Rechinii din Galapagos, pe cale de dispariţie, sunt marcaţi cu cipuri

Silueta lor îi înfricoşează pe turişti, dar rechinii sunt cei ameninţaţi de pericolul dispariţiei din apele din jurul arhipelagului ecuadorian Galapagos, unde mai multe specii de rechini sunt marcate cu cipuri menite să le ofere biologilor marini date importante despre habitatul în care trăiesc aceşti peşti cartilaginoşi foarte vechi.
Cristina Dinu
02 iul. 2013, 08:05
Rechinii din Galapagos, pe cale de dispariţie, sunt marcaţi cu cipuri

„Încercăm să determinăm unde se află principalele zone de reproducere a rechinilor„, explică pentru AFP Eduardo Espinoza, în timp ce aruncă o plasă de 3 metri pe 100 în golful insulei San Cristobal, în cursul unui control de rutină, scrie Agerpres.

Acest biolog marin de la Parcul Naţional Galapagos (PNG) caută locurile unde rechinii îşi petrec primele etape ale vieţii. Puietul de rechin capturat primeşte un microcip prin care poate fi localizat în această rezervaţie naturală situată în Oceanul Pacific la 1.000 de kilometri de coasta Ecuadorului.

Primele rezultate nu întârzie să apară. Trei rechini, dintre care două femele, sunt prinşi în plasă. Este suficientă o privire pentru ca biologul marin să recunoască rechinii din specia Carcharhinus melanopterus – rechinul de recif cu vârfurile înotătoarelor negre.

„Rechin, atenţie rechin!”, strigă Espinoza, în timp ce membrii echipei sale se apropie de plasă. Specialiştii examinează puietul capturat, rechinii sunt cântăriţi, măsuraţi, li se identifică sexul şi li se fixează câte un cip electronic pe aripioara dorsală. Cercetătorii prelevează şi o mostră de ţesut din aripa dorsală, ţesut ce va fi folosit pentru examene genetice.

Întreaga operaţiune de examinare şi marcare a unui rechin nu durează mai mult de 2 minute, după care exemplarul este eliberat, nu înainte ca un membru al echipei să-l „resusciteze” – peştele este mişcat în aşa fel încât apa să-i circule prin branhii, o etapă necesară pentru a se asigura că acesta îşi revine odată ce este eliberat.

În ultimii 7 ani studiile realizate indică existenţa unei populaţii „încă abundente” de rechini în apele arhipelagului Galapagos. În aceste ape au fost identificate 33 de specii de rechini, printre care uriaşul paşnic rechin balenă şi rechinul ciocan, specii aflate pe lista roşie a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii.

Prezenţa acestor animale migratoare în apele arhipelagului Galapagos „demonstrează sănătatea bună a ecosistemului”, subliniază Espinoza.

„În Ecuador rechinii sunt protejaţi prin lege, dar ei rămân în continuare braconaţi pentru preţioasele înotătoare dorsale”, care se vând cu până la 150 de dolari bucata pe piaţa neagră, fiind considerate o delicatesă în bucătăria asiatică.

Biologii ecuadorieni speră să poată modifica şi felul în care sunt percepuţi rechinii de către oameni, animale considerate pe nedrept „cele mai agresive din natură”. „În pofida tuturor acestor prejudecăţi, rechinii sunt printre cele mai timide animale”, subliniază Espinoza, reamintind că în Galapagos, scufundările alături de rechini se numără printre principalele atracţii turistice.

DailyBusiness
Ministrul Finanțelor lovește din plin zvonurile. TVA-ul rămâne neschimbat, guvernul nu ia în calcul majorarea
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Andreea Bălan este în doliu! Ce pierdere grea a suferit artista
Fanatik.ro
Bulevardele din București pe unde nu circulă nicio mașină. Sunt în stare excepțională, dar sunt abandonate de un deceniu
Capital.ro
Chiriașii trebuie să primească dovada. Proprietarii de locuințe sunt obligați să le demonstreze plata
Playtech.ro
Ce conține pudra roz pe care autoritățile o pulverizează deasupra orașului Los Angeles, pentru a înăbuși incendiile
DailyBusiness
Cu ce se stropesc pomii fructiferi în ianuarie pentru o recoltă bogată în 2025. Sfaturi pentru o livadă ferită de boli și dăunători
Adevarul
Cum să slăbești pentru totdeauna fără diete complicate. Descoperă soluția revoluționară dezvăluită de un expert Oxford
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Andreea Bălan, un nou început. Când se mărită și de ce
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
kanald.ro
Descoperire macabră în Bragadiru. O femeie a fost găsită fără suflare, cu o lovitură la cap, într-un depozit de fier vechi
Cancan.ro
Cum arată mama Andreei Bostănică? 'Mama Angela' e top. Poți să juri că sunt surori!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
S-a dat ordin pe banii românilor. Decizia începutului de 2025 la Guvern: Se anticipează creșterea
StirileBZI
Un nou ajutor de până la 1.000 lei pentru pensionari în 2025. Care sunt condițiile pentru a primi
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
stirilekanald.ro
Andrei, băiatul de 15 ani ucis în bătaie de prieteni, dus pentru ultima dată acasă. Bunica îl plânge cu lacrimi amare: „A fost abandonat de mamă și de tată”
substantial.ro
Calendarul complet al alegerilor prezidențiale din 2025, stabilit pentru luna mai
MediaFlux
LOVITURĂ pentru UE! A fost ALES PREȘEDINTE cu 70% din VOTURI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Boala lui Calache lovește și în zilele noastre