Nici n-au apucat bine să îşi numere darul, că unii dintre tinerii care s-au căsătorit de curând au fost luaţi la întrebări de autorităţi.
Oamenii trebuie să spună dacă cei pe care i-au angajat la nunta le-au dat facturi sau nu. Specialiştii fiscali evaluează industria uriaşă a nunţilor, la un miliard de lei.
În Argeş, inspectorii ANAF au cerut de la primării liste cu numele celor care s-au căsătorit recent. Apoi s-au prezentat la adrese şi i-au întrebat pe miri unde au făcut nuntă, cine le-a cântat, fotografiat şi filmat dar şi ce cheltuieli au avut în total.
Astfel, în vizorul autorităţilor a intrat şi acordeonistul Florin Anghel, care la o singură nunta – potrivit mirilor – a câştigat, împreună cu trupa lui, 6.500 de lei, fără să dea chitanţa.
„Cânt de azi pe mâine, sunt bolnav cu diabetul, cu inima, preinfarct mai demult făcut şi nu câştig aşa bani, ca să mă impozitez la oamenii ăştia acolo, de unde să le dau?. Pe noi ne-a găsit, că suntem ăia pricopsiţii! Să se ducă la Florin Salam, la Guţă, la ăştia care au venituri. Noi de unde? Jean de la Craiova, ăla, dracu, Doamne iartă-mă!”, a declarat acesta protrivit Pro TV.
Potrivit unui raport al ANAF, numai în Mioveni au fost peste 1.300 de căsătorii, între 2013 şi 2017 iar inspectorii au concluzionat statul a pierdut sume uriaşe pentru că nu a încasat nimic de pe urma evazioniştilor fiscali.
Cei de la primăria din Piteşti, de pildă, nu au răspuns solicitărilor ANAF.
Laurențiu Zidaru, viceprimar Piteşti: “Avem evidenta tuturor celor care s-au căsătorit, dar nu am putut să punem la dispoziţie aceste informaţii, pentru că ele nu îndeplineau prevederile legale şi în special în adresa nu era specificat motivul pentru care se solicita aceste informaţii. Nu facem noi faze de cercetare sau anchete să vedem cine a cântat, de ce a cântat, cât a cântat, câţi bani a luat … e treaba fiecăruia.”
Am solicitat ANAF un punct de vedere în legătură cu aceste controale, însă până în acest moment nu au formulat un punct de vedere oficial.