După dezastrul de la simularea Evaluării Naționale, unde, potrivit rezultatelor anunțate vineri de Ministerul Educației, 58% dintre elevi au luat sub 5 la Matematică, în timp ce la Limba română, 26% au luat mai puțin decât nota de trecere, Marcel Ciolacu susține că soluțiile au fost deja stabilite.
„Când a venit noua lege a Educației nu am considerat că e o lege perfectibilă ca orice lege. Dar am început o altă abordare. E pentru prima oară când bugetul Ministerului Educației e cel mai mare din istorie. Aproape 4,2%, asta fără indirectele unde sunt cheltuielile de la administrațiile locale, cu microbuzele, cu transportul elevilor.
Am venit azi în ședința de Guvern cu masa caldă pentru 450.000 de copii, în dublu sens, în afară de faptul că familiile o să își știe copiii ok și cu o masă caldă, să încercăm să acționăm și asupra abandonului școlar. Eu crede că am făcut bine când am mărit salariile profesorilor.
Ca să atragi o forță de muncă mult mai calificată, normal că îți dorești și alte venituri, dar în acest moment reforma înseamnă să vii și cu Target. Eu nu pot să pun în aceeași balanță un liceu în care trec Bacalaureatul 98% și un liceu care are 0 la Bacalaureat admiși. Trebuie să existe o diferență în sistem în Ministerul Educației.
Marea noastră șansă sunt și investițiile în PNRR. Sunt două miliarde de euro investiții în infrastructura școlară, toate aceste lucruri adunate, plus învățământul dual, vor face să ne ținem tinerii în România, având posibilitatea, chiar dacă urmează învățământ dual, să meargă și la universități. Toate aceste lucruri vor da roade, dar în timp”, a spus Marcel Ciolacu, într-un interviu acordat recent.
Pe lângă cele menționate anterior, premierul României susține că profesorii vor fi mai motivați să se implice în educația elevilor români, odată ce și salariile acestora vor fi pe măsură.
„Peste un an, peste doi, peste cinci ani, dar s-a pornit de undeva. Și cel mai important este că nu vom pierde acest tren de dezvoltare pe care îl avem în acest moment.
În momentul în care plătești foarte prost profesorii, forța de muncă este adaptată plății pe care o faci. Dar, repet, ele trebuie să vină la pachet, trebuie să faci o diferențiere. Un profesor are 10 olimpici, un alt profesor nu are niciun olimpic, salariile nu pot fi egale”, a continuat premierul României.
Printre altele, acesta a mai spus că trecutul nu poate fi influențat, însă viitorul are o șansă.
„Întotdeauna prezentul e o consecință în trecut. Eu nu pot influența trecutul, ce pot face este să pot creiona un viitor și o perspectivă”, a fost răspunsul lui Marcel Ciolacu.
Întrebat dacă ”Există șansă să devenim o țară de proști?”, premierul României a răspuns:
„Nu, dar nu suntem. Românii nu sunt proști, poate, câteodată, suntem mai leneși, dar niciodată mai proști”.
@romaniaffw Premierul Marcel Ciolacu: România nu e o țară de proști #evaluarenationala #testepisa #marcelciolacu copii #elevi #invatamant #reforma #romaniaeducata #romania #infos #news #roffw #fyp ♬ sunet original – Romania Fast-Forward