Recalculare pensii 2021. Pensiile s-ar putea mări pentru unii vârstnici, după evaluarea și recalcularea dosarelor la care lucrează acum Casele de Pensii. La recalculare, se vor lua în calcul elemente suplimentare față de legea în vigoare, cum ar fi sporurile sau orele suplimentare, a anunţat președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, potrivit Realitatea Tv
Autoritățile vor încerca să repare inechitățile existente, iar persoanele care au avut aceeași contribuție ar trebui să primească aceeași pensie.
Pentru recalcularea pensiilor, Guvernul va suplimenta cu 1.000 numărul locurilor de muncă din cadrul Casei Naționale de Pensii Publice
„Cea mai mare inechitate e faptul că aceiași pensionari care au ieșit în perioade diferite de timp, unde au fost acte normative în vigoare diferite, au obținut cuantumuri diferite la pensie, cu același stagiu de cotizare.
Noi încercăm să uniformizăm pensionarii, aceeași contribuție să aibă aceeași pensie egală, iar pensiile aflate la un nivel inferior vor crește. Nicio pensie nu va scădea.
Recalculare pensii 2021. Guvernul face 1000 de angajări la casele de pensii
Dacă prin aplicarea formulei va exista un cuantum mai mic, pensiile vor rămâne la nivelul în plată”, asigură Daniel Baciu.
O problemă ar putea apărea în cazul celor care au primit pensii mai mari decât ar fi trebuit, din cauza unor erori de calcul.
„Dacă în dosar se găsesc erori flagrante, evident că acele dosare trebuie remediate. Dacă sunt erori flagrante, cine a încasat banii trebuie să îi returneze”, a atras atenţia şeful Casei Naționale de Pensii.
Până în prezent, au fost recalculate peste 500.000 de dosare de pensii din totalul de cinci milioane. Evaluarea ar trebui să dureze până la mijlocul anului viitor, iar o nouă lege a pensiilor ar putea fi gata la finalul lui 2022.
Recalcularea pensiilor, lovită de amânarea PNRR. Veste proastă pentru milioane de români
Recalculare pensii 2021. Vechimea în muncă poate fi calculată de orice salariat din România, pentru a şti fiecare câţi ani a acumulat pentru pensia de la stat.
Prima condiţie pentru ca fiecare român să-şi afle vechimea în muncă este să-şi facă un cont de utilizator pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP). Odată creat contul, puteţi afla rapid vechimea acumulată, prezentată fie ca situație lunară, fie ca situație anuală, potrivit avocatnet.ro.
Pentru a afla vechimea la pensie, se completează un formular online care apoi trebuie tipărit și prezentat, împreună cu actul de identitate (original și copie), la orice casă locală de pensii.