Primul-ministru Victor Ponta susţine că România nu se va lasa intimidată de astfel de ameninţări.
„Resping categoric amenintarile si criticile formulate de diversi oficiali ai Federatiei Ruse! Nu ne intimideaza si nu ne schimba strategia!”, a scris premierul Victor Ponta într-o postare pe Twitter.
Generalul Valeri Gherasimov, şeful Statului Major al armatei ruse, a avertizat că ţările europene care vor găzdui sisteme antirachetă ale NATO vor fi ţinte prioritare ale Rusiei.
„Puterile non-nucleare care vor găzdui elemente antirachetă au devenit obiective prioritare ale reacţiei militare a Rusiei”, a spus Valeri Gherasimov, potrivit Wall Street Journal.
Şeful Statului Major Rus ameninţă România: „Ţările care găzduiesc scut antirachetă vor deveni ţinte”
El a adăugat că sistemele antibalistice care vor fi montate în România şi Bulgaria reprezintă o ameninţare pentru ţara sa.
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a confirmat că planurile Statelor Unite de a instala sisteme antirachetă în ţări europene continuă să fie o sursă de „preocupare gravă” pentru Rusia.
„Programul american de apărare antirachetă rămâne o sursă de preocupare gravă. Considerăm aceste acţiuni parte a unui proiect global de a crea riscuri pentru forţele strategice ruse, perturbând echilibrul strategic şi securitatea la nivel regional”, a declarat Lavrov, conform site-ului agenţiei Sputnik.
Şi ambasadorul Rusiei la NATO, Aleksandr Grușko, susţine că Moscova a observat o creștere bruscă a activității Alianței Nord-Atlantice la granițele sale, relatează Agerpres.
Într-o intervenție la postul de televiziune Rossia-24, care s-a dorit o replică la protestele SUA față de recenta ‘interceptare periculoasă și neprofesionistă’ a unui avion de recunoaștere american de către un Su-27 rusesc deasupra Mării Baltice, oficialul rus a declarat:
„Asistăm astăzi la o creștere bruscă a activității NATO. Dacă ar fi să vorbim de zboruri în general, de numărul de zboruri ale țărilor membre ale Alianței în regiunile adiacente Federației Ruse și Belarus, acestea au ajuns la 3.000 în 2014, adică s-au dublat. Dacă ar fi să vorbim de zborurile avioanelor de spionaj americane, observăm o creștere substanțială: 140 în 2014 față de 22 în 2013”.
Ambasadorul Rusiei la NATO a mai declarat că avioane AWACS (de recunoaștere și avertizare timpurie) survolează intens România, Polonia și Marea Neagră, iar numărul acestor zboruri a crescut de asemenea foarte mult anul trecut, ajungând la 460′,
„Cei din NATO nu ar trebui să fie deci surprinși că noi interceptăm și însoțim avioanele lor pentru a ne lămuri în ce scop se află ele în apropierea frontierelor noastre”, a mai spus Aleksandr Grușko.
Sâmbăta trecută, un purtător de cuvânt al Pentagonului, Mark Wright, a declarat că un avion de luptă rusesc de tipul Su-27 Flanker a zburat marțea trecută periculos de aproape de un avion spion american RC-135U deasupra Mării Baltice. Washingtonul a denunțat interceptarea efectuată „într-un mod periculos și neprofesionist” a avionului său, care zbura în spațiul internațional.