Un tânăr american a venit în vizită în țara noastră pentru a realiza un documentar. Acesta a rămas profund impresionat de bipolaritatea României, care este în același timp o țară frumoasă, dar și marcată de sărăcie.
Claudiu, un tânăr din America a cărui mamă a emigrat din România în anii ’70, în timpul regimului comunist, vizitează Europa de Est alături de partenera lui, pentru a realiza un documentar și a le prezenta rudelor și lumii întregi schimbările prin care regiunea a trecut în ultimii 50 de ani.
Cu mama româncă și tatăl cu origini bulgare, Claudiu a văzut deja țările de care se simte cel mai legat – România și Bulgaria.
Ce l-a surprins la România au fost prețurile din supermarketuri, dar mai ales de cele din unele restaurante. Asta și pentru că știa că salariile sunt foarte mici, iar românii sunt chiar mai săraci decât bulgarii.
„Supermaketurile românești sunt cred că cele mai scumpe din Europa de Est. Prețuri mari, nejustificate, mă mir că oamenii pot să trăiască din asemenea salarii mici. Iar lucrurile pare că nu s-au schimbat prea mult față de anii comunismului, mai ales că dacă mergi la țară sau într-un oraș mic vezi multă sărăcie. În orașele mari în care spuneam că am fost, lucrurile stau puțin altfel, lumea pare că are mai mulți bani, sunt restaurante scumpe, luxoase”, spune el.
Tânărul american spune despre România că este o țară elegantă, dar care ascunde și o sărăcie apăsătoare. Însă, trei orașe i-au atras cu adevărat atenția: București, Brașov și Cluj.
În vizita sa prin Cluj, Claudiu a mers la cel mai scump restaurant din România, care a devenit cunoscut după ce patronul a inclus în meniu cel mai scump burger din lume, vândut cu 6.200 de euro, dar are și alte mâncăruri scumpe și sofisticate, unele chiar poleite cu aur, care costă sute sau chiar mii de euro.
„Jur că de când sunt eu n-am mai văzut așa ceva! Sunt prețuri pe care nu le-am văzut nicăieri în lume, iar eu chiar am umblat în țări scumpe, inclusiv în Singapore și Japonia. Și nu dorm la două stele și nici nu mănânc pe bancă în parc, ci mi-am permis peste tot restaurante bune. Mâncarea la restaurantul din Cluj a fost foarte bună, da, nimic de zis, dar am lăsat cred că echivalentul a vreo 2.500 de dolari.
Și da, am mâncat, m-am îndopat, am și băut bine, dar parcă totuși a fost mult prea mult. Apoi, m-am gândit că în România sunt milioane de oameni care trăiesc cu salariul minim de 400 de euro și mi-a fost rușine, m-am simțit ca un individ parvenit care aruncă cu banii când alții flămânzesc”, a mărturisit el.