Recalculare la cerere. Românii trebuie să fie atenți ce acte depun, altfel pensia le-ar putea întârzia cu o lună

Pensionarii care solicită recalcularea pensiei trebuie să fie foarte atenți la documentele pe care le depun la casa de pensii, conform noilor reglementări introduse de Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, deoarece orice eroare în depunerea acestora poate întârzia considerabil primirea majorărilor la pensie.
Filip Stan
29 sept. 2024, 17:23
Recalculare la cerere. Românii trebuie să fie atenți ce acte depun, altfel pensia le-ar putea întârzia cu o lună

Conform noilor prevederi legale, dacă actele depuse, cum ar fi cererea de recalculare a pensiei sau adeverințele de venit, nu sunt corect completate, termenul legal de soluționare a cererii, care este în prezent de 45 de zile, poate fi extins cu până la 30 de zile.

Astfel, pensionarii ar putea aștepta până la 75 de zile pentru a beneficia de eventualele ajustări ale pensiei. Această extindere este aplicabilă în situațiile în care cererile trebuie completate sau refăcute.

„Avem o noutate legată de termenul de soluționare a cererilor de recalculare. Pe lege este de 45 de zile, dar în anumite situații în care cererea persoanei mai trebuie completată, ori trebuie refăcută adeverința sau alte documente, noi putem prelungi prin lege acest termen de soluționare cu 30 de zile. Asta înseamnă că vom avea recalculări pe care le vom face în 75 de zile, dar motivate legal”, a declarat Maria Andronache, directoarea Casei Județene de Pensii (CJP) Iași, pentru Ziaruldeiasi.

Un alt aspect important introdus de noua lege este faptul că pensia se poate recalcula la cerere doar o dată într-un an calendaristic. Până la intrarea în vigoare a Legii 360/2023, la 1 septembrie 2024, pensionarii puteau solicita recalcularea pensiei de mai multe ori pe parcursul unui an. Acest lucru le permitea să ajusteze pensia în funcție de veniturile suplimentare obținute, mai ales dacă aceștia continuau să lucreze după pensionare.

„Dacă un pensionar lucra două sau trei luni, se putea duce la casa de pensii să ceară o recalculare a pensiei, iar lucra și tot așa, putea cere recalcularea pensiei și de cinci ori într-un an. Acum se face doar o dată într-un an calendaristic”, a explicat Maria Andronache.

Citește și: Care sunt tipurile de pensii care se transformă automat în pensii pentru limită de vârstă. Trebuie îndeplinite o serie de condiții. Anunțul făcut de CNPP

Procesul de recalculare a pensiei presupune adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare suplimentare, precum și valorificarea altor documente relevante care nu au fost utilizate la stabilirea inițială a pensiei. De exemplu, pensionarii care continuă să lucreze după pensionare pot solicita recalcularea pensiei pentru a include veniturile obținute ulterior. Este însă esențial ca toate documentele necesare să fie corect întocmite, altfel recalcularea ar putea întârzia.

„Mare atenție la documentele depuse la casa de pensii!”, avertizează directoarea CJP Iași. Pensionarii trebuie să se asigure că adeverințele de venit sunt corecte și conforme cu modelul prevăzut de lege. De exemplu, veniturile obținute înainte de aprilie 2001 pot fi valorificate doar dacă sunt dovedite prin adeverințe întocmite conform Anexei 6 din lege. În caz contrar, documentele vor trebui refăcute, ceea ce poate duce la întârzieri.

În ultima perioadă, Casa Județeană de Pensii Iași a primit aproximativ 1.900 de sesizări legate de recalcularea pensiilor. Deși majoritatea recalculărilor au fost efectuate corect, un număr semnificativ de pensionari rămân nemulțumiți, chiar dacă au beneficiat de creșteri la pensie. Mulți dintre aceștia nu înțeleg pe deplin modul de funcționare al recalculării, în special în cazul celor care continuă să lucreze.

„Pentru perioada lucrată după pensionare se cere recalcularea în mod obișnuit, persoana primește puncte suplimentare pentru perioada adăugată, dar nu intră și la punctele de stabilitate. Trebuie să ținem cont că persoanele care lucrează după pensionare sunt deja persoane care au stagii mari de cotizare realizate, iar această perioadă lucrată le-ar aduce ca bonus un punct, căci așa spune Legea 360/2023, peste 35 de ani se acordă un punct de stabilitate, dar nu se acordă pentru perioada de cumul”, a punctat Maria Andronache.

Citește și: Un bărbat din Galați s-a trezit cu un TIR în casă. Șoferul spune că a încercat să evite un cal

DailyBusiness
Cât de costă să înlocuiești bateria la mașinile electrice?
Spynews
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Bzi.ro
Apariție strălucitoare a Mihaela Rădulescu pe rețele de socializare! Iată cum s-a afişat vedeta
Fanatik.ro
Fabrica din România care este cea mai modernă din Europa în domeniul ei. Are dotări de ultimă generație și își propune ca produsele ei să ajungă vândute la nivel global
Capital.ro
Adevărul despre Nicolae Ceaușescu! Ion Iliescu a recunoscut totul: A fost o capcană
Playtech.ro
Cum arăta Brigitte Macron în tinerețe!?! Superbă, de NERECUNOSCUT FOTO
DailyBusiness
Polițele RCA vor fi BLOCATE la prețuri actuale, până la finalul lui 2024!
Adevarul
Israelul a bombardat Yemenul
wowbiz.ro
Gabriela a murit într-un accident, iar soțul ei, pompier chemat la intervenție, a leșinat când a aflat
Spynews
Cine e milionarul care o face acum fericită pe Irisha. Influencerița, prima apariție alături de noul iubit
Spynews
Românii vor plăti o nouă taxă începând de luna viitoare. Va fi afișată direct în factura la energie electrică
Evz.ro
Rasă de pisici exclusiv românească. Ce este „Pisica Transilvană”
Ego.ro
Denise Rifai, imagini de INFARCT! Cum a fost surprinsă după ce a renunțat la hainele office
Prosport.ro
FOTO. Actriță de filme interzise a spus dacă ar petrece o noapte cu Gigi Becali! Cum arată
kanald.ro
Trei cutremure au avut loc în România în acest weekend! Cel mai recent seism a avut loc în această dimineață
Cancan.ro
BREAKING! Viitura a ajuns în România! Ciclonul Ashley îşi face DEJA simţită prezenţa în 2 județe
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Ora de iarnă 2024. Când se schimbă ora în România în această toamnă. Cum dăm ceasurile
StirileBZI
Când trece România la ora de iarnă, în 2024: Cum dăm ceasurile
Prosport.ro
El a petrecut alături de Simona Halep şi de familia lor de ziua campioanei. Primele imagini cu sportiva la 33 de ani
stirilekanald.ro
O româncă de 42 de ani a fost ucisă "din curiozitate" de un tânăr de 17 ani. Femeia avea doi copii
substantial.ro
98 de școli închise în județul Galați din cauza megafurtunii
MediaFlux
BANI mai MULȚI LA PENSIE! CE ADEVERINȚE trebuie DEPUSE de FAPT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Țara cu drumuri ca ale României, dar cu de patru ori mai puține accidente. Metoda prin care a reușit să prevină tragediile rutiere