani care s-a împușcat în cap acasă!
substantial.ro
Instabilitatea Rusiei: efectele neașteptate ale războiului împotriva Ucrainei
MediaFlux
DONALD TRUMP, ATACAT! ȘOC în SUA! S-a aflat ACUM
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!