„Eu cred că fiecare are dreptul să-şi apere punctul de vedere. Am văzut că e un grup extremist care încearcă să creeze o provocare şi violenţă la Cîmpeni, în apropierea celor de la Roşia Montană. Vom avea grijă ca să nu lăsăm manifestările extremiste şi violente să se întindă şi vom lua măsuri imediat”, a declarat Ponta după congresul TSD, întrebat cum comentează faptul că minerii de la Roşia Montană au anunţat că vor coborî din nou în subteran, în semn de protest.
Cei 33 de mineri din Roşia Montană care s-au blocat în septembrie, timp de mai multe zile, în galeria Cătălina Monuleşti vor reintra sâmbătă în subteran, pentru câteva ore, în aceeaşi zi, la Cîmpeni, oraş situat la câţiva kilometri distanţă, fiind anunţată o mare adunare populară de protest împotriva proiectului minier.
Potrivit unui comunicat postat vineri pe site-ul Sindicatului ‘Viitorul Mineritului’, cei 33 de mineri reintră în subteran pentru locuri de muncă şi împotriva violenţei. ‘Gestul lor vine în sprijinul locurilor de muncă şi arată că susţinătorii mineritului manifestă paşnic, spre deosebire de ONG-urile anti-minerit care au recurs la violenţă’, se sublinia în comunicatul semnat de liderul sindicatului, Cristian Albu.
Sindicaliştii RMGC condamnă ‘acţiunile anti-sociale şi anti-româneşti ale ONG-urilor protestatare împotriva locurilor de muncă în minerit’ şi cer ‘acestor ONG-uri să înceteze cu provocările şi violenţa’.
‘Vrem să tragem un semnal de alarmă asupra acestor ONG-uri care ne învrăjbesc pe unii împotriva altora la noi acasă. De exemplu, ce caută ONG-urile acestea să fabrice proteste la Câmpeni?’, se arăta în comunicatul Sindicatului ‘Viitorul Mineritului’.
În Cîmpeni, cea mai importantă localitate din Apuseni din judeţul Alba, au avut loc săptămânal în ultima perioadă acţiuni de protest împotriva acestui proiect, la care au participat de fiecare dată sute de persoane.
În septembrie, 33 de angajaţi ai RMGC s-au blocat timp de mai multe zile în subteran, aceştia ieşind la suprafaţă după o discuţie cu premierul Victor Ponta.