Reacţia Rusiei la exerciţiile militare NATO din zona Mării Negre

Administraţia Vladimir Putin a exprimat preocupare în legătură cu o serie de exerciţii militare NATO programate în următoarele luni în Europa de Est, inclusiv în zona Mării Negre, cerând o comunicare bilaterală mai eficientă pentru evitarea "interpretărilor greşite".
Romania TV
13 iul. 2017, 17:17
Reacţia Rusiei la exerciţiile militare  NATO din zona Mării Negre

În perioada iunie-noiembrie, NATO va organiza peste 15 exerciţii militare în Europa de Est şi aproximativ acelaşi număr în regiunea Mării Negre. Dacă numărăm participanţii, sunt peste 40.000 de militari„, a declarat joi Aleksandr Gruşko, ambasadorul Rusiei la Alianţa Nord-Atlantică.

Am atras încă o dată atenţia Alianţei Nord-Atlantice asupra propunerii noastre privind o întâlnire a experţilor militari care ar putea folosi hărţi pentru evaluarea capabilităţilor militare desfăşurate, fără a deveni prea emoţionali„, a adăugat oficialul rus, citat de site-ul agenţiei Tass.

„Ideea noastră este să le oferim armatelor oportunitatea de a discuta despre toţi factorii care influenţează situaţia de securitate, inclusiv suplimentarea efectivelor şi rotaţia trupelor. Credem că, în lipsa construirii unor contacte normale între armate, va fi greu să înţelegem ce se întâmplă şi să evităm interpretările greşite„, a atras atenţia Aleksandr Gruşko.

Aproximativ 8.000 de militari din Forţele Terestre Române participă la exerciţiile multinaţionale din ţară şi străinătate, cei mai mulţi fiind repartizaţi la Cincu şi la Burduşani, respectiv 1.700 şi 1.500, conform unui comunicat de presă al Ministerului Apărării.

Saber Guardian 2017 (SG17) este condus de către Forţele Terestre ale Statelor Unite dislocate în Europa (USAREUR) şi se desfăşoară, în perioada 11-20 iulie, pe teritoriile naţionale ale Bulgariei, României şi Ungariei, cu participarea a 25.000 de militari, din 22 de ţări aliate şi partenere.

La nivel naţional, aproximativ 8.000 de militari din forţele terestre participă la exerciţiile multinaţionale din ţară şi străinătate.

Astfel, la Cincu, la Centrul Naţional de Instruire Întrunită (CNII) se desfăşoară exerciţiul Getica Saber 17, la care participă 1.700 de militari din forţele terestre aparţinând comandamentului Diviziei 2 Infanterie „Getica”, Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor” şi Brigăzii 8 LAROM „Alexandru Ioan Cuza”, împreună cu 3.300 de militari din Armenia, Croaţia, Statele Unite ale Americii şi Ucraina. Exerciţiile cu trageri de luptă ale artileriei şi ale blindatelor sunt susţinute de aeronave militare aparţinând Forţelor Aeriene Române şi ale USAREUR.

În sprijin acţionează structuri de informaţii militare, PSYOPS şi topogeodezice.

La Borduşani, pe braţul Borcea al fluviului Dunărea, se desfăşoară exerciţiul Argedava Saber 17, având ca scop creşterea interoperabilităţii la nivel întrunit şi multinaţional în cadrul acţiunilor specifice trecerii peste un curs major de apă. Participă peste 1.500 de militari români şi 100 de americani cu aproximativ 400 de mijloace tehnice de luptă.

La aceste exerciţii, participă militari din comandamentul Diviziei 2 Infanterie „Getica”, Brigada 10 Geniu „Dunărea de Jos”, Brigada 1 Mecanizată „Argedava”, Brigada 9 Mecanizată „Mărăşeşti”, Regimentul 528 Cercetare Supraveghere, Batalionul 630 Paraşutişti, Batalionul 307 Infanterie Marină, precum şi structuri de informaţii militare şi PSYOPS. Acţiunile forţelor terestre sunt susţinute de un grup naval din Flotila Fluvială şi aeronave ale Forţelor Aeriene Române.

În scenariul acţiunilor de luptă, militarii răniţi vor fi evacuaţi la spitalele militare instalate la Mihail Kogălniceanu, unde se desfăşoară exerciţiul MASCAL.

Totodată, la Smârdan, la Centrul secundar de instruire se desfăşoară exerciţiul Scutul de foc, la care participă 400 de militari români din Brigada 8 LAROM „Alexandru Ioan Cuza”, Regimentul 52 Artilerie Mixtă „General Alexandru Tell” şi Batalionul 300 Infanterie Mecanizată „Sfântul Andrei”, împreună cu 30 de militari din Republica Moldova. Militarii se vor antrena în comun, în vederea realizării interoperabilităţii şi capacităţii de acţiune întrunită a subunităţilor de artilerie terestră şi mecanizate, folosind tehnici, tactici şi proceduri standard NATO, specifice armelor.

La Capu Midia, la Poligonul de Trageri Sol-Aer, 25 de militari din Brigada 9 Mecanizată „Mărăşeşti” execută trageri în cadrul exerciţiului Tobruq Legacy întrunit cu sisteme GEPARD, iar 80 de militari din Regimentul 53 Rachete Antiaeriene „Tropaeum Traiani” execută trageri cu complexele KUB.

În localitatea Râureni, din judeţul Vâlcea, 400 de militari români din Brigada Multinaţională Sud-Est şi din Brigada 10 Geniu „Dunărea de Jos” împreună cu 1.000 de militari americani, 130 polonezi, 150 germani, 45 olandezi, 40 macedoneni, 30 sloveni, 35 lituanieni şi 10 britanici vor executa acţiuni de luptă complexe cu trecerea peste un curs de apă pe timpul nopţii.

În acelaşi loc, se va desfăşura şi exerciţiul IEL-MILU ROU 17, exerciţiu planificat de Statul Major al Forţelor Terestre, având ca scop perfecţionarea capacităţii Unităţii Multifuncţionale cu Specific de Geniu pentru Infrastructură Logistică, în vederea planificării şi conducerii acţiunilor structurilor de geniu în sprijinul celor logistice, pe timpul operaţiilor în medii ostile.

La Câmpia Turzii, în cadrul exerciţiului Swift Response, 20 de militari din Regimentul 69 Apărare Antiaeriană „Silvania” participă cu instalaţii GHEPARD împreună cu 100 de militari din Batalionul 24 Vânători de Munte „Cireşoaia” şi execută misiuni de apărare a bazei aeriene.

În localitate Dud-Tăuţ, 300 de militari din Regimentul 69 Artilerie Mixtă „Silvania” cu 70 de echipamente artileristice participă la exerciţiul SILVANIA 17, care are ca scop exersarea procedurilor de sprijin prin foc a forţelor de manevră.

Conform MApN, în localităţile Brădet, Grohotiş şi Trăisteni, 900 de militari români din Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” şi 140 de militari britanici se antrenează în mediu muntos în cadrul exerciţiului SARMIS 17.

Sursa citată precizează că la Babadag 600 de militari din Brigada 9 Mecanizată se antrenează în cadrul exerciţiului MĂRĂŞEŞTI 17, care include trageri cu muniţie reală, deplasări în câmpul tactic, precum şi exersarea procedurilor de comandă şi control la nivelul subunităţilor.

La Bogata şi Jigodin, 200 de militari din Brigada 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu” participă la exerciţiul de comandament OLT 17.

În localitatea Mihail Kogălniceanu, 15 ofiţeri din cadrul Componentei Operaţionale Terestre, încadrează punctul de comandă înaintat al exerciţiului.

În ceea ce priveşte activitatea militarilor români peste graniţă, la Novo Selo, în Bulgaria, 10 ofiţeri din Statul Major al Forţelor Terestre fac parte din EXCON-ul MND al exerciţiului SABER GUARDIAN 17, dislocat în Centrul de Instruire al Armatei Bulgariei. La Varpolata, Ungaria, vor merge 155 de militari din Batalionul 191 Infanterie „Colonel Radu Golescu” şi vor participa la exerciţiul cu trageri de luptă BRAVE WARRIOR 17, ce se desfăşoară la Hungarian Defence Forces Bakony Combat Training Center.

Militari din Forţele Terestre Române aparţinând Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” şi din Brigada Multinaţională Sud-Est au însoţit militarii americani din Regimentul 2 Cavalerie în marşul DRAGOON GUARDIAN 17, organizând împreună cu militari din Batalionul 1 CIMIC activităţi de relaţionare cu autorităţile şi comunităţile locale din Arad, Sibiu, Râmnicu Vâlcea, Sinaia, Ploieşti şi Slobozia, unde au organizat expoziţii de tehnică sau ceremonii militare, conform Ministerului Apărării.

„Având în vedere amploarea exerciţiului, asigurarea logistică este foarte importantă. Peste 1.000 de militari din Forţele Terestre Române asigură buna desfăşurare a exerciţiului, rolul principal fiind sprijinul naţiunii gazdă pentru militarii străini din România sau care tranzitează teritoriul naţional. Poliţia Militară a executat peste 350 de misiuni de însoţire a coloanelor militare străine şi româneşti, contribuind la îndeplinirea cu succes a misiunilor încredinţate”, precizează MApN.

Conducerea Statului Major al Forţelor Terestre coordonează toate activităţile ce se desfăşoară în poligoane, participă la secvenţele de instruire şi verifică modul de asigurare a condiţiilor de trai din taberele amenajate în teren.

DailyBusiness
Câți bani trebuie să scoți din buzunar pentru o noapte în casa lui Tudor Chirilă din Viscri
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitru Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Cum arată Andreea Esca în costum de baie, la 52 de ani! Vedeta și-a lăsat fanii mască! – FOTO
Fanatik.ro
Stațiunea din România adorată de tineri care se pregătește să renască. Va trece printr-o transformare radicală, iar plaja va fi mai mare
Capital.ro
Lovitură pentru Călin Georgescu. NU mai are scăpare. Decizia care scoate totul la suprafață
Playtech.ro
Cum arată acum comisarul Corrado Cattani în „Caracatița”. Michele Placido, de nerecunoscut
DailyBusiness
Explozie a prețurilor la energie. Facturile vor crește dramatic după expirarea plafonării. Trei scenarii posibile!
Adevarul
Schimbări la ANS, după plecarea lui Lipă. A fost angajat un fost hamal, orfan bătut cu sălbăticie în centrele de plasament
wowbiz.ro
Concedieri masive printre bugetari, la început de 2025. Cine sunt angajați care vor fi nevoiți să dea concurs pentru a-și păstra postul ⤵
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Statul român îți ia 70% din ce câștigi. Nivelul colosal al taxării, explicat de un economist
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
kanald.ro
Cine este tânărul de 22 de ani, care și-a pierdut viața în tragicul accident din Argeș. Bărbatul era tatăl unui băiețel de doar un an
Cancan.ro
Corina Ungureanu a ajuns de nerecunoscut. Cum s-a transformat trupul ei, la 15 ani de când s-a retras din gimnastică
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu s-a răzgândit. Decizia sa răstoarnă complet alegerile în România
StirileBZI
Când vor fi majorate alocațiile copiilor: Cât mai au de așteptat micuții
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
stirilekanald.ro
Imagine sfâșietoare cu Andreea Cuciuc în rochie de mireasă! Igor Cuciuc, zdrobit de durere
substantial.ro
România aderă oficial la Programul Visa Waiver al SUA: beneficii pentru comerț și turism
MediaFlux
DECIZIE OFICIALĂ! Când mai CRESC pensiile și salariile
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Motanul Bob are statuie la Londra; aflați ce a făcut miaunel ca s-o merite