‘Faţă de afirmaţiile defăimătoare aduse la adresa probităţii mele morale şi profesionale vizavi de raportul medical, privindu-l pe pacientul Constantinescu Nicuşor Daniel, fac următoarele precizări: pe teritoriul SUA, practica medicinei se face în baza studiilor de specialitate absolvite şi a licenţelor aferente. Licenţa mea de practică este valabilă inclusiv la data prezentului comunicat. Contestarea capacităţii mele profesionale se poate face în S.U.A. doar de către instituţiile abilitate. Raportul medical privindu-l pe pacientul Constantinescu Nicuşor Daniel are la bază studierea dosarului medical furnizat de Spitalul John Hopkins, din Baltimore, Maryland şi cele trei scrisori medicale ale doctorului Mohamad E. Allaf, apostilate de Departamentul de Stat, raportul meu nefăcând altceva decât să le confirme. Sunt gata să susţin oricând şi oriunde concluziile acestui raport’, susţine medicul Cociobă.
În documentul citat, medicul se arată ‘consternat’ de faptul că presa românească nu menţionează că veridicitatea celor trei scrisori medicale emise de Clinica Universitară John Hopkins a fost confirmată de către Departamentul de Stat al SUA.
Consiliul Judeţean Constanţa a prezentat, duminică, un nou raport medical privind starea de sănătate a şefului instituţiei, Nicuşor Constantinescu, semnat de un medic generalist de origine română, practician în SUA, care arată că transportarea în România a acestuia pune în pericol viaţă pacientului. Raportul medical privind starea de sănătate a lui Nicuşor Constantinescu este semnat de Şerban L. Cocioabă, medic generalist la Clinica Medical Metamorphosis din New York. În scrisoarea medicală a dr. Cocioabă, ataşată setului de documente medicale apostilate, se arăta: ‘Din punctul meu de vedere, văzând dosarul medical al pacientului Constantinescu, nu recomand transportul acestuia în România. Transportarea pacientului pe distanţe lungi poate pune în pericol viaţa acestuia şi poate anula toate eforturile medicale făcute până acum pentru salvarea vieţii acestuia’.
Documentele puse la dispoziţia instanţelor de judecată sunt scrisorile medicale ale doctorului Mohamad E.Allaf, şeful Clinicii de Chirurgie Robotică a Spitalului Universitar Johns Hopkins, Baltimore, statul Maryland, dar şi un raport medical al doctorului Şerban L.Cocioba, medic generalist al clinicii Medical Metamorphosis, New York, eliberat în 2 iulie, 2014. Fiecare document prezentat presei de avocatul lui Constatinescu, Marius Mocanu, este apostilat şi certificat prin declaraţie în faţă notarului, separat.
Judecătorii de la Tribunalul Bucureşti au decis că preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, poate fi tratat într-un spital din România, magistraţii punând la îndoială autenticitatea scrisorii semnate de un medicul american Mohamand E. Allaf.
Detalii despre acest caz apar în motivarea deciziei prin care Tribunalul Bucureşti a admis, pe 23 iunie 2014, cererea DNA de arestare preventivă a lui Nicuşor Constantinescu.
Astfel, judecătorii arată că scrisoarea medicală depusă în instanţă de avocaţii lui Nicuşor Constantinescu, semnată de medicul M.E.A (n.r. Mohamad E. Allaf), nu este datată şi ‘se poate observa cu uşurinţă că modalitatea de prezentare a situaţiei medicale a inculpatului este una evazivă’.
De asemenea, magistraţii susţin că semnătura medicului ‘diferă izbitor’ faţă de semnătură existentă pe alte înscrisuri, ce se află la dosar şi aparţin aceluiaşi medic.
Tot în motivare se spune că acea scrisoare medicală conţine, de fapt, pasaje din corespondenţa purtată prin e-mail de Nicuşor Constantinescu cu medicul respectiv, acesta fiind un alt motiv de a pune la îndoială autenticitatea scrisorii.
Mai mult, nici măcar scrisoarea medicală de la un alt medic nu clarifică, în opinia instanţei, aspectele privind evoluţia stării de sănătate a lui preşedintelui CJ Constanţa, întrucât formularea ‘este vagă, imprecisă’.
De asemenea, magistraţii nu au luat în considerare fotografiile în care apare Nicuşor Constantinescu, întrucât ‘au un caracter incert atât în privinţa locului unde au fost făcute, cât şi a datei’, şi nu pot demonstra stadiul stării de sănătate a preşedintelui CJ Constanţa.
Judecătorii mai notează că nu s-a demonstrat faptul că Nicuşor Constantinescu nu se poate deplasa şi nu s-a făcut nici dovada necesităţii ca el să rămână pe teritoriul SUA în vederea efectuării unui eventual tratament medical.