Un profesor în vârstă de 51 de ani de la Colegiul „Sfântul Sava” din București a fost reținut joi, 25 iulie, sub acuzațiile de viol și agresiune sexuală.
„La data de 25.07.2024, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au pus în mişcare acţiunea penală împotriva unui inculpat (un bărbat în vârstă de 51 de ani), cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de viol săvârşit asupra unui minor şi agresiune sexuală săvârşită asupra unui minor”, anunţă Parchetul Tribunalului Bucureşti.
Potrivit anchetatorilor, la data de 02.06.2021, în timp ce se afla într-un apartament situat în municipiul Bucureșto, sectorul 3, „inculpatul a întreţinut cu persoana vătămată, un băiat în vârstă de 17 ani, un act sexual oral, profitând de poziţia de autoritate şi încredere ce decurgea din calitatea sa de profesor al persoanei vătămate”.
Totodată, la data de 17.12.2021, în timp ce se afla într-o locuință din București, sectorul 3, profesorul „a exercitat acte de natură sexuală asupra persoanei vătămate (un băiat în vârstă de 16 ani), profitând de poziţia de autoritate şi încredere ce decurgea din calitatea sa de profesor al persoanei vătămate”.
„Faţă de inculpat a fost luată măsura reţinerii pentru o perioadă de 24 de ore. În cauză urmează a fi sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti cu propunere de arestare preventivă a inculpatului, pentru o perioadă de 30 de zile. Cercetările sunt continuate de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Serviciul Omoruri – Biroul Agresiuni Sexuale”, precizează Parchetul Tribunalului Bucureşti.
Conform unor surse apropiate anchetei, bărbatul este profesor la Colegiul „Sfântul Sava” din Capitală. Aceleași surse au afirmat că cele două victime au depus plângere abia după ce inculpatul nu le-a mai fost profesor, scrie news.ro.
„Ministerul Educației a luat act de informațiile apărute în spațiul public privind reținerea unui cadru didactic de la Colegiul Național „Sfântul Sava” din Capitală, în același timp și angajat al Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE).
În acest sens, Ministerul Educației a solicitat Parchetului de pe lângă Tribunalul București informații cu privire la măsurile dispuse, astfel încât să putem aplica în regim de urgență măsurile legale care se impun în temeiul art. 513 alin. (1) lit. e din OUG nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, cu modificarile și completările ulterioare, privind suspendarea raportului de serviciu.
Ministerul Educației manifestă toleranță zero față de orice abateri de la normele legale, profesionale, de etică și față de orice formă de abuz și violență: fizică, psihologică sau emoțională.
Unitatea de învățământ în care acesta este încadrat va lua toate măsurile necesare, în conformitate cu prevederile Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările și completările ulterioare, pentru protejarea interesului superior al copilului. Conform prevederilor art. 209 alin. (6), în cazul în care cadrul didactic este cercetat pentru fapte care constituie infracțiuni incompatibile cu funcția didactică, pe perioada desfășurării cercetării penale, acesta nu va desfășura activități didactice cu beneficiarii primari”, se arată în punctul de vedere al Ministerului Educației.