Recalcularea pensiilor românilor se va face fără indice de corecţie. Anunţ de ultimă oră făcut de Simona Bucura Oprescu

Simona Bucura Oprescu, ministra muncii, a anunțat o schimbare importantă în recalcularea pensiilor românilor. Astfel, procesul se va desfășura fără indice de corecție. Aceasta recalculare va lua în considerare doar punctele contributive, punctele asimilate și punctele de stabilitate primite pentru perioadele de muncă peste 25 de ani.
Filip Stan
10 iul. 2024, 10:31
Recalcularea pensiilor românilor se va face fără indice de corecţie. Anunţ de ultimă oră făcut de Simona Bucura Oprescu
Recalcularea pensiilor românilor se va face fără indice de corecţie. Anunţ de ultimă oră făcut de Simona Bucura Oprescu

Recalcularea pensiilor românilor se va face fără indice de corecţie. Totalul punctelor contributive va fi determinat prin raportul dintre contribuțiile de asigurări sociale plătite pentru salarii și salariul mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat din luna respectivă. Acest punctaj reflectă direct contribuțiile efectuate de pensionari în timpul activității lor profesionale.

Punctele asimilate sunt acordate pentru studiile făcute la zi, dar se ia în considerare doar cea mai favorabilă perioadă dacă există mai multe calificări (de exemplu, o singură facultate, sau un cumul de facultate, master și doctorat). Punctajul suplimentar se mai acordă pentru perioadele în care persoana nu a putut contribui la bugetul asigurărilor sociale de stat din motive obiective (armată, prizionierat, detenție politică).

Punctele de stabilitate se acordă astfel: se oferă punctaj suplimentar pentru perioadele de muncă ce depășesc 25 de ani, cu detalii specifice: 0,5 puncte pentru 25-30 de ani de muncă, 0,75 puncte pentru 30-35 de ani de muncă, 1 punct pentru fiecare an peste 35 de ani de muncă.

Citeşte şi: Pensii 2024. Scandal la Ministerul Muncii, 20.000 de salariaţi ar fi afectaţi de „o chichiţă” din noua lege

„Deci noi acum vom avea recalcularea pensiilor în care, după cum am spus, vom avea totalul punctelor contributive foarte ușor de realizat, se va se face raportul dintre cât a cotizat, cât a avut salariul respectivul pensionar, se va împărți la salariul mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat din luna respectivă, după aceea se va aduna punctajul, vom avea totalul punctelor contributive, adică direct contributive din contribuțiile de asigurări sociale care au fost plătite pentru salarii.

După aceea vom avea punctele asimilate, adică punctaj suplimentar acordat pentru studii făcute la zi o singură dată, adică dacă ai trei facultăți ți se ia cea mai favorabilă, adică perioada cea mai lungă. Dacă ai o facultate plus master, plus doctorat, dacă au fost făcute la zi, pentru toate acestea se dă punctajul suplimentar de 0,25 puncte pe an, adică aceste 0,25 puncte și aceste perioade nu se iau în calcul pentru stagiul complet de cotizare, dar se iau în calcul pentru a avea un punctaj mai mare.

Dacă ai fost în situații de armată, prizionierat sau detenție politică de situații obiective, nu din cauza ta, pentru care n-ai putut să contribui la bugetul asigurărilor sociale de stat, iarăși ai punctaj suplimentar, stagiu asimilat.

Și mai avem punctele de stabilitate care se dau pentru perioadele de peste 25 de ani, 0,5 puncte pentru perioada 25-30 de ani 0,75 pentru 30-35 de ani și un punct pe an pentru perioada de peste 35 de ani, astfel încât să îi răsplătim pe cei care au avut stagii mai lungi de cotizare și faptul că au rămas în muncă, asigură sustenabilitatea sistemului public de pensii, încurajăm munca”, a transmis Simona Bucura Oprescu.

Citeşte şi: Românii care vor avea o pensie mai mică la recalculare. În ce măsură au contat grupele

La rândul său, Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, a clarificat impactul recalculării pensiilor în funcție de istoricul profesional și de contribuțiile anterioare. Pensionarii care au beneficiat de un indice de corecție mare în trecut vor avea creșteri mai mici, în timp ce cei care nu au beneficiat de acest indice vor vedea creșteri mai mari.

„Pensionarii care au beneficiat de un indice de corecţie mare vor avea creșteri mai mici, iar cei care nu au beneficiat de indice de corecție vor beneficia de creșteri mai mari. Contează foarte mult care a fost nivelul contribuțiilor, istoricul profesional”, a spus Daniel Baciu.

Astfel, decizia de recalculare a pensiilor fără a utiliza indicele de corecție reprezintă o schimbare majoră în modul în care veniturile pensionarilor sunt determinate. Prin concentrarea pe punctele contributive, asimilate și de stabilitate, se încearcă o recalculare mai echitabilă care să recompenseze corect contribuțiile fiecărui pensionar și să asigure sustenabilitatea sistemului public de pensii.

DailyBusiness
Guvernul a aprobat! O nouă strategie vine să ofere sprijin familiilor din România!
Spynews
Minodora, intervenție estetică după ce a slăbit 40 de kilograme. Cântăreața s-a fotografiat de pe patul de spital: “O să fiu frumoasă”
Bzi.ro
Câți bani face Mircea Bravo din YouTube și Facebook: „Stăm destul de bine!”
Fanatik.ro
Cinci zodii vor avea parte de cele mai bune două luni din viață. Vor renaște din propria cenușă, perioadă de aur pentru Tauri și Fecioare
Capital.ro
Șoferii obligați să-și schimbe permisul. Ordin UE. Termen 19 ianuarie 2025
Playtech.ro
Nuntă mare în România: A trecut pe lângă moarte și acum s-a căsătorit a treia oară! Avem primele imagini
DailyBusiness
Statul intră pe piața imobiliară! Se promit stimulente pentru 200.000 de locuințe accesibile
Adevarul
Spitalul în care medicii nu acceptă nici măcar mici „atenții” de la pacienți. „Am colegi care la momentul actual refuză flori”
wowbiz.ro
Geta Sterp, replică neașteptată la adresa lui Culiță. Cum a reacționat Daniela Iliescu în acel moment?
Spynews
Azi, 30 octombrie, se împlinesc nouă ani de la tragedia din clubul Colectiv. 64 de persoane și-au pierdut viața și peste 150 au fost rănite
Spynews
Povestea tulburătoare a Larisei Butnariu. Tânăra a fost chinuită de traficanți și a solicitat sinucidere asistată în cele din urmă. Dezvăluiri din infernul pe care l-a trăit
Evz.ro
Cel mai simplu test prin care poţi afla dacă eşti un bun mincinos. Durează doar câteva secunde
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii, prinsă la hotel cu celebrul milionar
kanald.ro
MAE: 13 români sunt dați dispăruți în urma inundațiilor din Spania. Până acum, 94 de persoane și-au pierdut viața după inundațiile masive
Cancan.ro
Serghei a fost dat dispărut pe 21 septembrie. Ireal unde a fost găsit, acum, în octombrie 2024
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
România își plânge marea actriță. Ultima ei dorință înainte de a muri: O voi respecta
StirileBZI
Se dorește interzicerea aragazelor! „E mult mai grav decât ne-am imaginat!”
Prosport.ro
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
stirilekanald.ro
"Doar cinci zile și-a ținut copilașul în brațe" Mărturii șocante despre moartea lui Levi
substantial.ro
Doi pietoni din Năvodari s-au aruncat intenționat în fața mașinilor
MediaFlux
Vești excelente! 30.000 de euro pentru tinerii căsătoriți
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Lupta titanică cu „Leviatanul”: un pescar viteaz și captura vieții sale