Recensământ 2022. Cine primeşte o zi liberă, cine riscă amenzi de 3000 de lei. Ghid recensământ 2022

Cei care se auto-recenzează au dreptul legal la o zi liberă, iar cei care nu completează online chestionarele de recensământ nu vor fi amendați. cei care dau date eronate riscp amenzo de 1000-3000 de lei
Filip Stan
15 mart. 2022, 13:26
Recensământ 2022. Cine primeşte o zi liberă, cine riscă amenzi de 3000 de lei. Ghid recensământ 2022

Recensământ 2022. Începând de luni, 14 martie, a început recensământul populației și locuințelor 2022. Acesta se va face în două etape: până pe 15 mai se va face autorecenzarea, online, iar apoi în format fizic, prin operatori, care vor merge direct în gospodării. Din păcate, site-ul oficial a ”picat” din cauza numărului mare de solicitări.

Site-ul oficial al INS dedicat acestei operațiuni este recensamantromania.ro, dar acesta nu este funcțional din cauza numărului mare de accesări.

Cei care se auto-recenzează au dreptul legal la o zi liberă, iar cei care nu completează online chestionarele de recensământ nu vor fi amendați.

În schimb, persoanele care vor refuza să furnizeze informaţii direct operatorilor sau vor furniza date eronate sau incomplete acestora riscă amenzi cuprinse între 1.000 și 3.000 de lei (art. 54 din OUG nr. 19/2020).

Cum se face autorecenzarea. Ghidul pentru recensământul populației și locuințelor

Cum se face autorecenzarea. Românii sunt obligați să completeze formularele de recensământ, online, și o pot face în două moduri: singuri sau asistat, cu ajutorul unui operator, prin telefon, ori în locații special amenajate.

A început recensământul populaţiei. Directorul INS explică modul în care se face autorecenzarea. UPDATE: Site-ul a căzut!
Cum se face autorecenzarea.În perioada 14 martie – 15 mai, în toată țara se desfășoară autorecenzarea online în cadrul Recensământul Populației și Locuințelor (RPL2021). Recensământul a fost prevăzut inițial pentru anul 2021, dar a fost amânat pentru primăvara acestui an, din motive pandemice.

Recensământ populație. Activitatea va începe de luni, 14 martie, Este prima etapă de colectare a datelor de la populație pentru Recensământul Populației și Locuințelor (RPL2021) care presupune, în premieră pentru România, două aspecte:

-autorecenzarea online

-autorecenzarea online asistată (ARA), pentru îndrumarea persoanelor cu abilități digitale mai reduse.

Fiecare persoană, indiferent de cetățenie, cu reședința obișnuită în România (care trăiește pe teritoriul României pentru o perioadă de cel puțin 12 luni) se poate autorecenza în 2 pași:

-pasul unu: persoana accesează platforma de autorecenzare și completează formularul de pre-înregistrare pentru ea însăși și pentru membrii gospodăriei din care face parte

-pasul doi: persoana care a făcut pre-înregistrarea și membrii gospodăriei sale (pe care i-a trecut în formularul de pre-înregistrare) vor primi un link la adresa/adresele de email indicate, fiecare link conducând la chestionarul individual de recensământ; la finalul chestionarului, după completare, se apasă butonul ,,Finalizare” și chestionarul completat este transmis în baza de date a recensământului.

Recensământul populației și locuințelor 2022. De luni începe autorecenzarea
ATENȚIE! Toate persoanele care se autorecenzează trebuie să completeze chestionarul în funcție de situația avută la momentul de referință al recensământului care este ora ,,00:00” din ziua de 1 decembrie 2021.

Cum se face autorecenzarea. Care sunt dispozitivele ce pot fi folosite

Autorecenzarea online asistată se poate face în spații special amenajate de fiecare primărie fie pe tabletele recenzorilor, fie de pe propriile dispozitive electronice, cu sprijinul unui recenzor.

Cum se face autorecenzarea. GHID autorecenzare- Se parcurg următorii pași:

Pasul 1: formularul de pre-înregistrare
pe site-ul www.recensamantromania.ro, în partea de sus a paginii, se găsește butonul portocaliu „PLATFORMĂ AUTORECENZARE”; apăsați butonul portocaliu; se deschide pagina cu formularul de pre-înregistrare
citiți explicațiile și apoi completați datele în formular, astfel:

Secţiunea 1 – Informaţii despre capul gospodăriei/persoana de referință

-completați CNP-ul persoanei de referință/capului gospodăriei şi adresa de email unde ulterior va primi linkul către chestionarul propriu de recensământ şi, în cazul în care așa optează ceilalți membri ai gospodăriei, și link-urile către chestionarele celorlalţi membri ai gospodăriei

Secţiunea 2 – Locul de reşedinţă obişnuită

La întrebarea ”Este într-o locuință ocupată de o gospodărie individuală?”, aveți de ales între 2 variante:

Varianta DA: se completează adresa locuinței; tot aici, la finalul secțiunii, veți completa numărul de gospodării din locuință.

Varianta NU: aceasta înseamnă că locuința dvs. este situată într-un spațiu colectiv de locuit, de tipul: cămine studențești, internate școlare, dormitoare comune pentru muncitori, cămine pentru bătrâni, azile, sanatorii, instituții rezidențiale pentru protecția copilului, mânăstiri, hoteluri, spitale, cămine-spital, sanatorii de boli incurabile, centre de urgență sau adăposturi de noapte, centre de refugiaţi, centre pentru migranți etc.; selectați tipul spațiului de colectiv și, alături, denumirea acestuia.

Secțiunea 3 – Membrii gospodăriei

În această secțiune, veți (capul gospodăriei/persoana de referință) introduce datele tuturor membrilor gospodăriei prin apăsarea butonului „Adăugați o persoană din componența gospodăriei”:

Pentru cetățenii români și cetățenii străini care posedă CNP, veți completa CNP-ul și adresa de email, dacă posedă una proprie (ulterior, pe această adresă se va transmite linkul către propriul chestionar de recensământ).

Pentru cetățenii străini care nu au CNP veți completa câmpurile care includ data nașterii și sexul; deasupra acestor câmpuri,sistemul va genera un cod temporar de 13 cifre care va fi utilizat exclusiv în scop statistic, pentru recenzare; notați codul temporar generat, îl veți utilize la identificarea chestionarului primit pentru autorecenzare. De asemenea, se completează adresa de email, dacă posedă una proprie.

Secţiunea 4 – Locuinţe secundare neocupate

În această secţiune veți completa adresa pentru alte locuințe deţinute/co-deținute de membrii gospodăriei dvs., dar numai dacă NU sunt locuite.

Această secțiune va permite să evitați deplasarea dvs. Sau a altor membri ai gospodăriei dvs în altă parte a localității sau în altă localitate pentru a răspunde recenzorului în perioada ulterioară, 16 mai–17 iulie 2022.

Pe adresa dvs. de email veți primi link-ul către un chestionar scurt care cuprinde numai întrebări referitoare la locuința goală (neocupată) și clădirea în care se află aceasta.

După completarea tuturor acestor informaţii, apăsați butonul codului re-Captcha „Nu sunt robot” și apoi butonul „Trimiteți fomularul”.

Așteptați câteva minute, apoi verificați căsuța de email pe care ați indicat-o în formularul de pre-înregistrare, citiți mesajul transmis de email și apăsați pe link-ul ce conține ”chestionar” marcat în culoare albastră.

Recensământ populație – cum se face autorecenzarea. Formularele primite pe email

Capul gospodăriei/ persoana de referință (o singură persoană din gospodărie) primește un chestionar ce cuprinde ”Secțiunea pentru recenzarea locuinței” și „Secțiunea pentru recenzarea persoanei”

Fiecare dintre ceilalți membri ai gospodăriei primește un chestionar ce cuprinde numai ”Secțiunea pentru recenzarea persoanei”

În cazul în care gospodăria (oricare dintre membri) deține și o locuință sau mai multe neocupată/e, pentru fiecare dintre aceste locuințe goale (neocupate) și pre-înregistrate, numai capul gospodăriei/persoana de referință primește chestionar ce cuprinde numai ”Secțiunea pentru recenzarea locuinței”.

Înainte de a începe completarea răspunsurilor în chestionarul de recensământ, rețineți următoarele:

Toate secțiunile chestionarului sunt marcate în culoare albastră, ceea ce înseamnă că nu s-a răspuns la nicio întrebare, chestionarul este gol

Pe măsură ce completați răspunsurile la câte o secțiune, aceasta își schimbă culoarea și devine verde; aceasta înseamnă că puteţi merge la secțiunea următoare din chestionar (colorată în albastru)

În cazul în care, din greșeală, ați completat un răspuns eronat, va apărea un mesaj în culoare roșie care va semnala în ce constă eroarea; corectați și mergeți mai departe.

La unele întrebări pot să apară semnalate atenționări, marcate în culoarea portocaliu, citiți mesajul atenționării și, dacă este cazul, corectați răspunsul / răspunsurile eronate.
Nu este nevoie de introducere de text. Veți completa chestionarul numai în trei moduri:

Prin introducere de cifre (de exemplu, anul construcției locuinței)

Prin bifarea variantei (variantelor în caz de răspuns multiplu) de răspuns ce corespunde situației dvs. în lista de pe ecran
Prin selectarea variantei de răspuns ce corespunde situației dvs. din lista care se deschide (de exemplu: cetățenia, religia, etnia, ocupația etc.)

Puteți completa chestionarul de recensământ de pe oricare dintre următoarele dispozitive electronice:

-Tabletă electronică
-Telefon tip smartphone
-Laptop
-PC

Pasul 2: chestionarul de autorecenzare

Chestionarul de autorecenzare se deschide cu o copertă în care veţi găsi informaţii utile despre procesul de autorecenzare. În partea stângă aveţi un meniu, cu ajutorul căruia veţi putea naviga printre secţiunile chestionarului.

Copertă

Aici veţi găsi informaţii utile despre Confidenţialitatea datelor, despre momentul de referinţă al recensământului, precum şi datele completate la preînregistrare. În această secţiune trebuie apăsat butonul „Înregistrare ora curentă”, iar din acel moment puteţi trece la completarea propriu-zisă a chestionarului.

Secţiunea pentru recenzarea locuinţei

Această secţiune va fi completată de capul gospodăriei şi conţine întrebări legate de:

-Componenţa gospodăriei
-Lista membrilor gospodăriei
-Informaţii despre membrii gospodăriei
-Informaţii despre locuinţă
-Secţiunea pentru recenzarea persoanei

Această secţiune va fi completată atât de capul gopodăriei, cât şi de ceilalți membri ai gospodăriei indicaţi la preînregistrare. Fiecare membru al gospodăriei va primi propriul chestionar.

Finalizat

Zona în care se face o scurtă statistică a întrebărilor la care s-a răspuns şi de unde se trimite chestionarul către baza de date a recensământului.

Înainte de a finalize procesul de autorecenzare prin transmiterea formularului către baza de date a recensământului veţi putea vedea o statistică referitoare la „Starea întrebărilor”: la câte întrebări aţi răspuns, câte sunt fără răspuns şi la câte întrebări aţi răspuns greşit.

În acest ultim caz veţi avea la dispoziţie linkuri directe către întrebările cu răspuns greşit și va trebui să le corectați.

Cum se face autorecenzarea. Alte detalii pentru completarea chestionarului

Chestionarul este dinamic, iar întrebările sunt generate în funcţie de răspunsul oferit la întrebarea anterioară (de exemplu persoanelor de sex masculine nu li se va deschide întrebarea referitoare la numărul copiilor născuţi vii).

Dacă, în timpul completării chestionarului de recensământ, se ivesc situaţii care vă obligă să vă întrerupeţi, puteţi relua oricând completarea din punctul în care v-aţi întrerupt, dar pentru aceasta trebuie să aveți grijă să nu apăsați butonul Finalizat. Tot ceea ce trebuie să faceţi este să accesaţi chestionarul de recensământ din emailul primit după preînregistrare.Totuşi, nu trebuie să depăşiţi ziua de 15mai 2022, dată la care se încheie autorecenzarea.

Odată finalizat chestionarul, verificați „Starea întrebărilor”, efectuați, dacă este necesar corecții și transmiteți chestionarul prin apăsarea butonului Finalizat. Numai așa acesta va ajunge în baza de date de recensământ.

În zona superioară a chestionarului, în partea dreaptă, aveţi posibilitatea să modificaţi limba în care completaţi chestionarul. Acesta este disponibil, pe lângă limba română, în limba engleză şi în limbile minorităţilor naţionale care locuiesc pe teritoriul României.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Lacrimi și durere la despărțirea de Andrei Perneș de la Mireasa. Imagini sfâșietoare de la înmormântare / FOTO
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Locul de legendă din România care a fost distrus din temelii și restaurat. Are un potențial turistic uriaș și policandru superb
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
Playtech.ro
Dezastru pentru Armata Română. Ce loc ocupă ţara noastră la capitolul trupe şi armament
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Fostul consilier parlamentar Avram Gal spune că e esențial ca România să aibă un nou ministru de Externe: „Avem nevoie de diplomație clară și asumată”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Ți se rupe sufletul! Tatăl lui Andrei Perneș de la Mireasa, în lacrimi! Nu s-a putut desprinde de sicriu / FOTO
Spynews
Top 10 cele mai sigure țări de vizitat pentru femei. Unde poți călători singură fără probleme
Evz.ro
Zodii care se îngroapă în datorii. Vor face față cu greu situației
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Andrei Perneș! Familia și prietenii sunt îngenunchiați de durere
Cancan.ro
BREAKING | Sănătatea Papei Francisc s-a deteriorat! Vaticanul vine cu cele mai proaste vești
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț pentru românii cu cont la bancă. NU vor primi toți banii înapoi. Statul a pus limită
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Israel amână eliberarea prizonierilor palestinieni: acordul de încetare a focului cu Hamas, în impas
MediaFlux
Se dă a 13-a PENSIE în APRILIE! Cine primește BANII
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ucraina – trei ani de război: de la racheta de tenis la drona militară