„Nu e normal ca într-o țară ca România 25 de ani să nu se construiască cel puțin unul, două, trei, patru spitale care să înlocuiască infrastructura veche. Indiferent cu ce scuze s-a venit la Finanțe, peste tot, că nu avem bani, costurile sunt mari, totuși un spital de urgență complet e câțiva kilometri de autostradă, deci nu e o investiție atât de mare să poți spune că suntem în incapacitatea de a investi. (…) România trebuie să aibă un plan clar de refacere a infrastructurii spitalelor de lungă durată. Nu merge altfel”, a declarat Raed Arafat, duminică, la un post de televiziune.
El a amintit, însă, că se lucrează la nivelul Ministerului Sănătăți pentru construirea a trei spitale regionale care urmează să fie finanțate din fonduri europene și că prin Banca Mondială vor fi finanțate lucrări de refacere pe interior, mai ales în blocul operator, pentru alte unități.
Arafat susține că, în eventualitatea producerii unei tragedii de tipul celei din Colectiv, în spitalele din România ar putea fi îngrijiți doar câțiva pacienți aflați în stare gravă, restul urmând să fie tratați tot în străinătate. Secretarul de stat a precizat, însă, că dacă ar fi vorba de pacienți arși mai puțin România ar avea capacitatea de a trata mai mulți.
„Câțiva foarte grav, restul tot afară. Mai ușor, putem mai mulți. Adică mai ușor înseamnă 10%, 20%, 30%”, a răspuns acesta, întrebat, duminică, la Digi 24, câte victime ar putea fi tratate în România în cazul unui nou Colectiv.