CNA are joi pe pe ordinea de zi discutarea cererii de licenţă pentru Realitatea TV, care expiră la sfârşitul acestei luni. Este vorba de o primă analiză a situaţiei complexe din cauza falimentului societăţii care administrează postul TV: „I. Prelungiri valabilitate licențe audiovizuale – Informare privind Cererea nr. 11068/18.10.2019 formulată de S.C. REALITATEA MEDIA SA în vederea prelungirii valabilității licenței audiovizuale Realitatea TV din București.”
Licențele audiovizuale au o durată de 9 ani și se prelungesc cu acordul CNA. Ultima dată, CNA a aprobat prelungirea licenței Realitatea TV, pe atunci deținută de Sorin Ovidiu Vântu, în octombrie 2010 , după o analiză foarte complicată. De atunci, postul a intrat în insolvență (2011) și și-a schimbat proprietarii (Elan Schwarzenberg, apoi Cozmin Gușă/Marcel Păcurariu) și a trecut prin sciziunea ce a dus la înființarea România TV, sub Sebastian Ghiță.
Procesul de insolvență a fost unul dintre cele mai complicate din istoria media. Abia în aprilie 2019 a venit o decizie a Curții de Apel București prin care era informat planul de reorganizare și cerea intrarea în faliment a debitoarei Realitatea Media . De atunci, postul a folosit mai multe căi de atac la Înalta Curte de Casație, iar pe 9 octombrie a.c. Paginademedia.ro scria că acestea au eșuat.
Din informațiile HotNews.ro, ei ar urma să susțină că, de fapt, prin decizia recentă a Înaltei Curți, ce declara tardivă acțiunea Realitatea la adresa deciziei din primăvară a Curții de Apel prin care era solicitată declanșarea falimentului, dosarul se întoarce la Tribunalul București, cu termen pe 22 ianuarie 2020. În condițiile în care decizia respectivă a Curții de Apel ar fi invalidată, aceasta înseamnă că planul de reorganizare existent, ce era infirmat prin acea decizie, ar fi valabil, iar dosarul de prelungire a licenței depus la CNA ar fi complet.
De notat că, din 2015, Cozmin Gușă mai controlează o licență, pentru postul Realitatea Plus, prin compania Geopol Internațional.