Recalculare pensii. Mai mulţi bani pe card sau în plicul poştaşului, pe lângă majorarea de 15%

Recalcularea pensiilor. Detaliul pe care pensionarii nu trebuie să-l uite: o parte dintre vârstnici vor primi bani în plus, după aplicarea noii legi a pensiilor. Președintele Casei de Pensii a explicat, sâmbătă, că dosarele de pensii se află încă în proces de evaluare. În momentul de față, aproape 70% dintre dosare au fost deja digitalizate.
Filip Stan
21 nov. 2022, 07:44
Recalculare pensii. Mai mulţi bani pe card sau în plicul poştaşului, pe lângă majorarea de 15%

Recalculare pensii. Începe marea recalculare a milioane de pensii pentru aplicarea noii legi. Se va întâmpla după finalizarea procesului de evaluare a dosarelor de pensii, a anunțat președintele Casei de Pensii, Daniel Baciu, sâmbătă, 19 noiembrie. Ce se va petrece cu veniturile vârstnicilor din România. O parte dintre pensionari vor primi bani în plus.

Daniel Baciu și-a exprimat speranța ca, până la finalul anului 2022, procesul de evaluare a dosarelor să se încheie. Atunci, se va putea pune în aplicare și recalcularea pensiilor. Asta nu înseamnă că, până în prezent, pensiile au fost calculate greșit. Calculele au fost realizate, însă, în funcție de legi diferite.

Șeful Casei de Pensii a transmis că este necesar ca, până la finele anului, procesul de evaluare a pensiilor să fie încheiat. Astfel, după recalculare, pensionarii vor putea să se bucure de pensii egale, la același nivel de contribuție.

Șeful Casei de Pensii, anunț de ultimă oră privind plata pensiilor majorate: ”O parte din pensionari vor primi bani în plus”
Este vorba de un proiect de lege care stabileşte noi categorii de locuri de muncă încadrate în condiţii speciale – personal din sectorul construcţii maşini care desfăşoară activităţi în turnătoriile de oţel, fontă, aliaje neferoase, de precizie şi de cuzineţi, precum şi la forje.

De asemenea, se propune recalcularea pensiilor, la cerere, pentru persoanele cu drepturi de pensie deja stabilite, care dovedesc stagii de cotizare realizate în activităţile desfăşurate în sectorul construcţii maşini, în locuri de muncă încadrate anterior datei de 1 aprilie 2001 în grupa I de muncă şi asimilate condiţiilor speciale de muncă.

Recalculare pensii. Drepturile de pensie pentru limită de vârstă se recalculează în următoarele situaţii:

  • prin adaugarea stagiilor de cotizare nevalorificate la stabilirea acesteia;
    prin valorificarea stagiilor de cotizare realizate după pensionare;
    în situaţia în care de depun documente suplimentare (care nu există la dosarul de pensie), dar care influentează cuantumul drepturilor de pensie.

„În sensul prezentei legi, locurile de muncă în condiţii speciale sunt cele din sectorul construcţii maşini, pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea în următoarele activităţi specifice: turnarea pieselor şi lingourilor de oţel, în turnătoriile de oţel, turnarea pieselor de fontă, pieselor din aliaje neferoase şi pieselor cu modele uşor fuzibile în turnătoriile de fontă, turnătoriile de aliaje neferoase şi turnătoriile de precizie, forjarea pieselor pe ciocane de peste 2 tone forţă în secţiile de forjă, turnarea cuzineţilor din aliaje neferoase pe suport de oţel în turnătoriile de cuzineţi, activitatea desfăşurată de către ingineri, subingineri şi tehnicieni, pe durata a cel puţin 50% din timpul normal de muncă în secţiile de producţie respective, activităţile de producţie, mentenanţă şi asimilate din unităţile de producţie ale minelor de minereuri”, prevede proiectul.

STENOGRAME Revoltă în PNL pe tema creşterii pensiilor: „Poate data viitoare ne spuneţi şi nouă când vă întâlniţi cu Marcel/De două luni spun la TV 15%! Sunt papagal?”
În cadrul reevaluării dosarelor de pensii, autoritățile au în vedere evidențierea concretă a fiecărui tip de stagiu de cotizare – contributiv, asimilat și necontributiv. Odată asigurată această delimitare, noua lege a pensiilor, care ar implica schimbări pe partea de contributivitate, va putea fi aplicată mai ușor, potrivit șefului Casei de Pensii.

Daniel Baciu a făcut referire la eliminarea inechităților din ultimii 20 de ani de zile. În România, sunt pensionari care încasează sume de bani diferite, având același stagiu de cotizare, din cauză că au ieșit la pensie în momente diferite. Aceasta este, potrivit șefului Casei de Pensii, cea mai importantă inechitate care trebuie reglementată prin lege.

O parte din pensionari vor primi bani în plus
„Nu vreau să mă refer strict la cifre. Nu sunt relevante în momentul acesta. Important este și cum va ieși noul act normativ, noua lege a pensiilor. Importantă este acea formulă care va duce eliminarea acestor inechități. Evident că, în urma acestei recalculări, acele pensii care sunt în interiorul aceluiași număr de puncte și au un cuantum inferior celor care au ieșit cu o pensie mai mare să fie adus la același cuantum. (…)

După această recalculare, o parte din pensionari vor primi în plus la pensie, în funcție de data ieșirii la pensie. Asta, pentru a reuși să facem o aplatizare. În sensul că la aceleași contribuție egală să avem pensii egale în plată. Dacă reușim să terminăm în termen acest proces de evaluare, recalcularea va fi foarte facilă de făcut dacă reușim să încheiem acest proces de evaluare a dosarelor de pensii în decembrie când vin pensiile”, a explicat președintele Casei de Pensii, Daniel Baciu, într-o intervenție televizată la Antena 3.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Imagini din culise, care nu s-au difuzat la TV! Ce a putut face Gina Pistol după ce Smiley a pierdut finala Vocea României
Fanatik.ro
Adevărul despre relația dintre Cristela și Călin Georgescu. Cum s-au cunoscut, de fapt
Capital.ro
Elena Udrea e distrusă. Anunț din spatele gratiilor
Playtech.ro
Câte pahare de vin se beau la masa de Crăciun, de fapt. Greșeala pe care o fac aproape toți românii
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Spionii lui Gigi Becali au descoperit un triunghi amoros la FCSB: Ngezana i-a furat colegului iubita româncă
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Scandalul conjugal dintre Petre Daea și soția sa. Decizie neașteptată a instanței
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
A început Jubileul din 2025! Papa Francis a inițiat ceremonia de deschidere a Anului Sfânt
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie pentru Călin Georgescu. Avocata sa a anunțat în direct: Acum am primit...
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Patrimoniul cultural, amenințat de conflictele armate din 2024
MediaFlux
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Misterul sărbătoririi numelor de Cristian și Cristina: Tradiție sau confuzie?