„Încercarea este deocamdată valabilă numai pentru Bucureşti. Persoanele care optează pentru această metodă, este obligată să anunţe primăriei sectorului de care aparţine intenţia de folosire a uneia dintre metodele de completare, pentru a fi luat în evidenţă”, a spus Ştefan Trică.
Paşii pentru completarea chestionarului sunt următorii: „Trebuie accesată pagina www.recensamantromania.ro, secţiunea instrumentar. De aici , fiecare persoană îşi va descărca formularele de recensământ. După completare, formularele trebuie trimise primăriei, iar fiecare persoană poate alege dintre următoarele variante: să fie transmise prin postă, să fie scanate şi transmise pe mail către primarii sau să se ducă cu formularele la primărie„, a explicat directorul de statistică demografică.
Tot pe site-ul recensământului se găsesc nomenclatoarele, instrucţiunile şi ghidurile de completare.
În cazul în care formularele nu sunt completate integral, recenzorul poate reveni la gospodăria de unde au fost trimise pentru a solicita informaţii suplimentare.
Instrucţiuni referitoare la completarea unor formulare de recensământ
- Se completează un formular LC pentru locuinţa unde una sau mai multe gospodării îşi au reşedinţa (care poate sau nu să coincidă cu domiciliul) obişnuită în România. Nu contează faptul că locuinţa este la momentul critic al recensământului închiriată sau în proprietate.
- Se completează câte un formular G – Gospodărie pentru fiecare gospodărie dintr-o locuinţă. În cadrul fiecărui formular G, la Lista persoanelor din gospodărie vor fi înregistrate toate persoanele prezente sau temporar absente (plecate de mai puţin de 12 luni sau cu intenţia de a fi plecate mai puţin de 12 luni) din gospodărie. Dacă în aceeaşi gospodărie sunt şi persoane plecate de cel puţin 12 luni sau cu intenţia de a sta într-o altă localitate din ţară sau din străinătate mai mult de 12 luni, acestea se vor înregistra pe formularul PPI – persoane plecate pentru o perioadă îndelungată.
- Numărul persoanelor înregistrate pe formularul PPI se va regăsi în formularul G, la rubrica „Numărul persoanelor plecate pentru o perioadă îndelungată”. Pe acest formular se vor înregistra toţi membrii gospodăriei prezenţi şi temporar absenţi şi legăturile de rudenie existente între aceştia. În cazul în care la momentul de referinţă al recensământului în locuinţă se aflau şi persoane venite în localitate pentru o perioadă mai mică de 12 luni, acestea se vor înregistra pe un formular TP – Persoane temporar prezente. Numărul persoanelor înregistrate pe formularul TP se va regăsi în formularul G, la rubrica Numărul persoanelor temporar prezente.
- Înregistrarea persoanelor care compun o gospodărie se face pe formulare diferite, în funcţie de prezenţa sau absenţa acestora în gospodărie la momentul recensământului.
- Se va completa câte un formular P pentru fiecare membru al gospodăriei prezent sau temporar absent (adică pentru toate persoanele înscrise în formularul G la Lista persoanelor din gospodărie. .
- În Formularul TP – Persoane temporar prezente – se completează câte un rând pentru fiecare persoană temporar prezentă (venită pentru mai puţin de 12 luni) în localitatea în care se află gospodăria pentru care se face autoînregistrarea.
- În Formularul PPI – persoane plecate pentru o perioadă îndelungată – se completează câte o coloană pentru fiecare persoană plecată pentru o perioadă de cel puţin 12 luni din gospodăria pentru care se face autoînregistrarea.
- De asemenea, se va completa câte un formular M – Persoane plecate în străinătate – pentru fiecare persoană de 15 ani şi peste plecată din gospodărie, aflată în străinătate (indiferent de durata plecării în străinătate).
- Potrivit procedurii, se va avea grijă ca pe toate formularele completate (LC, G, P, TP, PPI, M) pentru o gospodărie să se înscrie aceeaşi adresă.
Pentru declararea corectă a caracteristicilor urmărite la recensământ, persoanele sunt rugate să consulte Ghidul formulare şi Manualul personalului de recensământ.
În Bucureşti, până la sfârşitul zilei de miercuri fuseseră recenzate 444.090 locuinţe, reprezentând 51,34 la sută din totalul estimat de 865.068, precum şi 1.017.517 persoane. Un ritm mai scăzut a fost înregistrat în Sectorul 1, unde au fost recenzate 35,23 la sută dintre locuinţe, urmat de Sectorul 2, cu 47,89 la sută, Sectorul 3 – 56,02 la sută, Sectorul 4 – 56,08 la sută, Sectorul 5 – 56,50 la sută şi Sectorul 6 – 56,87 la sută.
Prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaiei, a făcut apel la bucureşteni, miercuri, să colaboreze cu recenzorii şi să ofere toate datele, în condiţiile în care Bucureştiul are cel mai scăzut procent al locuinţelor recenzate.
În mijlocul scandalului legat de recensământ, şeful institutului naţional de statistică pare cel mai derutat. Întrebat la RTV despre detaliile recensământului şi problema CNP-ului, Vergil Voineag i-a făcut pe invitaţi emisiunii Ultima Oră să râdă cu lacrimi. VEZI AICI discursul şefului INS.