Reacţii la desemnarea lui Sorin Grindeanu. Ce spun liderii politici despre anunţul preşedintelui

Liderii politici au reacţionat diferit la anunţul Cotroceniului că Sorin Grindeanu a fost desemnat pentru a-şi face un cabinet. În vreme ce Victor Ponta i-a urat succes premierului desemnat, Traian Băsescu l-a criticat pe preşedintele Klaus Iohannis pentru felul în care a anunţat această propunere.
Filip Stan
30 dec. 2016, 09:11
Reacţii la desemnarea lui Sorin Grindeanu. Ce spun liderii politici despre anunţul preşedintelui

UPDATE Premierul desemnat Sorin Grindeanu este un tânăr politician competent, onest, curajos, capabil să ia toate măsurile prevăzute în programul de guvernare, a afirmat vineri primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

„Mă bucur că, în sfârșit, chiar dacă așa, pe furiș, s-a anunțat că s-a acceptat varianta a doua propusă de PSD și ALDE în persoana domnului Sorin Grindeanu. (…) Îl cunosc pe Sorin Grindeanu, cred că este un tânăr politician competent, onest, curajos, capabil să ia toate măsurile noastre prevăzute în programul de guvernare”, a precizat Firea.

Potrivit acesteia, calendarul acțiunilor parlamentare pentru învestirea noului Guvern va fi anunțat de președintele PSD, Liviu Dragnea.

Totodată, Gabriela Firea și-a exprimat regretul pentru faptul că Liviu Dragnea nu este premierul României, pentru că el era, spune ea, „cel mai îndreptățit și cel mai legitim să fie prim-ministru, pentru că a realizat programul de guvernare, care va face ca românii să trăiască mai bine în țara lor”.

Ea regretă și faptul că Sevil Shhaideh nu a fost acceptată să conducă Guvernul, „fără nicio explicație plauzibilă”.

„Susțin toate doamnele care au curajul să se implice în administrație și în politică. Așa cum ați văzut și dumneavoastră, este un om cu atât de mult bun simț, încât rar mai găsești un profesionist desăvârșit, un român autentic care își iubește țara și poate că de aceea nici nu a fost aleasă, că era un om prea bun”, a susținut Firea.


UPDATE Copreședintele ALDE Daniel Constantin a declarat, vineri, că în urma desemnării premierului de către președintele Klaus Iohannis criza politică a luat sfârșit, iar votul românilor se va pune în practică, arătând că, în câteva zile, Guvernul va fi instalat și programul de guvernare va fi implementat.

„În primul rând mă bucur foarte tare că a luat sfârșit criza politică. Ea, în primul rând, cred că nu trebuia să fie generată. România avea nevoie de Guvern mult mai devreme, pentru că sunt deja câteva măsuri care nu au putut fi prorogate, altele nu au putut fi implementate începând cu 1 ianuarie. Așa cum s-a spus anterior, așteptăm să ne apucăm cât mai repede de treabă. Sper ca în câteva zile să avem Guvernul instalat și programul de guvernare să fie implementat. Mă bucur foarte tare că votul românilor în sfârșit se va pune în practică”, a declarat pentru AGERPRES Daniel Constantin.

În legătură cu posturile din Guvern pe care le va primi ALDE, Constantin a spus că acest lucru este mai puțin important și că „lucrurile vor fi anunțate în câteva zile”.

„Cred că e mai puțin important acum. Acum sunt ultimele reglaje pe ceea ce înseamnă programul de guvernare, pe ceea ce înseamnă bugetul, pentru că toate lucrurile trebuie să fie cât mai repede definitivate. Astea sunt lucruri secundare: câte ministere, care sunt oamenii. Știu că este interesant pentru presă, dar pentru noi sunt lucruri secundare. Lucrurile vor fi anunțate în câteva zile, nu este o problemă foarte mare. Sunt discuții care, așa cum am spus anterior, încep imediat după desemnarea premierului”, a arătat Daniel Constantin.


UPDATE Kelemen Hunor, președintele UDMR, a declarat vineri că, în principiu, formațiunea sa va vota noul Guvern și pe premierul desemnat, Sorin Grindeanu, dar că așteaptă, totuși, să vadă care e programul de guvernare și componența executivului.

„Așteptăm programul de guvernare, așteptăm lista Guvernului, structura Cabinetului și probabil că săptămâna viitoare va fi dezbaterea în Parlament și votul. Deci, din acest punct de vedre, cred că am intrat pe o linie dreaptă în privința formării Guvernului. Cam atât pot să spun, alte comentarii nu e cazul să facem până când nu vedem cum arată Guvernul, cine sunt membrii Cabinetului și cum arată programul de guvernare”, a spus Kelemen Hunor.

El a adăugat că deocamdată nu există elemente pentru care UDMR să nu voteze viitorul Guvern.

„Nu avem nicio problemă legată de persoana premierului. Așa cum îl cunoaștem și mai ales colegii noștri din Timișoara, bănățenii, care spun că poate să aibă susținerea noastră, votul nostru, cu toate că se poate și fără noi, fiindcă are 54% coaliția de guvernare. Dar având noi această colaborare parlamentară și dacă nu există alte elemente, atunci vom susține Guvernul. Și în acest moment nu văd alte elemente, dar trebuie să așteptăm și programul de guvernare. În principiu, da, vom vota. Vom lua această decizie la ședința grupurilor reunite, când va fi convocat Parlamentul”, a conchis Kelemen Hunor.


UPDATE Uniunea Salvați România va vota împotriva Guvernului condus de Sorin Grindeanu, a anunțat vineri președintele USR, Nicușor Dan.

„USR va vota împotriva învestirii Guvernului PSD chiar dacă acesta este condus de Sorin Grindeanu. Respectăm votul alegătorilor, dar nu credem că PSD s-a schimbat și vedem acest lucru în fiecare zi în Parlament. Guvernul va fi condus tot de Liviu Dragnea, dar de la sediul partidului, din Kiseleff”, a scris Nicușor Dan, pe Facebook.

El a precizat că USR va vota proiectele bune propuse de Guvern și va fi împotriva celor „proaste”.

„Așa cum facem deja în Consiliul General, vom vota proiectele bune propuse de Guvern, le vom respinge pe cele proaste și vom lupta împotriva celor dăunătoare, prin toate mijloacele. Pentru proiectele USR pe care le-am prezentat în campania electorală vom căuta susținere la toate partidele politice parlamentare”, a arătat liderul USR.


Traian Băsescu afitmă că anunţul trebuia făcut de preşedinte personal, nu printr-un comunicat de presă.

„Greşit Domnule Preşedinte!

Anunţarea desemnării Primului–ministru nu se poate face printr-un simplu comunicat.

Dacă tot aţi decis să faceţi o desemnare fie ea şi nepotrivită, din respect pentru români, dar şi din respect pentru relaţia instituţională, era obligatoriu să faceţi acest anunţ extrem de important pentru România într-o declaraţie făcută de dumneavoastră personal, de la Palatul Cotroceni. 

Că la această declaraţie ar fi fost bine să fie alături de dumneavoastră şi desemnatul este altă socoteală.

Vă va fi greu să cereţi relaţii instituţionale corecte atâta timp cât dumneavoastră nu o generaţi prin propriul comportament”, a scris Traian Băsescu pe Facebook.

Citeşte şi: Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru desemnarea lui Sorin Grindeanu în funcţia de prim ministru

Victor Ponta a fost laconic, el s-a rezumat la a-i ura succes premierului desemnat. Reamintim că Sorin Grindeanu a fost ministrul Comunicaţiilor în Guvernul Ponta, în perioada decembrie 2014 – noiembrie 2015.

„Mult succes Sorin!”, a scris Victor Ponta pe Facebook.

Raluca Turcan, președintele interimar al PNL, afirmă că principala responsabilitate a PSD, în contextul desemnării lui Sorin Grindeanu pentru funcția de premier, este să vină cu o echipă de miniștri care să guverneze în interes public, nu în interesul personal al lui Liviu Dragnea.

„Prin lista Guvernului vom vedea autonomia și buna credință a prim-ministrului desemnat. Așteptăm cu maxim interes lista Guvernului. Sperăm să avem ca miniștri oameni cu o activitate cunoscută și feriți de suspiciuni. Principala responsabilitate a PSD este să vină o echipă care să guverneze în interes public și nu în interesul personal al lui Liviu Dragnea”, a declarat, vineri, Raluca Turcan, potrivit Agerpres.

Ea a subliniat că România are nevoie de un Guvern „competent, european, cu viziune și ferit de orice fel de vulnerabilități”.

„Vrem ca noul Guvern să respecte angajamentele externe ale României și să consolideze cooperarea cu partenerii și aliații”, a adăugat liderul PNL.

Raluca Turcan a arătat că PSD „și-a abandonat deja prevederi importante din programul de guvernare”, punctând că la dezbaterile din Parlament liberalii vor indica „frauda de încredere” făcută de acest partid la alegerile din 11 decembrie.

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Acesta este cel mai puternic animal din lume. Poate ridica mașini și doborî copaci
Capital.ro
Permisul de conducere obligatoriu pentru a conduce un triciclu. E lege în România
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia desfășoară obuziere de pe vremea lui Stalin pe frontul din Ucraina. Moscova rămâne și fără stocurile din epoca sovietică
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Șoșoacă o bate pe Simona Halep. A făcut înconjurul lumii
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
ȘOCANT! Criminalul din Vaslui, care și-a băgat victima în valiză, a mai comis o crima. Audierile au scos la iveală detalii macabre
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Doliu în lumea filmului! Bob Newhart, actorul din „Elf” și „The Big Bang Theory” s-a stins din viață la 94 de ani
Capital.ro
Simona Halep a fost EXCLUSĂ. Ion Țiriac a taxat-o: Uite că nu-l primește
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Partidul lui Macron câștigă președinția Adunării Naționale după un vot strâns
MediaFlux
Se dau 250 de lei de STAT! Vezi dacă te ÎNCADREZI
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'