Reacţii europene la afirmaţiile jignitoare ale Victoriei Nuland despre UE

Declaraţiile jignitoare la adresa rolului Uniunii Europene (UE) în criza din Ucraina făcute de adjunctul secretarului de stat american Victoria Nuland într-o convorbire privată, şi apărute în presă joi, au provocat vineri numeroase reacţii.
Romania TV
07 feb. 2014, 19:16
Reacţii europene la afirmaţiile jignitoare ale Victoriei Nuland despre UE

Cancelarul german Angela Merkel a considerat respectivele afirmaţii ca fiind „total inacceptabile”, dar purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a refuzat să comenteze „conversaţii interceptate”. La scurt timp după ce înregistarea convorbirii a fost postată pe Youtube, Victoria Nuland şi-a cerut scuze faţă de Uniunea Europeană şi şi-a continuat vizita la Kiev. Americanii cred că Rusia nu este străină de interceptarea şi difuzarea convorbirii telefonice.

Agenţia Reuters consideră că stânjenitorul incident pune în evidenţă diferenţele dintre Washington şi statele din UE în privinţa căilor de soluţionare a situaţiei din Ucraina, iar AFP observă că problemele din Ucraina bruiază relaţiile Washingtonului cu statele occidentale.

Victoria Nuland poate fi auzită cum JIGNEŞTE UE într-o înregistrare postată pe Youtube: „F..K the EU!”

Conversaţia care a iscat valul de preocupare a avut loc între Victoria Nuland şi ambasadorul SUA în Ucraina, Geoffrey Pyatt, şi se referea în principal la strategiile ce ar trebui adoptate faţă de liderii opoziţiei ucrainene. Dna Nuland a fost de părere că fostul campion mondial la box, Vitali Kliciko „nu ar trebui să intre în guvern”, considerând că Arseni Iaţeniuk ar fi mai bine pregătit pentru un asemenea rol. În discuţia particulară cu ambasadorul, Victoria Nuland a folosit o expresie trivială la adresa UE.

SUA nu au recunoscut explicit conversaţia, dar purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Jen Psaki, a afirmat într-o conferinţă de presă că Victoria Nuland „s-a aflat în contact permanent cu omologii ei din UE şi, desigur, că şi-a cerut scuze„. Ea a evitat să comenteze în legătură cu expresia concretă folosită de Nuland, subliniind că era vorba de o ‘conversaţie diplomatică privată’. Psaki a ţinut să sublinieze faptul că înregistrarea a ajuns pe Youtube şi a fost difuzată cu o subtitrare în limba rusă, ceea ce constituie „un nou nivel, foarte jos, al tacticilor ruseşti”.

Discuţia dintre Nuland şi Pyatt i-a făcut pe unii să acuze SUA că ar încerca să se implice în formarea viitorului guvern din Ucraina în funcţie de interesele americane. Psaki a insistat însă că, în pofida comentariului făcut de Nuland, SUA nu sunt implicate într-o problemă internă precum formarea guvernului ucrainean şi că ‘nu este nimic surprinzător în faptul că funcţionari ai SUA îşi spun părerea pe diverse teme într-o conversaţie privată’.

Merkel consideră „absolut inacceptabile” insultele proferate de Nuland la adresa UE

Cancelarul german Angela Merkel a apreciat ca fiind „total inacceptabile” declaraţiile secretarului de stat adjunct american pentru afaceri europene şi asiatice. Purtătoarea de cuvânt a guvernului federal german, Christiane Wirtz, a subliniat că Angela Merkel apreciază munca depusă de Înaltul Reprezentant pentru politică externă al UE, Catherine Ashton, care a condus eforturile comunitare de mediere între preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici şi protestatari. „Cancelarul consideră total inacceptabile aceste aprecieri şi doreşte să sublinieze că doamna Ashton face o muncă extraordinară”, a precizat Christiane Wirtz.

Purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Pia Ahrenkilde-Hansen, a refuzat însă să comenteze: „Conversaţiile private interceptate nu se numără printre instrumentele pe care le folosim în eforturile noastre de a ajuta Ucraina, pentru că pe asta suntem pe deplin concentraţi. Suntem şi vom rămâne pe deplin angajaţi cu toţi partenerii noştri internaţionali, coordonându-ne eforturile pentru o soluţie politică, paşnică, la criza curent”.

Înregistrarea readuce în discuţie practicile interceptării conversaţiilor telefonice ale politicienilor de rang înalt, dezvăluite de fostul consultant CIA Edward Snowden, în prezent refugiat în Rusia, cel care a deconspirat un vast sistem de spionaj electronic folosit la scară globală de serviciile secrete americane ce au interceptat şi telefoanele liderilor unor ţări aliate, cum a fost cel al cancelarului german Angela Merkel.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu face promisiuni. România va intra în Schengen în 2024, la spusele premierului
Spynews
Anamaria Prodan versus Laurențiu Reghecampf! Războiul continuă! Cei doi se văd față în față la Tribunal, acum
Bzi.ro
Ce pensie alimentară plătește Valeriu Gheorghiță! Ce sumă încasează lunar medicul
Fanatik.ro
Ora cea mai bună la care poți să cumperi bilete de avion ieftine. Atunci prețurile sunt chiar și cu 50% mai mici
Capital.ro
Este interzis fumatul în mașină! Șoferii care NU au voie să fumeze la volan
Playtech.ro
”Dumneavoastră nu aveți onoare?” Ce calități ar avea Ciolacu și i-ar LIPSI lui Ciucă, potrivit Președintelui Senatului
DailyBusiness
Unele pensii vor fi plătite mai DEVREME în luna octombrie
Adevarul
Comoara energetică a Balcanilor stârnește interesul Rusiei și SUA. Unde sunt îngropate peste două miliarde de euro
wowbiz.ro
Se schimbă data la care vor fi livrate pensiile în luna octombrie! Anunțul care îi vizează pe toți seniorii
Spynews
Pepe și Raluca, fosta soție, au ajuns la tribunal! Cei doi se judecă pentru copii. Declarația exclusivă a cântărețului
Spynews
Văduva lui Gabi Stângău, copleșită de durere în ziua în care ar fi aniversat doi ani de la nuntă. Ce semn divin a primit Diana Berințan: „Ești cu mine mereu” / FOTO
Evz.ro
Vineri, 11 octombrie. Românii care trebuie să-și verifice cardurile
Ego.ro
Diana Șoșoacă, slabă, îmbrăcată elegant! Imaginile pe acre le-ai ratat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume adoră să ia palme de la alte domnișoare
kanald.ro
Cutremur miercuri seară în România! Ce magnitudine a avut seismul și în ce orașe s-a resimțit
Cancan.ro
Cine îi dă 6.000 de lei lunar lui Irinel Columbeanu. Nimeni nu se aștepta la asta!
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
A murit marele miliardar. Vestea tristă a venit chiar în această seară
StirileBZI
Pensiile s-ar putea majora cu 2,7%! Guvernul intenționează să umble la pensii
Prosport.ro
FOTO. Tânăra de 24 de ani, suspendată pe viață pentru că a apărut într-o filmare interzisă cu un bărbat de 61 de ani
stirilekanald.ro
De ce s-a sinucis Andrei, tânărul din Vaslui care s-a spânzurat în pădure
substantial.ro
Militar ucrainean arestat pentru dezertare: cererile de demobilizare stârnesc dezbateri
MediaFlux
Se dau PENSIILE mai DEVREME pe CARD! ANUNȚUL Casei de Pensii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alertă: Mai multe tipuri de săpun cu substanțe toxice!