Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti au efectuat, joi, cinci percheziţii la mai multe adrese din Bucureşti, Deva şi Buftea, printre care şi la sediul firmei deţinute de ginerele lui Vasile Blaga, Andrei – Ionuţ Rudeanu.
Potrivit anchetatorilor, „în perioada 2010 – 2014, persoanele vizate printre carea şi reprezentaţii unei societăţi prestatoare de servicii de protecţie şi pază, ar fi desfăşurat tranzacţii comerciale fictive, cu scopul de a se sustrage de la plata obligaţiilor fiscale”.
Ginerele lui Vasile Blaga, Andrei-Ionuţ Rudeanu, deţine o firmă de pază şi protecţie, care de-a lungul timpului a încheiat contracte de milioane de euro cu statul român. Potrivit România TV, Andrei Ionuţ Rudeanu a fost ridicat de poliţişti şi dus la sediul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București pentru a fi audiat.
Prejudiciul adus statului român în acest dosar este de 2.500.000 lei, aproximativ 600.000 de euro.
Andrei Ionuţ Rudeanu este de meserie medic stomatolog, însă în anul 2009 şi-a deschis o firmă de pază şi protecţie. În primul an de la înfiinţare, firma a avut o cifră de afaceri de 27.394 de lei. În 2010 şi 2011, în timp ce România traversa cea mai gravă criză economică, lucru care a băgat în faliment societăţi private foarte puternice, firma ginerelui lui Blaga a reuşit să-şi mărească cifra de afaceri de 341 de ori. Astfel, firma lui Ionuţ Rudeanu a terminat anul 2011 cu o cifră de afaceri de 9.346.077 de lei.
Potrivit site-urilor de licitaţii publice, majoritatea acestor bani provin din contracte cu instituţii de stat. Cea mai generoasă a fost Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, care i-a dat firmei lui Rudeanu două contracte, în 2010 şi 2012, în valoare de 5.141.226 de lei (1,2 milioane de euro). Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane a oferit firmei lui Rudeanu două contracte, în 2011 şi 2012, în valoare totală de 397.816 de lei (92.515 de euro), Primăria Municipiului Hunedoara a încheiat un contract cu firma ginerelui lui Blaga, anul trecut în august, în valoare de 833.863 de lei, iar Direcţia Generală a Finanţelor Publice Hunedoara i-a dat un contract în valoare de 50.000 de euro, în februarie 2011.
Potrivit Poliţiei Române, în acest dosar, în care joi se efectuează cinci percheziţii în Bucureşti şi judeţul Hunedoara, sunt vizate cinci societăţi comerciale care ar fi fost implicate în comiterea unor infracţiuni de evaziune fiscală, în domeniul prestării de servicii de pază şi protecţie. „Din investigaţii a reieşit faptul că, în scopul sustragerii de la plata taxelor şi impozitelor către bugetul de stat, reprezentanţii unei companii specializate în prestări de servicii de pază ar fi creat un circuit infracţional, format din mai multe societăţi comerciale, prin care ar fi fost evidenţiate tranzacţii fictive„, se arată într-un comunicat de presă al Poliţiei Române.
Acțiunea se desfășoară sub conducerea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București, urmând ca în funcție de probatoriul administrat să fie dispuse măsurile legale ce se impun.