„Ar trebui să existe un consens înainte ca Guvernul să vină cu un nou proiect, pentru simplul motiv că nu cred că Guvernul s-a dus cu un proiect greşit sau un proiect pe care să îl prezinte, ‘poate ţine, poate nu ţine’. Aş fi vrut să văd însă concret, pentru că am văzut afirmaţiile domnului Iohannis şi în legătură cu pesta porcină, să spună concret ce nu a făcut Guvernul şi trebuia să facă, ce a făcut greşit Guvernul în chestiunea asta”, a spus el, într-o declaraţie acordată presei, la Palatul Parlamentului.
În opinia sa, în condiţiile în care şedinţa CSAT a durat doar 20 de minute, preşedintele Iohannis „avea deja concluziile scrise”.
„De ce nu a amânat, până să fie şedinţa? Să transmită Guvernului: ‘Vom amâna şedinţa pentru că am nevoie de clarificări’. Deci întruneşte şedinţa, se dau imagini că a început şedinţa. Nu ştiu… Bifează, e plătit la oră la şedinţă? E posibil să îi fi încurcat două vacanţe”, a spus el.
Şerban Nicolae a opinat că lucrurile au fost „întârziate foarte mult” în ceea ce priveşte această rectificare bugetară.
„Din punctul meu de vedere, lucrurile au fost întârziate foarte mult şi nici nu ar trebui să fie foarte mult întârziate, câtă vreme lucrurile sunt destul de uşor de demonstrat aritmetic. Bănuiesc că nu vom fi iar în situaţia în care să primească de la Guvern un material, să spună: ‘O să îl citim până o să îl înţelegem. O să mai stăm încă o lună ca să analizăm fiecare document’. Dacă mă întrebaţi pe mine, nu cred în onestitatea unui asemenea demers”, a menţionat acesta.
Senatorul PSD a mai spus că „nu se poate ajunge la un blocaj” în privinţa rectificării bugetare, dar nu a vrut să ofere alte detalii, menţionând că acest lucru este responsabilitatea celor în cauză.
„Din punctul meu de vedere, ar fi trebuit lucrurile să fie foarte simple şi să nu se ajungă la asemenea formule de blocaj. Din păcate, pe vremea lui Băsescu, s-a împământenit acest joc, acest concurs între preşedinte şi Guvern, acest meci ‘cine este mai şef decât celălalt’. S-a lansat inclusiv ideea că preşedintele României, prin CSAT, este şeful serviciilor de informaţii, ceea ce face inutil controlul parlamentar. (…) Eu aş fi vrut – ca să fie mai simplu, să nu dau nimănui sfaturi – să existe o înţelegere la nivel instituţional şi la nivel raţional, pe criteriile responsabilităţii şi seriozităţii”, a subliniat Şerban Nicolae.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat marţi că şedinţa CSAT a fost suspendată, iar Guvernul trebuie să vină cu un nou proiect privind rectificarea, în care să renunţe la tăierile bugetare în zona securităţii naţionale.
Primarul general, Gabriela Firea, a declarat, marţi, referitor la lipsa avizului CSAT pentru rectificarea bugetară, că probabil au fost ”motive suficiente” care vor fi explicate, dar a afirmat că nu i se pare normal ca ”un preşedinte de ţară să fie foarte îngrijorat de bugetul domniei sale de protocol”.
”Probabil că au fost motive suficiente pentru această decizie”, a spus, marţi, Gabriela Firea, despre lipsa avizului CSAT pentru rectificarea bugetară.
Ea a afirmat că şi-ar dori ca preşedintele Klaus Iohannis să fie ”mai îngrijorat” pentru problemele romţnilor, şi nu pentru situaţia propriului buget de protocol.
”Domnul preşedinte cred că ar trebui să-şi consume mult mai multă energie pentru binele acestei ţări şi nu să fie în campanie electorală, pentru că nu mi se pare normal ca un preşedinte de ţară să fie foarte îngrijorat de bugetul domniei sale de protocol, dar să nu-l văd deloc îngrijorat de lipsa de sânge, de marile probleme din ţară, de situaţia în care se află foarte mulţi români”, a mai spus Firea.
Aceasta a explicat că ar fi verut ca ”cel care a fost ales de români să se implice mult mai mult în problematica ţării şi în suferinţele românilor şi nu să să dispără, iar când apare să facă declaraţii în care ceartă pe unul şi pe altul care, în timp ce ce domnia sa nu era la serviciu, muncea”.
Firea a spus că, inclusiv pe ea, Ioahnnis a criticat-o ”neprincipial şi necolegial”, având în vedere că a fost primar şi ştie care sunt problemele cu care se confruntă un edil.