Recensământul populaţiei şi al locuinţelor începe joi. Află la ce întrebări vei răspunde

Recensământul populaţiei şi al locuinţelor, care se va desfăşura între 20 şi 31 octombrie, este cel mai complex realizat după 1989 în România şi primul după intrarea în Uniunea Europeană, cu un buget de peste 45 de milioane de euro pentru perioada 2011 - 2014, a declarat marţi preşedintele INS.
Romania TV
19 oct. 2011, 13:51
Recensământul populaţiei şi al locuinţelor începe joi. Află la ce întrebări vei răspunde

Posibilitatea persoanelor de a-şi declara dubla cetăţenie, apartenenţa la o anumită etnie sau cult religios, dar şi întrebările pentru persoanele cu dizabilităţi sunt printre noutăţile introduse în Recensământul populaţiei şi al locuinţelor, potrivit preşedintelui Institutului Naţional de Statistică (INS), Vergil Voineagu.

Recensământul populaţiei şi al locuinţelor se va desfăşura în perioada 20 – 31 octombrie, iar primele date vor fi făcute publice cel târziu la sfârşitul lunii ianuarie 2012. Chestionarele care vor trebui completate conţin informaţii importante despre fiecare persoană în parte, despre locul ei de muncă, veniturile obţinute sau proprietăţile sale. Autorităţile susţin că datele pe care le veţi furniza recenzorului sunt strict confidenţiale şi vor fi folosite numai în scopuri statistice.

Persoanele care lipsesc din ţară în perioada 20 – 31 octombrie să ridice formularele de la consiliile locale, organizate la nivelul fiecărei localităţi şi al fiecărui sector.

Cu o zi înainte de recensământ, recenzorii trebuie să viziteze toate locuinţele în care urmează să completeze fişele de recensământ pentru a stabili, de comun acord cu persoanele respective, o oră şi o zi în care se va desfăşura interviul. La vizita prealabilă recenzorii vor fi însoţiţi de administratorii/preşedinţii asociaţiilor de proprietari (în zonele de blocuri).

Se vor înregistra toţi cetăţenii români cu domiciliul în ţară, persoanele de cetăţenie străină sau fără cetăţenie care au domiciliul în România sau o reşedinţă temporară.

Nu se vor înregistra persoanele de cetăţenie străină din cadrul reprezentanţelor diplomatice şi consulare sau al reprezentanţelor organizaţiilor internaţionale şi membrii familiilor lor, personalul forţelor armate străine, personalul flotei comerciale navale şi aeriene, precum şi corespondenţii de presă care la momentul de referinţă al recensământului se află pe teritoriul ţării.

La recensământ se vor înregistra, de asemenea, toate clădirile de locuit, clădirile cu altă destinaţie în care se află locuinţe, clădirile cu unităţi de locuit în comun şi locuinţele din cadrul acestora.

Nu se vor înregistra clădirile cu altă destinaţie (administrative, industriale, comerciale, agrozootehnice, social-culturale, spaţii de depozitare), dacă în incinta acestora nu se află locuinţe sau unităţi de locuit în comun.

Toţi cetăţenii români sunt obligati să furnizeze informaţiile solicitate. Cetăţenii care refuză să răspundă pot fi amendaţi cu până la 5.000 lei.

Impiedicarea persoanelor implicate in actiunea de recensamant pentru efectuarea înregistrarilor si controlului datelor ce fac obiectul recensamantului, dar şi refuzul furnizarii personalului de recensamant a informatiilor prevazute in programul de inregistrare sau furnizarea de date eronate sau incomplete se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 4.500 lei.

Nerespectarea dispozitiilor legale si a instructiunilor privind modul de inregistrare si prelucrare a populatiei si de pastrare a caracterului confidential al datelor personale declarate de cetateni, nerespectarea de catre personalul a caracterului confidential al datelor şi utilizarea de catre personalul de recensamant a datelor obtinute in alte scopuri decat cele statistice se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 lei la 5.000 lei.

Spynews
Ultima imagine cu Andrei Versace în viață. Cum s-a afișat și ce mesaj controversat a transmis cel căruia i se mai spunea și "Regele” fițelor | FOTO
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Funcția secretă pe care o are, de fapt, viziera mașinii. Se aplică indiferent de marca autoturismului. Puțini români știu ce poți face cu ea
Capital.ro
Mașinile interzise pe străzile din România. Nu mai au drept de circulație. Legea e lege
Playtech.ro
Primele imagini cu principalul suspect în cazul crimei din Brăila. Noi detalii ies la iveală
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Regele nordului, o perlă puțin descoperită a turismului românesc. Frumusețile nebănuite de la capătul României
Spynews
Adevărul despre averea lui Andrei Versace. Ce afaceri avea, de fapt, influencerul
Spynews
Cine a fost Andrei Versace. Cunoscut ca și ”Regele Fițelor”, tânărul se lăuda cu o viață de lux și locuia într-un apartament de 600.000 euro | FOTO
Evz.ro
Ce umilință! Șoșoacă, pusă la pământ din două vorbe
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Imagini tulburătoare cu trupul neînsuflețit al lui Andrei Versace: zăcea într-o baltă de sânge de zile bune
Cancan.ro
BREAKING | Primele imagini din apartamentul lui Andrei Versace. Casa este deranjată încă de la intrare VIDEO
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Ce făcea dentista din Brăila cu pacienții în cabinet? Era singurul cabinet stomatologic fără camere de supraveghere
Capital.ro
SE VERIFICĂ buletinele de identitate. Legea care este deja OBLIGATORIE în România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Principalul suspect în cazul crimei din Brăila a fost prins
MediaFlux
Schimbări majore privind voucherele sociale! Le scade valoarea și se acordă mai rar. Au anunțat acum
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'