Vladimir Putin a fost din nou umilit, joi, fiind lăsat să aștepte aproape două minute la întâlnirea oficială pe care a avut-o la Astana. În tot acest timp, liderul tuc și președintele kazah și-au dat jos sacourile și au jucat ping-pong. Cei doi lideri politici păreau extrem de relaxați și deloc presați de timp.
S-a întâmplat la cel de-al șaselea Summit al Parteneriatului Asiatic, care a avut loc joi, 13 octombrie, în Kazahstan. Așteptarea e considerată umilitoare fiindcă protocolul spune că ambele părți trebuie să-și facă apariția în același timp. În această situație incomodă nu a fost doar Vladimir Putin, ci toată delegația rusă. Vorbim și de Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, la Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Toți au așteptat sosirea celor mai influenți oameni din Orientul Mijlociu.
Nu e prima dată când Vladimir Putin trece prin această situație. A fost lăsat în așteptare și de președinții Turciei, Azerbaidjanului, Kârgâzstanului și prim-ministrului Indiei.
Imaginile au fost transmise de agențiile de presă ale celor două țări.
Turcia a fost prima țară care a recunoscut independența Kazahstanului, iar Erdogan a declarat că susține integritatea teritorială a Kazahstanului.
Ulterior, Recep Erdogan s-a întâlnit și cu Vladimir Putin. Președintele Rusiei a sugerat că Turcia ar putea fi folosită ca hub pentru a livra gazul rusesc în Europa.
Zilele trecute, Erdogan și-a demonstrat pasiunea pentru tenisul de masă și la Istanbul, unde a făcut băi de mulțime.
Ulterior, după meciul cu președintele Kazahstanului, Erdogan s-ar fi întâlnit cu Putin. Presa occidentală susține că președintele rus a ajuns înainte și l-a așteptat pe liderul de la Ankara aproximativ două minute.
Cum a fost surprins Vladimir Putin așteptându-și omologii
Situația a fost umilitoare pentru Vladimir Putin, iar liderul rus nu a ascuns faptul că a fost extrem de deranjat de cele întâmplate. Iată imaginile cu Putin care își aștepta omologii:
Not very stable, is he? Physically that is. Erdoğan kept Putin waiting at their meeting in Astana, Kazakhstan today.
Interesting that Kremlin media pool shows this 🤔 https://t.co/zg0LPu343x
— Andy Scollick (@Andy_Scollick) October 13, 2022
De la începutul conflictului din Ucraina, Turcia, respectiv Recep Erdogan, s-a poziționat ca un mediator în relația dintre SUA și Rusia. Turcia este stat membru NATO și totodată, se opune multor inițiative ale Occidentului. De asemenea, Erdogan nu a ezitat să avertizeze vestul că și Vladimir Putin are niște așteptări care trebuie îndeplinite.
Luna trecută, liderul de la Ankara a acuzat Occidentul că bagă bățul prin gard în relația cu Rusia.
„Pot spune foarte deschis că nu găsesc că actuala atitudine a Occidentului (…) este cea bună. Occidentul duce o politică bazată pe provocare”, a declarat președintele Turciei.
Erdogan a continuat discursul prin care a criticat dur Occidentul.
„Atât timp cât veţi încerca să duceţi un asemenea război de provocare, nu veţi putea obţine rezultatele scontate”, a adăugat Erdogan.
„Noi, Turcia, am menţinut mereu o politică de echilibru între Rusia şi Ucraina”, a mai atenționat preşedintele turc.
În plus, de-a lungulul anului, Erdogan i-a cerut lui Vladimir Putin să înceteze cu amenințările nucleare și să se pună la masa negocierilor.