Care sunt actele necesare pentru dosarul depus la Casa de Pensii. Recalcularea pensiilor poate fi cerută de orice persoană care a realizat stagiul de cotizare, dar şi pentru persoanele care au mai lucrat și după ce au împlinit vârsta de retragere și au ieșit la pensie printr-o solicitare, însoțită de mai multe documente.
Astfel, orice român poate să solicite recalcularea pensiei pentru fiecare stagiu de cotizare de minimum 12 luni.
„Pensia poate fi recalculată prin adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare, perioadelor asimilate stagiilor de cotizare prevăzute de lege și prin valorificarea altor documente de natură să conducă la modificarea drepturilor de pensie, nevalorificate la stabilirea acesteia.
Pensionarii pentru limită de vârstă care, după dată înscrierii la pensie, realizează stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, în condițiile legii”, potrivit articolului 107 din Legea pensiilor.
Cei care solicită recalcularea pensiei trebuie să depună o cerere la Casa de pensii la care sunt arondați, dar și următoarele documente:
– o cerere
– cuponul de pensie
– carnetul de muncă în original și copie, cu perioada solicitată
– cartea/buletinul de identitate în original și copie.
Formularul pentru cererea de recalculare a pensiei poate fi descărcat și completat de pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP).
Mai mult, românii care vor să știe când se pot pensiona pot să intre pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice și să completeze data naşterii şi sexul, apoi vor fi informați care este data pensionării.
Din păcate, cei 1,8 milioane de români născuţi după 1968 vor fi puternic afectaţi la pensii. Un calcul simplu arată problemele cu care aceştia se vor confrunta.
În următorii 20-30 de ani, problemele demografice ale României se vor acutiza, iar declinul sistemului de pensii urmează să înceapă în anul 2030, când o mare parte din „decreței” vor ieși la pensie.
Acum, numărul angajaților cu carte de muncă din România este puțin mai mare decât cel al pensionarilor, ceea ce conferă o oarecare stabilitate.
Mai exact, numărul de salariaţi activi este la acest moment de 5,71 milioane persoane, potrivit datelor furnizate de către Inspecţia Muncii. Dintre aceştia, 4,5 milioane de angajaţi sunt din mediul privat, iar 1,2 milioane lucrează la stat.
Citește și Pensii 2023. Marius Budăi, nou anunţ despre vârsta de pensionare: „Au pus carul înaintea boilor”