„Domnule Tăriceanu, da, adevărul doare, dar acest lucru nu este un motiv să folosiți un limbaj licențios, să jigniți și să spuneți în spațiul public lucruri care nu au nicio legătură cu realitatea. (…) Și încă o observație, dacă îmi permiteți, referitoare la declarațiile domnului Tăriceanu. Domnia sa pare pur și simplu rupt de realitate, chiar de realitatea economică, ceea ce este foarte straniu pentru un fost prim-ministru. De exemplu, dânsul ne spune senin că prețul carburanților a rămas neschimbat după introducerea accizei. Domnule Tăriceanu, cred că adevărul îl puteți afla foarte simplu întrebând orice român, orice cetățean, care a cumpărat combustibil în aceste zile și care a trebuit să scoată mai mulți bani din buzunar”, a declarat purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, Mădălina Dobrovolschi.
Preşedinţia a răspuns şi atacurilor liderilor Coaliţiei de Guvernare după ce preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că Rovana Plumb şi Sevil Shhaideh, miniştri în Guvernul Tudose ar fi trebuit să demisioneze sau să fie demise după ce DNA a anunţat că sunt vizate de o anchetă a procurorilor anticorupţie privind transferarea Insulei Belina şi a Braţului Pavel din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate unei firme private.
„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, reiterează faptul că persoanele cu probleme penale nu trebuie să se afle în conducerea statului. Președintele respectă pe deplin rezultatului votului care a condus la constituirea actualei majorități și își dorește ca Guvernul să aibă rezultate bune pentru România. Președintele consideră că o legiferare transparentă de tip european este fundamentală pentru întărirea statului de drept și consolidarea parcursului democratic al României”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei.
Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat joi că el nu a văzut „nicio scumpire la carburant” de cand s-a reintrodus supracciza, ci doar cresteri sau scăderi de preturi în funcţie de reţelele de distribuţie sau locurile în care sunt amplasate staţiile de benzină.
„Eu mă duc să cumpăr benzină şi o să vă spun că sunt nişte diferenţe de preţ foarte mari care pot să meargă până la 10% între preţurile practicate de diferite reţele de distribuţie, între staţii de benzină care sunt de exemplu în Bucureşti, la alte zone din ţară, în alte oraşe”, a spus Tăriceanu joi la Senat, insistând asupra faptului că preţul diferă în funcţie de companie şi de locul din ţară.
Intrebat despre decizia luată în comisia de buget din Senat de a elimina supraacciza la carburant din ordonanta de Guvern, Tăriceanu a răspuns: „Am vazut ce s-a intamplat in comisia de buget din Senat si nu sunt de acord. Sigur ca este o preocupare fireasca. Atunci cand am eliminat supraacciza, nu am vazut scaderi la preturile la carburant. Am vazut doar o scadere a veniturilor la buget”.
De asemenea, președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat joi că șeful statului Klaus Iohannis se face că nu vede deficiențele din funcționarea instituțiilor care alcătuiesc statul de drept din România și „patronează un sistem de putere corupt”.
„În România, în momentul de față, avem serioase deficiențe în privința funcționării instituțiilor care alcătuiesc statul de drept. Sunt abuzuri incredibile care sunt aduse în atenția publică de presă (…), sunt oameni care și-au luat inima în dinți, cum se spune, și au început să vină să mărturisească avatarurile prin care au trecut sau nelegiuirile care se petrec în instituțiile în care au funcționat și președintele întoarce capul și spune „eu nu văd lucrurile acestea”. Evident că le vede, dar nu vrea să le recunoască pentru că situația îi folosește. Până la urmă, el este cel care patronează acest sistem de putere corupt din România”, a afirmat Tăriceanu, într-o conferință de presă la Senat.
Întrebat cum vede afirmațiile președintelui potrivit căruia cei care au probleme cu legea să nu facă parte din Guvern, Tăriceanu a spus că Iohannis este și el om politic, care s-a bucurat de prezumția de nevinovăție când a fost ales președintele României.