Rusia are îndoieli serioase cu privire la legitimitatea noii puteri de la Kiev, iar recunoaşterea ei de către unele state este ‘o aberaţie’, a declarat luni premierul rus Dmitri Medvedev, citat de agenţiile internaţionale presă, potrivit Agerpres.
‘Nu avem cu cine discuta acolo. Legitimitatea unei întregi serii de organe de putere din Ucraina suscită îndoieli serioase’, a adăugat el într-o declaraţie acordată presei ruse la Soci, unde s-au desfăşurat JO de Iarnă.
‘Unii dintre partenerii noştri străini sunt de altă părere. Nu ştiu ce Constituţie au citit, dar este o aberaţie să consideri legitim ceea ce a rezultat dintr-o revoltă‘, a continuat el, acuzând statele care au recunoscut noua putere instalată la Kiev după înlăturarea preşedintelui Viktor Ianukovici. ‘Dacă vom consideră că cei care se plimbă pe străzile din Kiev cu măşti negre şi cu Kalaşnikovuri reprezintă guvernul, atunci va fi greu de lucrat cu un asemenea guvern’, a insistat Medvedev.
‘Nu înţelegem ce se întâmplă acolo. Există o ameninţare reală la adresa intereselor noastre şi a vieţii cetăţenilor noştri’, a mai spus premierul rus când a fost întrebat în legătură cu decizia Rusiei de a-l rechema la Moscova pentru consultări pe ambasadorul său în Ucraina.
Cu toate acestea, prim-ministrul rus a ţinut să precizeze că acordurile încheiate între ţara sa şi Ucraina rămân valabile, făcând astfel aluzie la contractele de furnizare a gazelor naturale, în urma cărora Ucraina a acumulat datorii considerabile.
Potrivit ministerului ucrainean de Interne, Ianukovici ar fi folosit lunetişti împotriva protestatarilor paşnici în recentele violenţe de la Kiev. Sâmbătă seară, el a încercat să fugă din ţară, însă grănicerii nu au permis decolarea avionului său de pe aeroportul din Doneţk. O zi mai târziu, el şi-a părăsit reşedinţa din Crimeea, locul unde a fost văzut ultima oară.
Acum, Ianukovici s-ar ascunde în casa unui înalt funcţionar din Harcov, scrie presa ucraineană.Oficialii i-au pierdut urma preşedintelui vineri seară, când toţi credeau că a plecat la un congres în Harcov.
După căderea regimului lui Ianukovici, Ucraina este puternic divizată între vestul pro-occidental şi estul rusofil. În estul şi sudul Ucrainei, tensiunile ating cote maxime. Simpatizanţi ai lui Ianukovici s-au bătut cu opozonanţii din Crimeea, iar autorităţile de la Sevastopol au decis să nu mai plătească taxe către noua conducere de la Kiev. În ultimele zile, nouă guvernatori de regiuni din vestul, centrul şi sudul ţării au demisionat din cauza situaţiei politice delicate.
Preşedintele interimar al Ucrainei a atras atenţia că ţara se află pe marginea prăpastiei, fiind la un pas de faliment. Ministrul de Finanţe a anunţat că Ucraina are nevoie de 35 de miliarde de dolari în următorii doi ani şi a cerut organizarea unei conferinţe internaţionale a donatorilor. De altfel, Occidentul încearcă să ofere sprijin conducerii interimare de teamă că preşedintele rus Vladimir Putin l-ar putea ajuta pe Ianukovici. Uniunea Europeană, Statele Unite şi Marea Britanie au promis ajutor financiar Ucrainei.
Şefa diplomaţiei Uniunii Europene, Catherine Ashton, se întâlneşte luni cu liderii Opoziţiei pentru a discuta măsuri de stabilizare a economiei şi a situaţiei politice din ţară. Asta, după ce ambasadorul rus de la Kiev a fost rechemat de preşedintele Vladimir Putin.