Ponta a precizat că va discuta cu secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, despre dosarul în care acesta a fost pus sub învinuire.
„Vreau să cred nu se mai fac dosare politice”, a declarat Ponta arătând că este normal ca şeful de campanie să se intereseze de derularea procesului electoral.
Liderul social-democraţilor a spus că PSD nu se simte intimidat de această acţiune a procurorilor. „Pot să vă spun de pe acum că tot Liviu Dragnea va fi şeful de campanie ale USL pentru 9 decembrie”, a spus premierul.
Acesta a amintit că la precedentele alegeri prezidenţiale, democrat-liberalul Adriean Videanu prezenta detaliat informaţiile care i-au parvenit din secţiile electorale, fără ca procurorii să se sesizeze. „Ce, este ilegal să vrei să te informezi? (…) La Videanu e legal, iar la noi, nu?”, a comentat Ponta.
La rândul său, preşedintele PNL Crin Antonescu a constatat că procurorii încep urmărirea penală pentru nereguli la referendum doar împotriva unor reprezentanţi ai USL, Dragnea fiind doar ultimul dintr-o serie mai lungă: Victor Paul Dobre, Teodor Atanasiu, Horia Uioreanu sau Marius Nicoară.
„De la referendum încoace, Parchetul General pune sub învinuire persoane politice pe motive politice. Mi se pare că este o acţiune inacceptabilă”, a spus Antonescu.
Liviu Dragnea, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, şi-ar fi folosit autoritatea şi influenţa în scopul obţinerii unei prezenţe de minimum 60% la votul de la referendum, pe listele de alegători figurând minori şi persoane cu drept interzis de a vota.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au început urmărirea penală față de Nicolae Liviu Dragnea, secretar general al unui partid politic, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de: folosire a influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, asociere pentru săvârșirea de infracțiuni, instigare la violarea prin orice mijloace a secretului votului de către membrii biroului electoral al secției de votare ori de către alte persoane, instigare la promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze în cadrul referendumului.
În rezoluția de începere a urmăririi penale, procurorii au reținut că „există indicii temeinice că, în calitate de secretar general al unui partid politic, Liviu Dragnea și-a folosit influența și autoritatea funcției în vederea obținerii unui folos nepatrimonial pentru partid, respectiv a unei prezențe de minimum 60% la votul de la referendumul din 29.07.2012, care să garanteze validarea acestuia”.