Reactor al centralei de la Kozlodui, oprit după activarea sistemului de urgenţă. Sistemul de oprire de urgenţă al Unităţii 5 a centralei a fost activat în timpul operaţiunilor de rutină. Nu se înregistrează modificări ale nivelului normal de radiaţii, precizează centrala într-un comunicat.
Reactorul urmează să fie repornit către sfârşitul zilei, în timp ce Unitatea 6 a centralei operează normal, relatează agenţiile BTA şi EFE, preluate de Agerpres.
Ministrul bulgar al energiei, Temenuzka Petkova, a declarat postului bTV că nu s-a produs nicio scurgere radioactivă şi nici nu există vreun pericol pentru populaţie sau pentru mediu.
Bulgaria îşi acoperă o treime din necesarul de energie electrică cu ajutorul celor două reactoare de la Kozlodui, centrala de concepţie sovietică realizată în anii ’70 şi pe care guvernul de la Sofia doreşte să o extindă.
Patru reactoare vechi şi considerate periculoase ale acestei centrale au fost închise între anii 2002 şi 2006. În prezent sunt operaţionale celelalte două reactoare, Unităţile 5 şi 6, construite între anii 1987 şi 1991, fiecare având o putere de 1.000 de megawaţi.
Nuclearelectrica, compania care operează centrala nucleară din Cernavodă, a anunţat joi că reactorul 1 va fi oprit controlat în noaptea de vineri spre sâmbătă pentru realizarea unor lucrări de remediere, ca urmare a apariţiei unei defecţiuni la circuitul tehnologic clasic/secundar al unităţii, urmând ca manevrele de reducere a puterii să înceapă pe 23 ianuarie, ora 0:01.
Reactorul 1 urma iniţial să fie oprit în urmă cu o săptămână, în noaptea de 15 spre 16 ianuarie 2021, însă compania a decis să amâne operaţiunea pentru o dată ulterioară, pentru a asigura producţia de energie electrică necesară Sistemului Energetic Naţional în perioada cu temperaturi scăzute.