În cadrul unui interviu acordat în exclusivitatea România TV, medicul Florin Paul a spus că ne confruntăm cu o situaţie gravă din cauza epidemiei de coronavirus. Consilierul ministrului Apărării a criticat măsurile instituite de autorităţi prin decretarea stării de urgenţă, considerând că „nu au fost luate măsurile coerente care să ofere populaţiei, cât şi organelor statului siguranţa că ce se gândeşte şi ce se vrea se va şi îndeplini”.
„Sunt o persoană care are 66 de ani. Am doi copii mici ai mei şi dacă ar fi să ascult restricţiile şi mă mişc doar între 11 şi 13, sunt un om care mai bine îmi împuşc copiii şi mă împuşc şi pe mine la final pentru că viaţa se transformă într-un calvar. Se transformă într-un calvar pentru că oamenii care nu au resurse, oamenii care nu pot deplasa, oamenii care au nevoie de o oră să meargă pe jos ca să ajungă la un magazin nu pot să facă ceea ce trebuie. Aceste măsuri trebuie să fie luate în acelaşi timp cu asigurarea unui suport logistic coerent şi eficient”, a declarat medicul Florin Paul.
În calitate de consilier, dr. Paul a explicat că prioritatea sa este „este să asigurăm că MApN şi Armata vor fi operaţionale şi nu vor intra în criza în care se regăseşte lumea medicală”.
„Prioritatea noastră este să oprim fenomenul epidemiologic. Atâta timp cât noi nu putem să controlăm sursa de infecţie şi agentul patogen, respectiv virusul, când nu avem măsuri de protecţie efectivă, protecţie medicală a celor receptivi, singura modalitate care este eficientă este întreruperea transmiterii de la sursă la receptor. Doresc să fim capabili să implementăm acele măsuri care îi ţin pe oameni la distanţă, pe oamenii sănătoşi îi ţin la distanţă de cei care sunt purtători sau cei care diseminează virusul.
Medicul susţine că decidenţii nu au fost bine informaţi cu privire la testarea rapidă „nu are într-adevăr precizia testului de laborator PCR”.
„Aceste teste rapide fac un triaj. Este foarte important dacă triezi două miloane de oameni prin acest test şi am un rezultate fals pozitive sau negative de 10 la sută, încă îmi rămân un milion şi jumătate de oameni pe care i-am testat şi ştiu dacă sunt infectaţi.
Din punctul meu de vedere, lucrul ăsta, dacă suntem cu adevărat fermi în maxim o lună şi jumătate putem să rezolvăm toate problemele”, a spus consilierul ministrului Apărării pe probleme de sănătate.
„Am văzut şi cu că se intenţionează să se testeze în Bucureşti să testeze vreo 10.500 de oameni. Nu facem cercetare ştiinţifică. Cifra este ridicolă pentru că este nesemnificativă la nivel de populaţie decât dacă facem nişte studii să vedem care sunt grupuri de vârstă, care sunt grupuri ocupaţionale. Nu avem timp de aşa ceva. Nu avem timp de poveşti.
Trebuie să întrerupem procesul epidemiologic astfel încât ţara să reintre în capacităţile sale sociale şi economice şi să asigurăm populaţiei o reîntoarece cât mai rapidă la o viaţă normală”, a explicat dr. Florin Paul.
„Nu intru în casă încălţat. Nu intru în casă îmbrăcat. Totul îmi las la uşă. Mă dezbrac complet în holul de la intrare care se poate igieniza foarte bine, după care mă duc să fac un duş şi mă spăl.
Hainele pe care le-am purtat, care nu merg spălate la maşină, le agăţ undeva pe o terasă, împreună cu încălţămintea. Le las 48, 72 de ore acolo”, a precizat dr. Florin Paul.
„Un lucru care se spune prea puţin este că virusul nu trăieşte mai mult de 72 de ore pe orice suprafaţă ar fi şi dacă este în aer liber trăieşte şi mai puţin. El îşi pierde virulenţa, nu mai este patogen, undeva între trei ore şi 18 ore vizazi de suprafaţa şi mediul în care stă. Trăieşte mai mult în mediu închis. După două zile, el nu mai are capacitate patogenă, nu mai are capacitatea să producă boala”, a explicat medicul epidemiolog.
Dr. Florin Paul susţine substanţele cu alcool nu au eficienţă deoarece „trebuie să ai timp suficient de contact ca să omori ceva”.
„Trebuie să ne spălăm cu ceva care să omoare virusul. Detergentul de vasă pentru bucătărie. Acestea sunt lucruri care trebuie spuse populaţiei. Oamenii aşteaptă să primească informaţii”, a spus medicul, la România TV.