„Am luat act despre anuntul facut de liderii PNL si sigur respect dreptul Opozitiei de a actiona cum considera. Dar pentru a putea avea o reactie serioasa, nu doar politicianista, este nevoie de dialog pentru a lamuri urmatoarele aspecte esentiale :
1 – daca se doresc alegeri anticipate aceasta inseamna ca ramane in vigoare actuala lege ( CCR a decis, la solicitarea chiar a PDL, ca niciun nou sistem electoral nu poate fi aplicat mai repede de un an de la adoptare). Isi asuma PNL aceasta situatie?
2 – inseamna ca noii parlamentari vor fi la fel de numerosi si alesi pe un sistem pe care toti il consideram neadecvat!! Isi asuma PNL aceasta situatie?
3 – pentru a avea anticipate este nevoie , in conformitate cu art 89 din Constitutie, de o procedura care presupune o criza politica de cel putin 60 zile, plus campanie electorala si plus formarea noului Parlament si Guvern! In total cel putin 100 de zile de instabilitate!!! Isi asuma PNL aceasta situatie?
4 – la votul din 15 Decembrie din Parlament rezultatul a fost de 377 voturi de sustinere pentru Guvern si 143 pt Opozitie! S-a schimbat ceva fundamental in raportul parlamentar ?? Stiu de asta doar liderii PNL si nimeni altcineva? O tara are nevoie de o majoritate functionala pentru a indeplini un program serios de guvernare, altfel sa ceri inlocuirea unui Guvern fara sa spui ce pui in loc este un gest cu consecinte negative in toate domeniile! Isi asuma PNL aceasta situatie?”, a scrie premierul Victor Ponta pe contul de Facebook.
Premierul Victor Ponta a făcut un apel liderilor PNL „sa avem un dialog si sa gasim un consens in primul rand pentru schimbarea legii electorale, a Constitutiei, a legii finantarii partidelor si a organizarii administrativ- teritoriale! Dupa care sigur facem si alegeri!”. În opinia şefului Guvernului, „interesul strict personal (mai clar spus graba egoista si lacomia de functii a unuia sau catorva) trebuie sa prevaleze fata de aceste obiective cu adevarat de interes public”.
„Astept raspunsurile punctuale la aceste intrebari legitime si reafirm dorinta mea si a Guvernului de a dialoga si munci in comun cu Opozitia pentru binele public”, a mai scris Victor Ponta.
PNL va depune, în sesiunea parlamentară care începe la 1 februarie, o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Victor Ponta, au anunţat luni, într-o conferinţă de presă, co-preşedinţii partidului, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga.
Alina Gorghiu a precizat că PNL îşi doreşte alegeri anticipate, dar fiind un lucru extrem de dificil în acest moment, s-a ales varianta depunerii unei moţiuni de cenzură la adresa Guvernului Ponta.
„Opinia noastră nu s-a schimbat, ne dorim alegeri anticipate. Desigur nu suntem copii, ştim că e un lucru care se poate indeplini extrem de dificil. Asta este Constituţia, cu ea defilăm şi noi, acelor dispozitii din Constituţie ne vom supune.
În afară de faptul că ştim că e dificil sa ajungem la o guvernare legitimă prin alegeri anticipate, vom avea în decursul sesiunii parlamentare care incepe la 1 februarie o motiune de cenzura, pe care o vom stabili ca temă şi dată în următoarea şedinţă, imediat ce programul de guvernare va fi prezentat„, a declarat Alina Gorghiu.
CITEŞTE ŞI Gyorgy Frunda explică în ce condiţii va rezista cabinetul Victor Ponta în 2015
Vasile Blaga a precizat, la rândul său, că opţiunea PNL pentru funcţia de premier rămâne Cătălin Predoiu.
Predoiu are ca termen limită data de 28 februarie pentru a prezenta proiectul de guvernare al PNL, care va fi supus dezbaterii interne în partid, dar şi dezbaterii publice.
„Ne dorim un stat care să aibă o guvernare care să pună deasupra interesului individual interesul colectiv și agenda publică să fie cea care dictează proiectele de anvergură ale Guvernului PNL. În momentul acesta, ca urmare a dialogului pe care l-am avut și cu premierul desemnat Cătălin Predoiu suntem în etapa în care se merge spre finalizarea proiectului de viziune guvernamentală, care are termen pentru a fi depus într-o primă formă 28 februarie. În momentul în care pe 28, dată limită de prezentare a acestui program de guvernare vom avea materialul, îl vom pune în dezbaterea atât internă a PNL, cât și a societății civile. Vrem o dezbatere reală pe acest program„, a mai declarat Alina Gorghiu.
„Nu cred că poţi să depui o moţiune de cenzură dacă nu ai un program de guvernare pe care sa îl prezinţi Parlamentului în secunda doi în care a picat guvernul Ponta”, a adăugat Gorghiu.
Vasile Blaga a precizat că PNL va iniția discuții cu toate partidele parlamentare cu excepția PSD cu privire la moțiunea de cenzură.