Reacţia Ministerului Muncii după protestul Cartel Alfa. „Raluca Turcan va stabili un calendar de discuţii cu partenerii sociali”

Ministerul Muncii a reacţionat, după ce zeci de sindicalişti ai Cartel Alfa au protestat în faţa instituţiei. Raluca Turcan, ministrul Muncii, va stabili un calendar de discuţii cu partenerii sociali pentru a fi adoptat un mecanism de creştere predictibilă şi sustenabilă a salariului minim.
Razvan Mihalascu
29 dec. 2020, 17:42
Reacţia Ministerului Muncii după protestul Cartel Alfa.

Reacţia Ministerului Muncii după protestul Cartel Alfa. Raluca Turcan, ministrul Muncii, urmează să poarte discuţii cu partenerii sociali în legătură cu modul în care poate fi crescut salariul minim pe economie.

„Aceasta a fost principala temă abordată în cadrul discuţiilor pe care ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale le-a purtat, marţi, cu reprezentanţii Confederaţiei Naţionale Sindicale ”Cartel Alfa”.

Demnitarul a explicat liderilor sindicali că propunerea Executivului privind majorarea salariului minim, de la 1 ianuarie 2021, este o formă care poate fi acceptată, având în vedere că mai sunt doar câteva zile până la finalul anului şi ar fi fost imposibil de stabilit un calcul predictibil pentru o perioadă mai mare de timp”, a transmis Ministerul Muncii, într-un comunicat de presă, citat de News.ro.

Citeşte şi: Protest la Ministerul Muncii. Cartel ALFA pichetează față de creșterea insuficientă a salariului minim

Reacţia Ministerului Muncii după protestul Cartel Alfa. „Să ajungem la o înţelegere între sindicate, patronate, Guvern”

Raluca Turcan a propus sindicaliştilor „Cartel Alfa”ca din luna ianuarie să participe la consultările pe care le va organiza cu toţi partenerii sociali, în aşa fel încât în următoarele şase luni să se ajungă la o înţelegere privind formula de calcul a salariului minim pe economie.

„Până la jumătatea lunii ianuarie stabilim un calendar de întâlniri şi apoi vom propune un moratoriu prin care, după şase luni, să ajungem la o înţelegere între sindicate, patronate, Guvern, astfel încât calculul salariului minim să aibă o formulă clară şi sustenabilă.

Vreau ca în şase luni să facem câte consultări va fi nevoie ca să avem un cadru cu tot ce înseamnă creşterea salariului minim, astfel încât să ajungem la o formulă predictibilă şi sustenabilă care să ducă în final la creşterea calităţii vieţii”, a declarat Raluca Turcan, ministrul Muncii.

Raluca Turcan, despre creşterea salariului minim pe economie. „E o creștere care depășește rata inflației”

De asemenea, Turcan a amintit că în timpul discuţiilor purtate în Consiliul Tripartit, patronatele au cerut înghețarea salariului minim pe economie la nivelul actual, „cel puțin pentru primele luni ale anului viitor, în timp ce sindicatele au solicitat creșterea salariului minim pe economie la 2.400 de lei/lunar, adică 170 lei brut în plus față de nivelul actual”

„Creșterea cu 70 de lei brut, de la 2230 de lei la 2.300 de lei brut/lunar, este o creștere care depășește rata inflației și care poate fi susținută economic.

De asemenea, discuția despre salariul minim nu poate fi ruptă de contextul economic și social actual. Să nu uităm că, în ultimele 9 luni, efortul guvernului s-a concentrat către protejarea locurilor de muncă ale oamenilor, prin măsuri de sprijin pentru angajați și angajatori”, a menţionat ministrul Muncii.

Mai mult, Raluca Turcan a menţionat că în prezent „avem 25 000 de contracte de muncă în plus față de începutul acestui an, iar aceasta este cea mai clară dovadă a efectelor pe care le-au avut măsurile adoptate pentru susținerea angajaților”.

„Un lucru trebuie însă bine înțeles: orice decizie de creștere ”din pix”, fără o analiză temeinică și fără a ține cont de realitățile economice se va întoarce împotriva beneficiarilor. Tocmai din acest motiv, am insistat să începem încă din primele zile ale anului 2021 discuțiile cu toți partenerii sociali pentru a stabili împreună cea mai adecvată formulă de calcul de creștere a salariului minim”, a mai spus Turcan.

La finalul întâlniri, Raluca Turcan i-a rugat pe liderii sindicali să identifice soluţii pentru angajaţii pe care îi reprezintă. Ministrul Muncii a amintit că sunt peste şase miliarde de euro, fonduri europene, care pot fi folosite pentru forme de sprijin pe coeziune socială.

Sindicaliştii Cartel Alfa au protestat marţi la sediul Ministerului Muncii, fiind nemulţumiţi de preconizata creştere a salariului minim cu doar 41 de lei net.

Spynews
Saveta Bogdan îi duce dorul iubitul său de când a plecat în America. Cum decurge relația lor la aproape 8.000 de km distanță
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
Interzis pentru românii care stau în chirie. Proprietarii îi pot da afară imediat. Trebuie să aibă acest document
Playtech.ro
DOLIU imens în Familia Regală Britanică! A MURIT în urmă cu puțin timp, ce tragedie…
DailyBusiness
S-au găsit etichete FALSE la Kaufland! O româncă a spus adevărul! Răspunsul companiei
Adevarul
Prețul unei jumătăți de secol de închisoare. Cât a primit un bărbat pentru că a stat nevinovat după gratii, timp de 48 de ani
Spynews
Noi informații în cazul Raisei. Familia fetiței ucise de un polițist ar putea rămâne fără despăgubirile de 500.000 de euro dictate de instanță
Spynews
Exclusiv! I-a dat sau nu i-a dat Georgică Cornu o sumă fabuloasă de bani Marinei Almășan în timpul relației lor! Ce spun apropiații celor doi
Evz.ro
Nu ai chef să gătești? Află cum poți prepara rapid un sandvici cu halloumi și gem de caise
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Pudra de talc, declarată posibil cancerigenă de OMS. În talc a fost descoperit azbest, un mineral toxic și interzis în Uniunea Europeană
Capital.ro
Te ia obligatoriu la război. Legea din România spune clar: Se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit prietenelor
substantial.ro
Lamine Yamal revine la antrenamente după atacul asupra tatălui său
MediaFlux
ȘOC în SUA! Mișcare DISPERATĂ a lui TRUMP să o BATĂ pe KAMALA HARRIS
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...