Reacţii în Republica Moldova după decizia istorică a Curţii Constituţionale: Între bucurie şi neîncredere

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a hotărât joi, fără drept de apel, că limba română este limba oficială a statului moldovean. Reacţiile politicienilor moldoveni în urma acestei decizii istorice au fost mixte, oscilând între bucurie şi neîncredere că va exista cu adevărat o schimbare din cauza minorităţii din Parlament şi până la o tăcere previzibilă din partea comuniştilor care nu s-au exprimat până acum în niciun fel.  
Romania TV
05 dec. 2013, 17:00
Reacţii în Republica Moldova după decizia istorică a Curţii Constituţionale: Între bucurie şi neîncredere

Partidul Liberal Democrat din Republica Moldova califică decizia de joi a Curții Constituționale, privind denumirea limbii oficiale, drept un act de justiție și o revenire la adevărul științific. Declarația a fost făcută de președintele fracțiunii parlamentare a PLDM, Valeriu Streleț.

„Poziția PLDM-ului a fost foarte tranșantă și înainte ca Curtea Constituțională să se pronunțe asupra acestei probleme. Noi am spus tot timpul că adevărul științific este incontestabil, iar cei care au ales că numească limba pe care o vorbesc „moldovenească” au tot dreptul. Constatăm că s-a făcut un act de justiție, iar faptul că limba română și-a recăpătat numele său oficial este un fapt ce ne bucură”, a declarat Valeriu Streleț, potrivit NOI.md.

Deputatul liberal-reformator Ana Guţu, unul dintre autorii sesizării care a dus la această hotărâre, salută decizia Curţii Constituţionale a Republicii Moldova. Aceasta susţine că astfel s-a recunoscut primordialitatea documentului politic fondator al statului Republica Moldova.

„S-a făcut dreptate în ceea ce priveşte constituţionalitatea normei lingvistice. S-a recunoscut faptul că denumirea corectă este limba română, ceea ce e scris în Declaraţia de Independenţă. Considerăm că s-a făcut dreptate limbii române, era nevoie să se pronunţe Curtea Constituţională, deoarece în acest sens lipsea opinia juridică”, a declarat deputatul Ana Guţu, potrivit publika.md.

Istoricul Ion Varta spune că aștepta o decizie corectă din partea Curții Constituționale cu referire la denumirea limbii de stat a R. Moldova.

„Până la urmă a triumfat adevărul. Era incontestabil, nimeni n-a avut dubii. Pentru foarte multă lume, lucrurile au fost clare. Cei care au fost spălați pe creier de propaganda regimului sovietic de ocupație, au rătăcit, au bânguit prin întuneric”, a declarat Varta în cadrul unui interviu pentru UNIMEDIA.

Totuși, Ion Varta spune că decizia Înaltei Curți este mai degrabă o victorie simbolică, pentru că art. 13 din Constituție poate fi modificat doar cu 3/5 din voturile deputaților.

„O decizie adoptată de Parlamentul actual este practic imposibilă, întrucât actuala guvernare nu întrunește o majoritate constituțională. Sunt necesare voturi din partea comuniștilor care nu vor admite și nu vor vota. Probabil o aducere în concordanță a prevederilor Constituției cu cele din Declarația de Independență se va face mai târziu, în cadrul unei viitoare legislaturi”, a conchis istoricul.

Şi deputatul liberal Valeriu Munteanu, celălalt autor al sesizării către Curtea Constituţională, rămâne sceptic că în rândul deputaților moldoveni se vor găsi cele 67 de voturi necesare pentru modificarea art. 13 din Constituție. Munteanu spune că în acest caz vor exista „motive” pentru dizolvarea Parlamentului.

„Parlamentul este obligat şi trebuie să fie vot unanim pentru a respecta Constituţia, altfel ne vom adresa din nou Curţii Constituţionale ca să explice că asta este o obligaţie. Un Parlament care nu respectă Constituţia este pasibil de dizolvare. Legislativul este obligat că jumătate de an este suficient să se treacă toate procedurile. Încălcarea sistematică şi obraznică a Constituţiei este motiv de dizolvare a Parlamentului”, a subliniat Valeriu Munteanu, potrivit publika.md.

Înainte de pronunţarea deciziei Curţii Constituţionale a Republicii Moldova, aproximativ 20 de persoane, înarmate cu steagurii roșii, pe care era emblema PCRM, secera și ciocanul, scandau „lozinci” bolșevici lângă sediul CC, potrivit timpul.md. Acțiunea comuniștilor a fost o tentativă de intimidare înaintea deciziei privind cele două sesizări care vizeazau articolul 13 din Constituţie, privind limba de stat a Republicii Moldova.

Joi, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a decis că textul Declarației de Independență a Republicii Moldova care prevede că limba de stat este cea română prevalează asupra prevederilor Constituției, potrivit căreia limba de stat este cea ‘moldovenească’. Concret, limba română este acum recunoscută ca limbă de stat în Republica Moldova.

VEZI SI:

Ponta: Decizia Curţii Constituţionale din Republica Moldova este una istorică

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
Carte de identitate 2025. Se emite temporar, cu valabilitate 45 de zile. Decizie pentru toți românii cu buletin
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Gestul banal din trafic pedepsit de poliție. Șoferii plătesc 1.000 de lei amendă
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Fiica Regelui imobiliarelor l-a tocmit pe celebrul Tarzan ca să răpească căţelul multimilionarului de la Braiconf! Martorul CANCAN a dat în vileag întregul scenariu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a pus limită la autoturismele diesel. Decizia luată de UE pentru șoferii cu mașini pe motorină
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
FCSB câștigă derby-ul cu Dinamo și revine pe primul loc în Superligă
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!