În ultimele 24 de ore, la nivelul judeţului au fost administrate 801 vaccinuri anti-COVID-19 şi s-au înregistrat trei reacţii adverse, dintre care una de tip şoc anafilactic. Toate cele trei reacţii adverse s-au înregistrat la rapel, au informat, vineri, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Timiş, citaţi de Agerpres.
Ulterior, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 a precizat că:
„Persoana în cauză a efectuat rapelul în data de 04 februarie a.c., în urma căruia a avut o simptomatologie postvaccinală, de tip reacție alergică fără criterii de șoc anafilactic.
Menționăm că simptomele respective s-au instalat pe parcursul monitorizării postvaccinale, respectiv la 10 minute de la administrarea dozei de rapel, însă acestea au cedat la scurt timp de la administrarea tratamentului specific în astfel de situații.
Femeia, în vârstă de 41 de ani, a părăsit, ulterior, centrul de vaccinare în stare bună de sănătate.
Facem precizarea că persoana deține în istoricul medical multiple episoade alergice”.
Din cele 801 vaccinuri administrate (dintre care 160 Moderna), în cadrul primei etape de vaccinare au fost administrate 628 doze (598 rapeluri) şi 173 de vaccinuri în cadrul celei de-a II-a etape a campaniei de imunizare.
Citeşte şi: Încă un medic din România a făcut semipareză după vaccinul anti-covid: „Nu am mai putut să mă mişc”
De la debutul campaniei de vaccinare, în judeţ s-au administrat 34.046 doze şi s-au înregistrat 89 de reacţii adverse de intensitate scăzută spre moderată, cum sunt durere la locul administrării, mialgii, subfebrilităţi, cefalee, reacţie urticariană remisă imediat, prurit, somnolenţă remisă în 15 minute, salt tensional remis, la o persoană hipertensivă şi anxioasă, febră de 38,5 grade remisă, episod diareic, astenie, vertij şi uşor edem al buzelor, remis, greaţă şi vomă, ageuzie (pierderea gustului) şi anosmie (pierderea mirosului), remise după patru zile, reacţie de tip anafilactic tratată de la primele semne şi care s-a remis imediat.
Cele mai multe doze de vaccin au fost administrate, de la debutul campaniei, la Spitalul Judeţean Timişoara (6.679), urmat de Spitalul CFR Timişoara (4.314), Spitalul Municipal Timişoara (3.260), Spitalul de Copii „Louis Ţurcanu” Timişoara (3.071), Spitalul Municipal Lugoj (2.359), Spitalul Orăşenesc Deta (2.268), Spitalul Orăşenesc Sânnicolau Mare (1.656), Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” Timişoara (1.753), Spitalul Militar Timişoara (1.219), Spitalul Orăşenesc Făget (776) şi Spitalul Orăşenesc Jimbolia (495).
Citeşte şi: Cât timp durează imunitatea după Covid-19. Vestea proastă este că persoanele vindecate transmit virusul
În centrele de vaccinare s-au administrat, în total, 2.754 de doze la Iulius Mall Timişoara, Sala de Sport Lugoj (990), în Ghiroda 1.044 doze, la Dumbrăviţa 942, iar la C.M.J. Timiş 306 doze.
Vaccin Moderna s-a administrat la Spitalul CFR Timişoara (50 doze total), la centrul Iulius Mall (90) şi la Centrul Ghiroda (20).
Virgil Musta trage semnalul de alarmă după ce o femeie a făcut pareză facială după administrarea vaccinului antiCOVID: Studiile au arătat acest lucru!
Virgil Musta a venit cu o primă reacţie după ce o femeie a făcut pareză facială după administrarea vaccinului anticovid. Este vorba despre o doctoriță din Vâlcea, de 32 de ani, care a suferit paralizie facială temporară, după administrarea celei de a doua doze de vaccin BioNTech Pfizer.
Musta spune că reacțiile de acest gen au ieșit în evidență în studiile anterioare aprobării vaccinului de la Pfizer și că unt mai multe aspecte care trebuie luate în calcul, în funcție de fiecare caz în parte.
“În cazul acestui vaccin de la Pfizer, în studiile clinice anterioare efectuării acestui vaccin au fost observate astfel de reacții, în care pacienții au prezentat pareză facială tranzitorie, cu evoluție între trei și șase săptămâni cedând simptomatologia acestei pareze faciale. Motiv pentru care recomandările Organizației Mondiale a Sănătății au fost următoarele: dacă o persoană a prezentat în antecedente o pareză facială poate să facă vaccinarea.
Dacă această pareză s-a produs înaintea vaccinării, într-un timp scurt și încă prezintă leziuni la nivelul nervului facial, se recomandă să nu se facă vaccinarea, să se amâne acest lucru. Dacă pareza se produce după prima doză, se întrerupe vaccinarea, administrarea celei de-a doua doze.
Din studiile făcute, această pareză este una temporară și urmează să cedeze prin aplicarea medicației specifice”, spune medicul Virgil Musta, pentru B1.
Ministerul Sănătăţii a anunţat prima reacţie adversă rară după administrarea celei de-a doua doze de vaccin anti-COVID-19 dezvoltat de Pfizer BioNTech. Reacţia s-a înregistrat la o femeie din Vâlcea, medic de profesie, care în prezent este într-o stare de sănătate bună.
„Ministerul Sănătății a fost informat de către reprezentanții Institutului Național de Sănătate Publică – Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile despre înregistrarea unei reacții adverse rare, paralizie temporară facială, după administrarea celei de a doua doze de vaccin BioNTech Pfizer (Comirnaty).
În acest moment, pacienta se află într-o stare de sănătate bună, iar rezultatele analizelor nu arată modificări patologice. Reacția adversă avută, potrivit prospectului vaccinului BioNTech Pfizer (Comirnaty), este una rară, care se manifestă și la alte tipuri de vaccinuri„, a anunţat Ministerul Sănătăţii.