Un alt europarlamentar român, Eugen Tomac, a afirmat la rândul lui că Rezoluţia cere Parlamentului European să analizeze posibilitatea şi modalitatea de a interveni în procesul pe care l-a deschis la CJUE împotriva Consiliului UE, iar Vlad Botoş de la USR solicită preşedintelui României şi mai multor miniştri din Guvernul Ciolacu să facă eforturi suplimentare la nivelul Consiliului Uniunii Europene pentru depăşirea blocajului existent în privinţa aderării României la spaţiul Schengen.
”Parlamentul European cere aderarea României la spaţiul Schengen până la finalul anului Tocmai am votat o nouă rezoluţie a Parlamentului European care cere aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen până la finalul anului. Rezoluţia a adunat 526 de voturi „pentru”, 57 „împotrivă” şi 42 de abţineri din partea membrilor Parlamentului European. Europarlamentari din toate colţurile continentului şi din toate familiile politice proeuropene şi-au arătat, astfel, susţinerea pentru aderarea României şi Bulgariei la spaţiul de liberă circulaţie”, a scris europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan pe Facebook.
El arată că ”România este pregătită de 12 ani să adere la Schengen. Tot de 12 ani, Parlamentul European cere să fim integraţi în spaţiul Schengen tocmai fiindcă suntem pregătiţi”.
”Rezoluţii ale Parlamentului European din anii 2011, 2018, 2020, 2021, 2022 şi, iată, 2023 au solicitat acest lucru. Două misiuni independente de experţi care au vizitat România anul trecut au reconfirmat că ţara noastră îndeplineşte toate condiţiile de aderare. Toate instituţiile europene şi 26 din 27 de ţări membre susţin aderarea României la spaţiul Schengen. Singura care se opune este Austria. Guvernul Austriei invocă probleme cu migraţia pe care nu România le-a provocat, dar pe care vrem să le rezolvăm. Astfel, au fost luate măsuri importante în ultimele luni la nivel european pentru gestionarea problemelor de migraţie de pe continent. Opoziţia Austriei este nejustificată. De aceea noi, Parlamentul European, cerem Austriei să ia cât mai repede decizia corectă şi să aprobe aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen”, spune eurodeputatul PNL.
Rareş Bogdan afirmă, la rândul lui, că ”Austria trebuie să plătească despăgubiri României pentru blocarea în Schengen! Austria trebuie să-şi piardă dreptul de vot în Consiliu pentru încălcarea Tratatului UE şi să i se suspende fondurile”.
”Acum câteva minute: Victorie pentru România! Vot favorabil la moţiunea Parlamentului European care pune la colţ Austria pentru că a blocat România sa intre in Schengen. Rezoluţia la care am fost raportor din umbra al EPP, si care cere Comisiei Europene să analizeze dacă blocarea României nu reprezintă cumva o încălcare a Tratalelor UE, dar vorbeşte si de compensaţii pentru pierderile suferite după 2011, a trecut cu 526 de voturi”, spune europarlamentarul PNL.
Rareş Bogdan afirmă că este rezultatul unei munci alături de raportorul Dolors Montserrat, care a coordonat in Comisia de Petiţii memoriul depus de Răzvan Nicolescu, în numele Asociaţiei pentru Energie Curată.
”Textul moţiunii este extrem de curajos. Câteva pasaje: votul împotrivă n-a fost justificat juridic (pe româneşte, nu există bază legală), fiind „mai degrabă motivat de campanii politice naţionale”; invită Comisia să analizeze o posibilă încălcare a Tratatului UE; îndeamnă Consiliul „să îşi îndeplinească obligaţiile referitoare la cooperarea loială (!!) în temeiul articolului 13 din TUE în relaţia sa cu Comisia şi cu Parlamentul European”; „solicită Consiliului să respecte articolul 4 alineatul (2) din Actul din 2005 privind aderarea Republicii Bulgaria şi a României la UE”; „Comisia ar trebui să analizeze posibilele mecanisme de compensare a pierderilor financiare suferite de Bulgaria şi România din cauza deciziei negative şi nejustificate adoptate în privinţa aderării celor două ţări la spaţiul Schengen, luând în considerare pierderile financiare înregistrate începând din iunie 2011”; „îndeamnă Comisia să analizeze toate procedurile posibile pentru a apăra dreptul la liberă circulaţie al cetăţenilor români şi bulgari”, a scris Rareş Bogdan.
”Chiar acum a fost votată, cu 526 voturi pentru, 57 voturi împotrivă şi 42 abţineri, Rezoluţia care deschide calea spre repararea unei nedreptăţiţi. Austria a blocat în mod abuziv accesul României în spaţiul Schengen şi acest lucru trebuie corectat de urgenţă. De aceea, Rezoluţia cere Parlamentului European să analizeze posibilitatea şi modalitatea de a interveni în procesul pe care l-am deschis la CJUE împotriva Consiliului UE”, spune liderul PMP, eurodeputatul Eugen Tomac.
El spune că textul documentului este foarte explicit, corect şi recunoaşte că România este discriminată, iar acest lucru nu poate şi nu trebuie tolerat.
”Felicit iniţiatorii acestui demers important pentru România şi mă bucur că acesta a avut parte de suport major. Lupta nu se termină aici. Avem un proces de câştigat! Dreptate pentru România în Schengen!”, spune Tomac.
Europarlamentarul USR Vlad Botoş solicită preşedintelui României şi mai multor miniştri din Guvernul Ciolacu să facă eforturi suplimentare la nivelul Consiliului Uniunii Europene pentru depăşirea blocajului existent în privinţa aderării României la spaţiul Schengen.
Solicitarea europarlamentarului USR vine după votul de susţinere dat astăzi de Parlamentul European în cazul petiţiei depuse de un grup de cetăţeni români care solicită aderarea României la spaţiul Schengen, arată acesta într-un comunicat.
„Am făcut în Parlamentul European toate demersurile formale şi informale care au ţinut de mine pentru aderarea României la Schengen. Comisia Europeană susţine aderarea României la Schengen, deoarece îndeplineşte toate cerinţele. Aproape toate statele UE susţin România în Schengen. Singurul lucru care mai trebuie făcut este ca Preşedintele României, ministrul de Interne, ministrul de Externe şi întregul guvern să îşi intensifice munca şi să-i convingă pe cei care mai sunt reticenţi că locul României este în Schengen,” declară Vlad Botoş.
Europarlamentarul USR consideră că autorităţile române trebuie să facă noi eforturi pentru deblocarea dosarului aderării României la Schengen şi să profite de această nouă dovadă de susţinere dată de Parlamentul European.
„Votul Parlamentului European este foarte clar: România şi românii merită să fie în spaţiul Schengen, este dreptul nostru. Votul de astăzi a arătat că o largă majoritate susţine această aderare. Doar politica populistă de extremă dreaptă din Austria ne mai ţine la porţile Europei. Această situaţie trebuie deblocată, iar autorităţile de la Bucureşti trebuie să se pună pe treabă,” a transmis europarlamentarul Vlad Botoş.