Reacţia virală a unei turiste olandeze la preţurile mâncării în România. Recent, o turistă olandeză a fost impresionată de prețurile accesibile ale mâncării în România, după ce, pentru mic dejun, prânz și cină, a cheltuit aproximativ 150 lei pe zi. „Suntem din Olanda. Am venit pentru că ea este jumătate româncă, și a vrut să îmi arate țara. Facem în principiu activități turistice. Am fost în Brașov, la Bran, bineînțeles, am vizitat Minele de Sare, ne-am bucurat de natură și de orașele de aici. Am rezervat doar Airbnb. Mic dejun, prânz și cină, undeva la 150 lei. Cred că este foarte ieftin”, a spus pentru Ştirile Pro TV.
Străinii, cum ar fi cei din Italia, care au explorat Transilvania, Transfăgărășanul, Sibiu, Brașov și Sighișoara, au raportat cheltuieli similare. De asemenea, mulți dintre ei apreciază nu doar bucătăria tradițională românească, ci și mâncarea orientală disponibilă în restaurantele locale.
Mustafa Kara, șeful unui restaurant popular printre turiști, menționează că vizitatorii din Ucraina, Israel și Italia sunt atrași de oferta diversificată, inclusiv opțiuni vegane și shaorma: „Avem străini ucraineni, Israel, din Italia, din toate țările. Avem și noi bucătăria noastră, foarte specific găsește și vegan, și shaorma, cărniță. Sunt curioși să încerce mâncarea orientală”.
Citeşte şi: Mâncarea tradițională românească pe care toți turiștii străini o comandă când ajung în țară
Bucureşti, Brașov și Constanța sunt cele mai populare destinații, cu aproape un milion de turiști explorând străzile istorice ale capitalei în primele şase luni ale anului. Cea mai mare afluență de turiști provine din Germania, Italia și Statele Unite ale Americii.
Simona Constantinescu, președinta Federației Industriei Hoteliere din România (FHIR), observă că turismul în orașe este influențat de sezon și variază între afaceri și vacanțe. În timp ce litoralul atrage turiști pentru vacanță, orașele din Transilvania sunt populare pentru mixul de turism și festivaluri.
„În hotelurile de oraș vedem o concentrare mai mare de turism de business care fluctuează și el în funcție de sezonalitate. În timp ce pe litoral avem turism de vacanță, în centrul țării și în stațiunile turistice din Traansilvania e un mix de turism și se concentrează pe zonele cunoscute. Cluj e o destinație pentru festival”, a spus Simona Constantinescu.