Federica Mogherini a cerut Coreei de Nord să „reia un dialog credibil și semnificativ cu comunitatea internațională (…) și să înceteze acest comportament ilegal și periculos”.
Problema va fi abordată în cadrul unei reuniuni de urgență a Consiliului de Securitate al ONU, miercuri după-amiază, a anunțat ea, adăugând că va avea întrevederi cu ministrul de externe sud-coreean Yun Byung Se și cu șeful diplomației japoneze, Fumio Kishida.
Rusia a avut, de asemenea, o reacţie dură la adresa Coreei de Nord, apreciind că testul cu bombă cu hidrogen ar putea duce la escaladarea tensiunilor în Peninsula Coreea. Într-un comunicat al Ministerului de Externe rus se estimează că este vorba de o „încălcare flagrantă” a dreptului internațional și rezoluțiilor ONU.
„În cazul în care se confirmă acest test, atunci este vorba despre un nou pas al Phenianului pe calea dezvoltării armelor nucleare, ceea ce constituie o încălcare flagrantă a dreptului internațional și a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU. Astfel de acțiuni sunt susceptibile să agraveze situația din Peninsula Coreea”, avertizează MAE rus, subliniind „potențialul grav al confruntării militare și politice” existent în această regiune.
„În această situație, facem apel la toate părțile interesate să manifeste reținere maximă și să nu comită acțiuni care ar putea provoca o escaladare necontrolată a tensiunilor în nord-estul Asiei”, a afirmat, în acest context, purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova.
Potrivit comunicatului MAE rus, Moscova pledează pentru o „reglementare diplomatică a problemei Peninsulei Coreea în cadrul formatului de negocieri în șase (cele două Corei, China, Statele Unite, Japonia și Rusia) și pentru relansarea cât mai rapidă a dialogului pentru crearea unui sistem fiabil de pace și securitate în regiune”.
Chinezii care locuiesc în Yanji, Hunchun și Changbai (provincia Jilin), în apropierea frontierei cu Coreea de Nord, au fost evacuați din casele lor miercuri dimineață în urma testului anunțat anterior de Phenian, chiar dacă unii experți independenți de la Beijing au avansat ideea că acesta a fost unul cu încărcătură nucleară și nu o bombă cu hidrogen. Locuitorii au „resimțit clar cutremurul” provocat de testul nord-coreean, a relatat televiziunea publică CCTV pe microblogul său.
La Yanji, martorii au povestit că birourile şi scaunele s-au zdruncinat timp de câteva secunde. În mai multe întreprinderi s-a ordonat evacuarea personalului, iar pe terenul de sport al unui liceu au apărut fisuri, elevii fiind de asemenea, evacuați.
China este principalul aliat diplomatic și comercial al Coreii de Nord, dar relațiile dintre cele două țări sunt încordate de când Phenianul persistă, împotriva punctului de vedere chinez, în efectuarea de teste nucleare, care sunt condamnate de comunitatea internațională.
Mass-media sud-coreene au relatat miercuri dimineață că în zona centrului Punggye-ri a avut loc un seism artificial, cu o magnitudine de 4,2 grade. Ulterior, Institutul american de geologie (USGS) a estimat seismul la magnitudinea de 5,1.
În acest context, Coreea de Nord a anunțat că a efectuat miercuri un prim test reușit cu bombă cu hidrogen, ceea ce ar marca intrarea sa în rândul statelor cu program nuclear avansat. Organizația Tratatului pentru interzicerea totală a testelor nucleare (CTBTO) a confirmat că un eveniment seismic a avut loc miercuri în Coreea de Nord în zona unui centru de teste nucleare.
Cu toate acestea, experți chinezi independenți au pus sub semnul întrebării faptul că Phenianul a testat o bombă cu hidrogen fie și „miniaturizată”, avansând ideea că, cel mai probabil, a fost un nou test nuclear, după cum a relatat portalul chinez Sina.
Experții consideră că puterea exploziei efectuate miercuri de Phenian este echivalentă cu aproximativ 22.000 de tone de TNT, în timp ce explozia unei bombe cu hidrogen ar echivala cu câteva sute de mii – un milion de tone de TNT.