Medicul Viktor Ivanovik este un reputat chirurg din Republica Moldova şi are o comunitate uriaşă de urmăritori pe TikTok. Într-unul dintre clipurile sale postate pe reţeaua socială, acesta face referire la consecinţele negative ale unuia dintre cele mai răspândite obiceiuri de înmormântare, pupatul unei persoane decedate.
„Timp de 9 ore după deces, ţesuturile corpului încep să se descompună, iar bacteriile corpului în stare de descompunere ies la suprafaţă. Factori de risc: pierderea mirosului în totalitate„, atrage atenţia medicul pe TikTok.
Pericolul crește în mod semnificativ atunci când persoana decedată a suferit şi de o boală necunoscută sau contagioasă, cum ar fi tuberculoza, pneumonia sau hepatita.
Părintele Mirea Vîrtejanu a reacționat cu privire la acest subiect controversat.
”Aici, vedeți, omului care este foarte îndurerat la priveghi sau la înmormântare, nu-i poți spune să nu sărute pe frunte sau pe mână persoana dragă, nu este o interdicție. Dacă ți-e mamă sau copil, nu îi poți spune asta omului îndoliat. După ce că are cuțitul în inimă, ce faci, tu, ca preot, mai răsucim și noi acolo?
N-ai ce face… Doctorii susțin că sunt microbi, ei știu mai bine, nu îi contrazic, dar, până acum, n-am auzit pe nimeni că s-a îmbolnăvit după ce a sărut pe cineva drag, înainte de înmormântare, morții sunt îmbălsămați”, a declarat preotul Mirea Vîrtejanu, pentru playtech.ro
Părintele Vîrtejanu a precizat că cei care se feresc de microbi pot săruta icoana care se pune pe pieptul decedatului.
”Pentru cine nu sărută mortul pe mână sau pe frunte, cum e vechiul obicei, de teama microbilor, poate săruta icoana care se pune pe pieptul persoanei decedate și care este sfințită. Microbii nu se pun pe ce este sfințit, pe sfintele moaște sau pe icoane. Dar, cine se clatină în credință, normal că vine cu astfel de lucruri, că este periculos să săruți icoanele. Mulți vin și cu lingurițele de acasă, pentru a-i împărtăși, dar refuz să fac acest lucru!”, a mai menționat părintele Mirea Vîrtejanu, care slujește la Biserica ”Acoperământul Maicii Domnului”, din București, pentru sursa menționată mai sus.