O mamă a trecut prin cele mai grele două săptămâni din viața ei, după ce s-a vaccinat cu AstraZeneca.
Leah King s-a umplut de pete roșii uriașe pe tot corpul și pe față, care semănau cu niște arsuri îngrozitoare.
A primit prima doză a vaccinului Oxford-AstraZeneca pe data de 12 martie, iar la scurt timp a început să aibă niște dureri îngrozitoare, lucru care se întâmplă și acum.
Femeia de 41 de ani a mărturisit că pe corpul ei a apărut o explozie de arsuri care s-au îndreptat și spre gât, față și brațe. Arsurile sunt atât de dureroase încât Leah s-a simțit nevoită să-și lase băiatul de 13 ani în grija altcuiva, conform TheSun.
Efectele adverse suferite de Leah sunt printre cele mai rare.
AstraZeneca-Oxford are tot mai multe reacţii adverse în lume. O asistentă socială în vârstă de 38 de ani a murit în urma unei tromboze, la Toulouse, luni, la 14 zile după ce a fost vaccinată cu o primă doză de vaccin AstraZeneca-Oxford.
Asistenta socială la un institut medico-educativ din Toulouse a fost vaccinată chiar înainte de suspendarea temporară a vaccinului grupului farmaceutic suedezo-britanic, la jumătatea lui martie.
Ea nu suferea de vreo problemă de sănătate, potrivit mai multor surse medicale din oraş. Starea sănătăţii tinerei s-a degradat la scurt timp după vaccinare.
Ea a fost spitalizată la Toulouse, la Centrul Spitalicesc Universitar (CHU) Purpan, unde i s-a indus o comă. Agenţia franceză a medicamentului (ANSM) a confirmat vineri existenţa unui risc ”rar” al unei tromboze atipice cauzate de vaccinul împotriva covid-19 AstraZeneca-Oxford, dar sublinia că raportul între beneficii şi riscuri rămâne ”pozitiv”.
Oamenii de ştiinţă au descoperit care este cauza apariţiei cheagurilor de sânge după vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca. Potrivit specialiştilor, fenomenul este similar cu unul care apara rar, după folosirea unui medicament numit heparină.
Oamenii de ştiinţă cred că fenomenul este similar cu unul care apare rar, după folosirea heparinei, numit trombocitopenie indusă de heparină (HIT). În HIT, medicamentul provoacă sistemul imunitar să producă anticorpi care activează trombocitele şi care determină coagularea sângelui.
Potrivit specialiştilor, mai sunt şi alte medicamente în afară de heparină care pot provoca tulburări de coagulare asemănătoare, iar cercetătorii cred că, în cazuri rare, vaccinul AstraZeneca poate fi un alt astfel de factor declanșator.
Patru persoane sănătoase care au primit vaccinul AstraZeneca și au dezvoltat cheaguri de sânge au avut același tip de anticorpi care activează trombocitele și inițiază coagularea în HIT, au raportat luni cercetatorii într-o lucrare postată pe Research Square.
De asemenea, 20 de persoane care au primit vaccinul şi nu au dezvoltat cheaguri, nu aveau acești anticorpi. Un comentariu editorial publicat împreună cu studiul a menționat că trombocitopenia indusă de medicamente este tratabilă dacă este identificată prompt.
Milioane de oameni au primit vaccinul fără probleme, iar autoritățile de reglementare europene și Organizația Mondială a Sănătății spun că beneficiile serului AstraZeneca depășesc riscurile sale.