Recalculare pensii 2022. Cine sunt românii care vor primi bani în plus DOCUMENT

Potrivit unui proiect de lege iniţiat de Violeta Alexandru, la recalcularea pensiilor s-ar putea ţine cont şi de sporurile pentru care s-au plătit contribuţii. Proiectul a trecut deja de Senat, însă trebuie să treacă şi de Camera Deputaţilor.
Loredana Brumă
16 feb. 2022, 15:23
Recalculare pensii 2022. Cine sunt românii care vor primi bani în plus DOCUMENT

Recalculare pensii 2022. Toţi angajaţii care primeau sporuri pentru care s-au plătit contribuţii sociale ar putea primi o pensie mai mare în urma recalculării.

Recalculare pensii 2022

Proiectul iniţiat de fostul ministru al Muncii prevede ca toate sporurile, inclusiv cele din acord global, pentru care s-au plătit contribuţii, să fie luate în calcul la stabilirea pensie.

Citeşte şi Majorare pensii 2022. Marius Budăi, anunţ de ultimă oră pentru pensionari: „Nu vreau să aduc aşteptări pe care să nu le putem îndeplini”

Iată ce prevede proiectul care a trecut luni, 14 februarie, de Senat:

”Art.165.- (1) La determinarea punctajelor lunare, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001, se utilizează venitul total lunar realizat, brut sau net, după caz, asupra căruia s-a datorat, potrivit legii, contribuţia la bugetul asigurărilor sociale de stat.

(l’) Venitul total lunar realizat brut sau net, după caz, prevăzut la alin.(l), se dovedeşte prin adeverinţă întocmită conform modelului prevăzut în anexa la Ordinul ministrului muncii şi protecţiei sociale nr.487/2021 privind efectuarea operaţiunilor de evaluare a pensiilor din sistemul public stabilite până la data de 1 septembrie 2023, eliberată pe baza statelor de plată, de către angajatori sau alte persoane juridice care au dreptul legal de a certifica aceste date”, arată proiectul de act normativ.

În situaţiile prevăzute la alin.(l) în care, pentru o anumită perioadă care constituie stagiu de cotizare, nu se poate face dovada venitului total lunar realizat, brut sau net, după caz, salariile prevăzute la alin.(l) care se utilizează pentru determinarea punctajelor lunare sunt salariile brute sau nete, după caz, în conformitate cu modul de înscriere a acestora în carnetul de muncă, astfel:

a) salariile brute, până la data de 1 iulie 1977;

b) salariile nete, de la data de 1 iulie 1977 până la data de 1 ianuarie 1991;

c) salariile brute, de la data de 1 ianuarie 1991.

Citeşte şi Pensii 2022. Categoria de pensionari care își poate cumpăra câte două apartamente în fiecare an. Câți bani primesc acești români de la stat

Alte prevederi ale actului normativ

”(2) La determinarea punctajelor lunare potrivit alin.(l ), se au în vedere şi sporurile care au fost incluse în salariul brut şi au constituit bază de calcul al contribuţiei de asigurări sociale şi care sunt înscrise în carnetul de muncă sau sunt dovedite cu adeverinţe eliberate de unităţi, conform legislaţiei în vigoare.

(3) Pentru situaţiile prevăzute la alin.(l ) sporul de vechime care se utilizează la stabilirea punctajelor lunare este următorul:

(4) Pentru perioada 1 aprilie 1992 -1 aprilie 2001, sporul de vechime care se utilizează la stabilirea punctajelor lunare este cel înscris în carnetul de muncă sau dovedit cu adeverinţe eliberate de către angajatori sau alte persoane juridice care au dreptul legal de a certifica aceste date.

Art.166.- (1) La determinarea punctajelor lunare se utilizează venitul brut lunar realizat care a constituit, conform legii, baza de calcul a contribuţiei individuale de asigurări sociale, aşa cum acesta a fost înscris în declaraţia nominală de asigurare, pentru perioada cuprinsă între 1 aprilie 2001 şi data de 1 ianuarie 2018, respectiv baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale după data de 1 ianuarie 2018.

(2) La determinarea punctajelor lunare, pentru perioada ulterioară datei de 1 aprilie 2001, se utilizează venitul asigurat înscris în declaraţia individuală de asigurare sau în contractul de asigurare socială.

Art.II.- (1) De prevederile art.165 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, inclusiv cu cele aduse prin prezenta lege, beneficiază, la cerere, şi persoanele ale căror drepturi de pensie au fost stabilite până la data intrării în vigoare a prezentei legi.

(2) Drepturile de pensie recalculate potrivit alin.(l) se acordă începând eu luna următoare celei în care a fost depusă solicitarea”, mai arată documentul.

Senatul a adoptat o formă care prevede ca pensia de urmaț să poată fi acordată soțului supravieţuitor şi în cazul unei căsătorii mai mică de 10 ani dar de cel puţin 1 an, în timp ce, în prezent, legea prevede cel puţin 15 ani respectiv până la 10 ani cu o diminuare a cuantumului pensiei), potrivit Adevărul.

În cazul în care o persoană a lucrat pentru o perioadă în condiții de muncă deosebite, atunci proiectul prevede ca pentru acestea să se ia în considerare nu doar anul complet, ci și restul lunilor. De exemplu, dacă o persoană a lucrat în grupa I de muncă pentru o perioadă de un an și 7 luni, atunci se vor lua în considerare și lunile care depășesc anul complet.

recalculare pensii

DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Spynews
Alimentele care îți reglează glicemia. Vei observa o îmbunătățire majoră
Bzi.ro
Vica Blochina, sărut pasional cu Cătălin Botezatu! Toată lumea a rămas cu gura căscată când a văzut – FOTO
Fanatik.ro
Apar două noi posturi TV în România. Ce vor difuza și cine sunt patronii
Capital.ro
Călin Georgescu a promis! Anunț pentru toți românii: Vă garantez că...
Playtech.ro
Cât timp trebuie să aerisești iarna casa pentru a preveni apariția mucegaiului. Acesta este timpul ideal, potrivit experților
DailyBusiness
Cât costă o tură de ski cu elicopterul in Munții Făgăraș! Suma este comparabilă cu heli-skiing-ul din Elveția!
Adevarul
Fostă Miss Elveţia, născută în România, acuzaţii grave la adresa lui Trump: „M-a sărutat pe buze și pe gât, a încercat să-mi ridice rochia”
wowbiz.ro
Mădălin Ionescu, de URGENȚĂ la spital. A fost internat după ce simptomele S-AU AGRAVAT
Spynews
Închisoare pe viață pentru doi părinți care și-au lovit cu bestialitate copilul. Fetița în vârstă de 10 ani a murit din cauza loviturilor
Spynews
Mario Iorgulescu, condamnat definitiv la 8 ani și 8 luni de închisoare. Decizia de ultimă oră a instanței
Evz.ro
Vremuri de coșmar pentru români. Sărăcia bate la ușă
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
kanald.ro
Ultimele cuvinte pe care Silviu Prigoană i le-a spus Gabrielei Lucuțar, în ziua în care a murit. Ce i-a spus Reginei Întunericului
Cancan.ro
Cum a răspuns cel mai inteligent om din lume (IQ 210) la întrebarea: 'Există sau nu Dumnezeu?'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Marele actor al România ne-a părăsit. Adio, maestre! Toată țara îl plânge: De ce mi-ai luat o parte din suflet
StirileBZI
Se plătesc 4.050 de lei în România! Banii intră pe card de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
Papa Francisc, vizat de o tentativă de asasinat: "O tânără sinucigașă, cu bombe pe sub haine..."
substantial.ro
Un nou studiu sugerează că Luna ar putea fi cu 180 de milioane de ani mai veche decât s-a crezut
MediaFlux
DONALD TRUMP, anunț înainte de a PRELUA FUNCȚIA. PREȘEDINTELE SUA a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Parlamentarii bulgari vor fi testați pentru droguri și alcool: o lecție pentru aleșii noștri?