„Urmărim îndeaproape situaţia şi sperăm că nu va avea loc o escaladare care ar putea duce la sacrificii umane”, a declarat Peskov presei, după ce armata sudaneză a anunţat joi că intenţionează să preia puterea şi că al-Bashir a fost arestat.
Ministerul rus de Externe a emis un comunicat în care arată că „Moscova se aşteaptă ca toate forţele politice şi structurile de putere sudaneze să acţioneze cu maximum de responsabilitate pentru stabilizarea cât mai rapidă a situaţiei”, informează Agerpres.
Manifestanţii au continuat să protesteze joi la Khartoum şi după ce ministrul sudanez al apărării, Awad Mohamed Ahmed Ibn Auf, a decretat starea de urgenţă şi a anunţat că armata va conduce ţara timp de doi ani, după care se vor organiza alegeri prezidenţiale.
Ministerul de externe de la Cairo a reacţionat la evenimente printr-un comunicat în care arată că „Egiptul îşi exprimă întreaga încredere în capacitatea poporului sudanez frate şi a armatei sale naţionale loiale de a depăşi această etapă crucială şi provocările ei” pentru a asigura „stabilitatea, prosperitatea şi dezvoltarea”. Comunicatul citat de AFP subliniază „deplinul respect” al Egiptului pentru suveranitatea ţării vecine.
AFP reaminteşte că relaţiile bilaterale între Egipt şi Sudan au fost tensionate în unele perioade din cauza unor conflicte teritoriale şi divergenţe privind Nilul, fluviu care trece prin ambele ţări, scrie Agerpres.
Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, şi-a exprimat joi speranţa că în Sudan se va relua „procesul democratic normal”. „Sper că Sudanul va depăşi uşor şi cu fraternitate acest episod”, a spus liderul de la Ankara, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său din Burkina Faso, Roch Kabore.
Pentru Turcia, preşedintele sudanez răsturnat de la putere de armată în contextul revoltei populare a fost un aliat apropiat, menţionează AFP. Omar al-Bashir a vizitat Turcia de mai multe ori în ultimii ani, deşi exista un mandat internaţional de arestare împotriva sa, emis de Curtea Penală Internaţională. Instanţa de la Haga l-a acuzat în 2009 de crime de război în provincia sudaneză Darfur, iar în 2010 de genocid.
Cu toate acestea, Erdogan a făcut o vizită în Sudan în 2017, iar al-Bashir a fost prezent inclusiv la depunerea jurământului de către preşedintele turc, după ce acesta a fost reales în 2018, potrivit Agerpres.
Reuters consemnează că Sudanul este garantul acordului de pace încheiat anul trecut în Sudanul de Sud. Preşedintele acestui stat vecin cu Sudanul, Salva Kiir, şi liderul rebel Riek Machar, fost vicepreşedinte, nu au implementat înţelegerea de a-şi integra forţele. Cei doi se aflau joi la Vatican, unde s-au retras pentru reculegere la invitaţia Papei Francisc. Potrivit Reuters, căderea lui al-Bashir a provocat nelinişte în Sudanul de Sud cu privire la perspectivele de pace.