Recensământ 2022. Cum se desfășoară interviul față în față, cât durează și cum îi recunoașteți pe recenzorii care se prezintă la locuințele voastre

Etapa autorecenzării online s-a încheiat vineri, 27 mai, iar de marți începe etapa interviului față în față. Acest lucru înseamnă că recenzorii îi vor vizita pe toți cei care nu au completat chestionarele de recensământ online.
Alina Costache
30 mai 2022, 11:43
Recensământ 2022. Cum se desfășoară interviul față în față, cât durează și cum îi recunoașteți pe recenzorii care se prezintă la locuințele voastre

Recensământ 2022. Etapa interviului față în față, destinată celor care nu s-au autorecenzat online, se va încheia pe 17 iulie.  Cei ce nu vor furniza informațiile cerute de recenzori riscă amenzi de până la 3.000 de lei.

Recensământ 2022. Prin acest interviu față în față se colectează datele statistice de către un recenzor. El adresează întrebările incluse în formularul statistic și înscrie în spațiile special destinate răspunsurile pe care le-a dat persoana intervievată, respectiv recenzată.

Recenzorii îi vor vizita doar pe cei care nu s-au autorecenzat online. Dacă într-o gospodărie există o persoană care nu s-a autorecenzat, atunci interviul va fi susținut doar de el, nu și de ceilalți membri.

Interviul față în față se va ține la locuința persoanei recenzate. Vizita recenzorilor în teren se va desfăşura în perioada 31 mai – 17 iulie 2022.

Fiecare recenzor va avea o listă cu CNP-urile, parțial anonimizate, ale celor ce locuiesc la o adresă, defalcate pe două categorii, respectiv categoria celor care s-au autorecenzat și categoria celor cu care trebuie să stea de vorbă. Prin urmare, dacă la o adresa s-au autorecenzat toate persoanele care s-au preînregistrat, recenzorul nu va mai merge acolo.

Apoi, e important de știut cum pot fi recunoscuți recenzorii. Potrivit regulilor stabilite prin OUG 19/2020, fiecare recenzor are obligația, atunci când vizitează o gospodărie, de a prezenta legitimația cu însemnele recensământului – RPL2021.

Recensământ 2022. Cât durează interviul față în față

Durata sesiunii de recenzare față în față depinde de numărul de secțiuni ale chestionarului la care trebuie să răspundă o persoană. Acest număr poate fi diferit în funcție de datele preexistente în sursele administrative, de numărul de persoane din care este alcătuită gospodăria și de caracteristicile socio-economice ale fiecărei persoane, care implică un număr diferit de întrebări la care o persoană trebuie să răspundă. În mod normal, durata de recenzare poate varia între trei și zece minute pentru fiecare persoană.

Citește și Recensământ 2022. Cine primeşte o zi liberă, cine riscă amenzi de 3000 de lei. Ghid recensământ 2022

Un singur recenzor va lua în evidență o locuință, adică toți membrii gospodăriei vor fi recenzați de aceeași persoană (dacă e cazul, adică dacă sunt mai multe persoane care nu s-au autorecenzat). Recenzorul are datoria să viziteze fiecare locuință din sectorul de recensământ repartizat, nefiind nevoie de vreun demers din partea persoanei recenzate. Este de menționat faptul că dacă locuințele respective sunt ocupate, obligația recenzării revine celor care locuiesc efectiv acolo, aceasta fiind reședința lor obișnuită.

Nu în ultimul rând, e de amintit că recenzarea față în față nu se înregistrează video sau audio, iar relația dintre recenzor și recenzat este una total confidențială.

În această etapă, refuzul furnizării informațiilor solicitate ori furnizarea de date eronate sau incomplete pot aduce amenzi cuprinse între 1.000 și 3.000 de lei. În plus, împiedicarea accesului în interiorul complexurilor rezidențiale private, dar și în cele aparținând cultelor religioase a recenzorilor în vederea desfășurării tuturor activităților ce țin de recensământ va putea fi sancționată cu amenzi de până la 5.000 de lei.

Citește și Recensământ 2022. Peste 11 milioane de români au completat chestionarele. Ce amenzi riscă românii care refuză să-şi dea datele

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
Carte de identitate 2025. Se emite temporar, cu valabilitate 45 de zile. Decizie pentru toți românii cu buletin
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Gestul banal din trafic pedepsit de poliție. Șoferii plătesc 1.000 de lei amendă
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Fiica Regelui imobiliarelor l-a tocmit pe celebrul Tarzan ca să răpească căţelul multimilionarului de la Braiconf! Martorul CANCAN a dat în vileag întregul scenariu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a pus limită la autoturismele diesel. Decizia luată de UE pentru șoferii cu mașini pe motorină
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
FCSB câștigă derby-ul cu Dinamo și revine pe primul loc în Superligă
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!