Recalculare la cerere. Românii trebuie să fie atenți ce acte depun, altfel pensia le-ar putea întârzia cu o lună

Pensionarii care solicită recalcularea pensiei trebuie să fie foarte atenți la documentele pe care le depun la casa de pensii, conform noilor reglementări introduse de Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, deoarece orice eroare în depunerea acestora poate întârzia considerabil primirea majorărilor la pensie.
Filip Stan
29 sept. 2024, 17:23
Recalculare la cerere. Românii trebuie să fie atenți ce acte depun, altfel pensia le-ar putea întârzia cu o lună

Conform noilor prevederi legale, dacă actele depuse, cum ar fi cererea de recalculare a pensiei sau adeverințele de venit, nu sunt corect completate, termenul legal de soluționare a cererii, care este în prezent de 45 de zile, poate fi extins cu până la 30 de zile.

Astfel, pensionarii ar putea aștepta până la 75 de zile pentru a beneficia de eventualele ajustări ale pensiei. Această extindere este aplicabilă în situațiile în care cererile trebuie completate sau refăcute.

„Avem o noutate legată de termenul de soluționare a cererilor de recalculare. Pe lege este de 45 de zile, dar în anumite situații în care cererea persoanei mai trebuie completată, ori trebuie refăcută adeverința sau alte documente, noi putem prelungi prin lege acest termen de soluționare cu 30 de zile. Asta înseamnă că vom avea recalculări pe care le vom face în 75 de zile, dar motivate legal”, a declarat Maria Andronache, directoarea Casei Județene de Pensii (CJP) Iași, pentru Ziaruldeiasi.

Un alt aspect important introdus de noua lege este faptul că pensia se poate recalcula la cerere doar o dată într-un an calendaristic. Până la intrarea în vigoare a Legii 360/2023, la 1 septembrie 2024, pensionarii puteau solicita recalcularea pensiei de mai multe ori pe parcursul unui an. Acest lucru le permitea să ajusteze pensia în funcție de veniturile suplimentare obținute, mai ales dacă aceștia continuau să lucreze după pensionare.

„Dacă un pensionar lucra două sau trei luni, se putea duce la casa de pensii să ceară o recalculare a pensiei, iar lucra și tot așa, putea cere recalcularea pensiei și de cinci ori într-un an. Acum se face doar o dată într-un an calendaristic”, a explicat Maria Andronache.

Citește și: Care sunt tipurile de pensii care se transformă automat în pensii pentru limită de vârstă. Trebuie îndeplinite o serie de condiții. Anunțul făcut de CNPP

Procesul de recalculare a pensiei presupune adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare suplimentare, precum și valorificarea altor documente relevante care nu au fost utilizate la stabilirea inițială a pensiei. De exemplu, pensionarii care continuă să lucreze după pensionare pot solicita recalcularea pensiei pentru a include veniturile obținute ulterior. Este însă esențial ca toate documentele necesare să fie corect întocmite, altfel recalcularea ar putea întârzia.

„Mare atenție la documentele depuse la casa de pensii!”, avertizează directoarea CJP Iași. Pensionarii trebuie să se asigure că adeverințele de venit sunt corecte și conforme cu modelul prevăzut de lege. De exemplu, veniturile obținute înainte de aprilie 2001 pot fi valorificate doar dacă sunt dovedite prin adeverințe întocmite conform Anexei 6 din lege. În caz contrar, documentele vor trebui refăcute, ceea ce poate duce la întârzieri.

În ultima perioadă, Casa Județeană de Pensii Iași a primit aproximativ 1.900 de sesizări legate de recalcularea pensiilor. Deși majoritatea recalculărilor au fost efectuate corect, un număr semnificativ de pensionari rămân nemulțumiți, chiar dacă au beneficiat de creșteri la pensie. Mulți dintre aceștia nu înțeleg pe deplin modul de funcționare al recalculării, în special în cazul celor care continuă să lucreze.

„Pentru perioada lucrată după pensionare se cere recalcularea în mod obișnuit, persoana primește puncte suplimentare pentru perioada adăugată, dar nu intră și la punctele de stabilitate. Trebuie să ținem cont că persoanele care lucrează după pensionare sunt deja persoane care au stagii mari de cotizare realizate, iar această perioadă lucrată le-ar aduce ca bonus un punct, căci așa spune Legea 360/2023, peste 35 de ani se acordă un punct de stabilitate, dar nu se acordă pentru perioada de cumul”, a punctat Maria Andronache.

Citește și: Un bărbat din Galați s-a trezit cu un TIR în casă. Șoferul spune că a încercat să evite un cal

DailyBusiness
Județul cu cel mai mare număr de șomeri din România! Situația alarmantă care pune pe jar autoritățile
Spynews
Ce declarație de dragoste i-a făcut Daniel Niculae Cristinei Ich! Și-a exprimat sentimentele public pentru prima dată | FOTO
Bzi.ro
Iubita lui Sebastian Stan arată senzațional! Se iubeşte cu o actriţă celebră din serialul Peaky Blinders
Fanatik.ro
Cine este, de fapt, fiul lui Călin Georgescu. Din ce trăiește băiatul candidatului la prezidențiale
Capital.ro
Doliu imens în politică. PSD și PNL, unite în suferință: Dumnezeu te-a vrut la el în ceruri!
Playtech.ro
Cine a fost Sfântul Ioan, de fapt. Meseria pe care o avea cel care a anunțat venirea lui Iisus Hristos
DailyBusiness
Case de 1 Euro în Italia. Cum să-ți cumperi o vilă de vis în Toscana sau pe Coasta Amalfi cu un preț surprinzător
Adevarul
Data la care ar putea fi încheiat un acord de pace, inițiat de SUA, între Moscova și Kiev
wowbiz.ro
Doliu în lumea televiziunii din România! A murit cunoscutul astrolog Ingrid Baciu. Vestea i-a cutremurat pe cei care o cunoșteau: „Mult prea devreme a plecat dintre noi”
Spynews
Fiica Oanei Roman a trăit dezamăgirea supremă de sărbători! Vedeta îl acuză pe fostul soț că nu i-a trimis Isabelei niciun mesaj: ”A plâns foarte tare”
Spynews
Cât de mult a schimbat-o divorțul pe Karmen Minune. La ce concluzie a ajuns artista după separarea de tatăl fetiței sale
Evz.ro
Vești proaste pentru acești șoferi. Vor plăti foarte scump
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Imagini copleșitoare cu Gigi Becali, în genunchi, de Bobotează
kanald.ro
Calendar ortodox pentru ziua de 8 ianuarie 2025: Un mare Sfânt e pomenit la o zi după Sfântul Ioan! Este considerat un mare făcător de minuni
Cancan.ro
De ce a murit Ilina Pârvu? Ce s-a întâmplat pe fetița pe care o purta în pântece când s-a stins
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lovitură devastatoare pentru Călin Georgescu. Anunțul oficial al procurorilor a venit azi, 7 ianuarie
StirileBZI
Aproape 2 milioane de români au salariile mărite de la 1 ianuarie 2025! Angajatorii care nu respectă legea riscă pedepse aspre
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
stirilekanald.ro
Andreea și-a pus capăt zilelor la doar 28 de ani. Asistenta era mama unei fetițe de 3 ani și lucra la UPU Constanța: „Dumnezeu a mai avut nevoie de un înger”
substantial.ro
Medicul Cătălin Cîrstoiu, despre retragerea din cursa electorală și sistemul politic
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE privind INDEXAREA PENSIILOR! Guvernul, OBLIGAT să le MĂREASCĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
În premieră, o femeie este numită prefect la Vatican